Güncelleme Tarihi:
İÇERDİĞİ maddeler nedeniyle sık sık kamuoyunda tartışma konusu olan tütün ve alkol yönetmeliği, bu kez hazırlayanlar arasında görüş ayrılığına yol açtı. Yeni yönetmelikteki ‘hizmet verilen yer’ tanımı, ODTÜ, GATA gibi eğitim ve sağlık kuruluşlarında nasıl bir düzenlemeye gidileceği sorun çıkardı. Mevzuata göre sigara satılmaması gereken ODTÜ ve GATA’nın özel durumlarına bakınca kafalar karıştı.
Eymir Gölü’nde satılır mı
Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışı ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esasları Düzenleyen Yönetmelik Taslağıyla ilgili Anadolu Ajansı’na
bilgi veren Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, çalışmaların yakında tamamlanacağını açıkladı. Yönetmelik taslağındaki en önemli düzenlemelerden birisinin “hizmet verilen yer” tanımının oluşturduğunu belirten Küçük, bunu şöyle anlattı: “Sigaranın piyasaya arzında, ‘sağlık, eğitim, spor ve kültür hizmeti verilen yerlerde sigara satışı yapılamaz’ hükmü bulunuyor.
Diyelim ODTÜ. Bir eğitim kurumu. Mevzuata göre burada sigara satışı yapılmaması lazım. Ama Eymir Gölü de ODTÜ arazisi içerisinde yer alıyor. Burası aynı zamanda bir mesire yeri ve halka açık bir yer. Diğer yandan burada kürek, kano gibi spor faaliyetlerin de bulunuluyor. O zaman burada sigara satışı yapılacak mı, yapılmayacak mı?”
GATA’nın kantini ne olacak
Bir başka örnek olarak da GATA’yı gösteren Küçük, buradaki durumu şöyle aktardı: “GATA,
bir sağlık kurumu. Mevzuata göre sigara satılmaması lazım. Fakat burada çok sayıda asker var. Onlar sigara içiyor, kantinde de sigara satışı yapılıyor. Bu tür hizmet yerleri için, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, Yurt-Kur ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlara görüş sorduk. Buradan ortak bir görüş çıkarıp, ona göre ortak bir düzenlemeye gideceğiz.”
23 kuruluşa sorduk
Yakında tütün ve alkol piyasasıyla ilgili çeşitli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini, resimli uyarıyı da yılbaşında uygulamaya koyacaklarını hatırlatan Küçük, yeni yönetmeliğe ilişkin şunları söyledi: “Yönetmelikle ilgili çalışmalar devam ediyor. Taslak metin kurulda ele alındı. Bu yönetmelikte, piyasaya arzla ilgili konular düzenlenecek. Bunlar sektörel düzenlemeler. Yönetmelik taslağında geçen çok sayıda kavram ve tanımlama var. Bunlar için de 20-23 kuruluşa görüş sorduk. Cevap gelmeyen bir iki kurum kaldı. Onlardan da bugünlerde cevap bekliyoruz. Bu cevaplar da hemen değerlendirmeye alınacak. Bu şekilde hem ilgili kuruluşların, hem de sektörün görüşleri tamamlanmış olacak.”
19 Temmuz’da genişleyecek yasak neler getiriyor
Yasak nereleri kapsıyor?
Tüm kapalı alanları. Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından
fazlası kapalı bulunan tüm yerler. Bu arada sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde de tütün ürünlerinin satışı yasak.
Sigara içme alanları ne olacak?
Sigara yasağıyla her türlü sigara içme alanın kapatılmış olması gerekiyor. Sigara içilen, içilmeyen diye eskiden bölümleri de olsa tüm
restoran, kafe, bar, kahvehane gibi mekanlarda da tütün ürünleri tüketimi tamamen yasaklanıyor.
Stadyumlarda sigara içilebilecek mi?
Kanuna göre açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak. Stadyumlardaki özel localarda da sigara içilemeyecek.
Otobüste, uçakta yasak, ya trende?
Demiryolu toplu taşıma araçlarında da, özel vagonlar dahil hiçbir alanda tütün ve tütün ürünleri artık tüketilemeyecek.
Otel odasında da yasak mı?
Otellerde özel müşteri odasında, otelce bir yasak yoksa sigara içilebilir. Bu odalarda standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunacak ve tahsis edilen bu odaların mümkün olduğunca aynı kat, koridor gibi müstakil ve tecrit edilebilir ayrı bölümlerde yer alması sağlanacak.
‘Taslağın taslağı’ çok değişti
ÖNCEKİ TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan dönemindeki ‘taslağın taslağı’ şeklindeki düzenlemenin kamuoyuna yansımasından sonra taslakta çok fazla değişiklik yaptıklarını söyleyen Mehmet Küçük, “Sektör demese de bunları yapacaktık. Kurulda taslağı görüşmeye devam ediyoruz. Biran önce bu yönetmeliği çıkaracağız” dedi. Çalışmaları 14 aydır devam eden yeni düzenleme için ilk aşamada uluslararası metinler taranmış, AB ile uyumlaştırma çalışmaları da göz önünde bulundurulmuştu. Daha önce “Taslağın Taslağı” olarak nitelenen düzenleme için tütün ve alkolle ilgili meslek örgütleri, TOBB ve TESK gibi sivil toplum kuruluşları ve ilgili kamu kuruluşlarından da görüşler alınmıştı. Taslakla ilgili haberlerin medyada yer alması üzerine büyük tartışmalar yaşanmıştı.
Tartışılan reklam uygulamaları taslakta
TASLAKTA ürünlerin satışı ve piyasaya arzı konusu düzenlenirken, son günlerde tartışma yaratan alkollü içki reklamları konusundaki esaslar da yer alıyor. Mehmet Küçük, Yönetmeliğin alkollü içkilerde reklam uygulamasıyla ilgili
tebliğ hükümlerini de kapsayacağını, konu ile ilgili ilkelere daha dar kapsamlı olsa da yer
verileceğini de sözlerine ekledi.