Sigara molası yerine 15 dakika dua molamız var

Güncelleme Tarihi:

Sigara molası yerine 15 dakika dua molamız var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2006 00:00

Herald Tribune’de Kayseri’yle ilgili çıkan haberde Hacılar Belediye Başkanı Ahmet Erdem "Batılı 15 dakika sigara molası verirken, Kayseri’de 15 dakika dua molası veriliyor" dedi. Kayseri Şeker Fabrikası’nın Genel Müdürü Halil Karaçavuş "Kayseri’de iş yapabilmek için günde 5 vakit namaz kılmak önemlidir" diye konuştu.

KENDİLERİNİ dinsel ve kültürel değerlerine bağlı, muhafazakár ancak gelişime açık olarak tanımlayan Kayserililer, ABD’nin Herald Tribune Gazetesi’ne de konu oldu. Gazetenin Avrupa baskısında yayınlanan haberde görüşlerine yer verilen Kayseri Hacılar İlçe Belediye Başkanı Ahmet Erdem, Kayseri’deki çalışma düzeniyle ilgili olarak, "Batılı 15 dakika sigara molası verirken, biz 15 dakika dua molası veriyoruz" dedi. Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Halil Karaçavuş ise "Eğer iyi bir Müslüman değilsen, günde 5 vakit namaz kılmıyorsan ve eşin başını örtmüyorsa bu şehirde ticaretle uğraşmak hiç de kolay olmayabilir" diye konuştu.

İŞ İÇİN DUA EDİYORLAR:

Herald Tribune Gazetesi’ne göre; Kayseri’de özellikle cuma günleri öğle ezanı okununca tüm işyerleri boşalıyor. Haberde Kayserililer için cuma namazının önemi "Cuma günleri namaz kılmak için camiye doluşan işçiler, Kuran’a göre farz (yapılması şart) bir istemi yerine getirip, işlerine kaldıkları yerden devam ediyorlar. Türkiye’nin en iyi şirketlerinin doğduğu bu şehir, öğle molalarını da işlerin daha da gelişmesi için dua ederek değerlendiriyor" diye anlatıldı.

LAİK YAPIYLA UYUMLU:

2004 yılında bir günde 139 fabrikanın inşaatına başlayarak Türkiye’nin en büyük endüstri bölgesini kuran Kayseri’nin ülkenin laik yapısıyla uyumlu olduğu da belirtilen haberde "İslam’a göre çalışmak, birikim ve topluma yatırım yapmak sevap. Bu da sadece tek bir kafeteryanın yer aldığı Hacılar’da bu kafenin bile boş kalmasına yol açıyor. İnsanlar her an yeni iş anlaşmalarına imza atmakla meşgul" denildi.

TİCARETE PEYGAMBER DOPİNGİ:

Kayseri’nin ticarette gösterdiği başarının kendisi de tüccar olan peygamberlerini örnek almaktan geldiğini savunan Belediye Başkanı Erdem’in, görüşleri şöyle aktarıldı: "İslam insan hayatının yüzde 90’ının çalışmakla geçmesi gerektiğini vurgular. Biz de fabrika açıp üretim yaparak bu açıdan ibadet ediyoruz. Kayseri’de ’Aptalsan okula git, akıllıysan hayata atıl’ anlayışı hakimdir. Dinin iş yaşamına verdiği önem Kayseri’nin başarısının artmasındaki en büyük etken. Burada neredeyse her şirketin kendi içinde bir ibadethanesi bulunur. Şirket sahiplerinin neredeyse tamamı hacca gitmiştir ve çoğu İslam’ın şartlarını yerine getiren kişilerdir." Kayseri’de çalışanların yüzde 37’sini kadınların oluşturduğunun belirtildiği haberde, seçmenin yüzde 70’inin AKP’ye oy verdiğine dikkat çekildi.

İslam değil globalleşme

GENEL merkezinde büyük bir ibadethanenin yer aldığı İpek Mobilya’nın Genel Müdürü Saffet Arslan’ın görüşleri Herald Tribune Gazetesi’ne şöyle yansıdı: "Bölgedeki büyüme İslami anlayıştan ziyade globalleşmeden kaynaklanıyor. Burada bir zamanlar dini, hayatlarının merkezine koyanlar, şimdi Batı’yı tanıyıp model alıyor. Başarıyı da İslam’ın şartlarını yerine getirmekten çok, model aldıkları Batı’ya ulaşabilmek için yakalamaya çalışıyor. Ancak, globalleşme her zaman doğru işlemiyor. Batı bizi ne zaman hatırlasa gözünde bir eşek ve yanında oturup burnunu karıştıran yaşlı bir adam canlanıyor. Başarı için bu sabit fikri yenmemiz gerekiyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!