Güncelleme Tarihi:
ÖNCEKİ gün, ‘kaçakçılık baskını’ sonrası gündeme gelen ‘Doğubank’ta işler dün tamamen durdu. İstanbul Sirkeci’de yer alan ve ucuz elektronik cihazların 50 yıldır en önemli adresi olan ‘Doğubank İşhanı’na dün operasyon sonrası korkudan kimse gitmeyince, esnaf adeta kepenk indirdi. Doğubank İşadamları Derneği Başkanı Mahmut Demirdoğan, baskının kamuoyuna yansımasından sonra insanların endişe duymaya başladıklarını belirterek, “Dün dükkanların yüzde 90’ı siftah dahi yapamadı. İnsanlar yaşanan olayı duymuş ve ortalıkta korku alameti yayılmaya başlamış” dedi.
PERSONEL ÇIKARACAĞIZ
Doğubank’ta 424 mağazada toplam 1800 kişinin çalıştığını belirten Demirdoğan şunları söyledi: “Burada yılda 30 milyon liralık satış gerçekleşiyor. İşler uzun süre bu şekilde gideceğe benziyor. Tüm dükkan sahipleri personel çıkarmaya başlayacak. Satış yapamıyoruz. Doğubank bugün (dün) tarihin en düşük cirosunu yaptı. Dükkanlarımızı kapatıp gidemiyoruz da. Yıllardır teknolojisinin kalesi olan Doğubank’ı bitirmeye çalışıyorlar.”
SAVCILIĞA BAŞVURACAĞIZ
Doğubank esnafı, mağduriyetini gidermek amacıyla, toplatılan malların iadesini savcılıktan talep etmeye hazırlanıyor. ‘Birileri sahtekar ama o sahtekar bizler değiliz’ diyen Mahmut Demirdoğan, “Doğubank esnafının verdiği verginin toplamı, büyük teknoloji marketlerinin tamamının verdiğinden daha fazla. Bunların hepsi vergi dairelerinde açıkça ortada. En kısa sürede savcılığa başvuracağız. Ürünlerimizi geri alsak bile büyük zarara girmiş olduk. Bizim hanımızda da illaki
kaçak ürünler satanlar var ama kurunun yanında yaş da yanıyor. Bir sürü insan işinden olacak. Bunlar düşünülmeden hareket edildi” diye konuştu.
BÜYÜK MAĞAZALAR ŞİKÂYETÇİ
Büyük teknoloji marketlerin, Doğubank’ı ciddi bir rakip olarak gördüğünü söyleyen Mahmut Demirdoğan, ‘kaçakçılık’ diye bir suçu kesinlikle kabul etmediklerini söyledi. Demirdoğan, sattıkları ürünleri Türkiye Cumhuriye Gümrükleri’nden geçirdiklerini belirterek, “Dernek olarak biz, tüm esnafımızı kaçak ürünlere karşı uyarıyoruz. Esnafın işi zaten kötüydü, burada kimse kendi ayağına sıkmaz. Kaçak diye topladıkları ürünler havadan gelmedi. Kaçakçılık diye bir şey yok artık. Gümrüklerden geçişlerine izin veriyorsunuz, sonra gelip buraya baskın yapıyorsunuz. Bizi dükkanlarımızı kapatmaya zorluyorlar” diye konuştu.
Ekonomiye büyük zarar
TÜRKİYE’de yoğun rekabetin yaşandığı teknoloji perakendeciliğinde faaliyet gösteren şirketler ise, bu tip oluşumlardan rahatsız. Bir teknoloji market zincirinin üst düzey yöneticisi, devletin kaçak ürünler nedeniyle büyük zarara uğradığını belirterek, şöyle konuşuyor: “Kaçak ürün, yüzde 25 ÖTV’si, yüzde 18 KDV’si ve yüzde 6.5’ta gümrük vergisi ödenmemiş ürün anlamına geliyor. Tüketiciler de, Doğubank’tan alışveriş yaptığında, yedek parça ve satış sonrası hizmetler anlamında zarar görüyor. Herkes yurtdışından ithal ettiği ürünleri satmak konusunda serbest ama bu iş kurallarına göre olmalı. Devletin, bu tarz işlerden ciddi zararı oluşmaya başladı.”