Güncelleme Tarihi:
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan 6 milyon kişiye elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle Elektrik Dağıtım, kaçak elektrikle mücadelede teknolojik yenilikler ve yatırımlar ile yepyeni bir dönem başlatıyor. 120 bin sayacı uzaktan okuyup takip edebilme özelliğine sahip olan Dicle EDAŞ yeni bir projeyi hayata geçiriyor.
EPDK’nın onayıyla geliştirilen bir AR-GE projesi olan "şifreli elektrik" trafo çıkışında her bölgenin kaçak kullanım yöntemine özgü olarak modellendiriliyor. Çoklu parametrelerle şifreli sinyaller üreten bir "Encoder" (şifreleyici), enerjiyi kullanıcıların elektrik sayaçlarına şifreli olarak gönderiyor. Kullanıcının (elektrik abonesinin) sayacında bulunan, şifreyi çözen bir "Decoder" sayesinde abonenin güvenli ve kayıtlı enerji alması sağlanıyor. Bu projede, bir sayaçtan geçirilmeksizin enerji kullanılması da imkansız hale getirilerek tüm elektrik tüketimi kayıt altına alınabilecek.
ANINDA MERKEZE UYARI
Dicle Akıllı Sayaç projesinin üretiminde bugüne kadar uygulanmış kaçak kullanım yöntemleri incelenerek, kullanıcıların herhangi bir yöntemle sayaca müdahalesinin önüne geçmek üzere uzaktan okunup izlenebilen, uzaktan açma-kesme kapasitesine sahip, kaçak müdahalesi yapıldığı anda merkezi uyaran bir teknoloji kullanıldı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Dicle EDAŞ için özel olarak tasarlanan geleneksel sayaçlardan farklı olarak yatay tasarıma sahip bu sayaca uygun pano, modem, devre kesici ekipman da geliştirildi. Bu proje ile tüketicinin kaçak elektrik kullanım amacıyla sayaca ve şebekeye müdahalesinin önlenmesi yolunda büyük bir adım atılmış olacak.
KAÇAĞA KATKISI 3 MİLYAR LİRA
Dicle Elektrik bölgesinde elektrikteki yüksek kaçak kullanım ve kaçak kullanımın getirdiği yüksek israf nedeniyle oluşan ekonomik kayıp 6 milyar TL düzeyinde. Dicle EDAŞ tarafından kaçak elektriğe karşı yürütülen kararlı mücadele ve kaçakların önlenmesi amacıyla yapılan AR-GE çalışmaları sonucunda geliştirilen yeni teknolojilerle kaybın en az 3 milyar lirasının Türkiye ekonomisine geri kazandırılması öngörülüyor.