Güncelleme Tarihi:
VISA Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nur Öztin Kurak, yaptığı açıklamada, çipli kartlarla alışverişlerde şifre uygulamasına geçişle güvenliğin arttırılması, daha iyi bir teknoloji ile kart üzerinde daha farklı ve akıllı uygulama olanaklarının kullanılmasının hedeflendiğini anımsattı.
Kurak, Türkiye'de yılda 25 milyon avro olarak tahmin edilen kart sahtekarlıklarının bu uygulamayla yüzde 30 oranında azaltılmasının öngörüldüğünü de belirtti.
2001 yılından bu yana çipe geçiş programlarının planlama ve uygulama aşamalarında Türkiye'deki bankalarla yakın işbirliği içerisinde çalıştıklarını kaydeden Kurak, Eylül 2006 sonu itibarıyla Türkiye'deki Europay, Mastercard, Visa (EMV) uyumlu POS sayısının 1 milyon 150 bine ulaştığını ifade etti.
Kurak, bunun Türkiye'deki tüm POS'ların yüzde 90'ının EMV uyumlu olduğu anlamına geldiğini anlatarak, “Aynı sürede EMV uyumlu ATM sayısı da Türkiye'deki ATM'lerin yüzde 52'sine ulaşarak 8 bin 266'yı buldu” dedi.
Çip ve şifreli kartlara geçişe üye bankaların yoğun çabalarıyla destek verdiklerini belirten Kurak, tüketicilerin de bu sürece olumlu katkı sağladığını bildirdi. Kurak, şunları kaydetti:
“Geçiş sürecinde kart sahipleri açısından bir uyumsuzluk sorunu yaşanmadı. Eylül 2006 itibarıyla EMV terminallerinde yurt içi çip ve şifreli kartlarla yapılan işlem adet ve tutarı toplam kullanımın yüzde 40'ına ulaştı. Bunun yanı sıra aynı tarihte çipli ve şifreli kredi kartı adedi ise toplam kredi kartı adedinin yüzde 70'ine ulaşmış durumda.”