Güncelleme Tarihi:
16 Kasım'da Diyarbakır önemli bir buluşmaya sahne oldu. Başbakan Erdoğan Kuzey Irak Kürt Özerk Yönetim lideri Mesut Barzani ile Diyarbakır'da buluştu. Özellikle Barzani'nin bölgesini kalkındırmak için 2013-2020 yılları arasında gerçekleşmesi planlanan Kalkınma Planı ekonomik anlamda bölgede büyük heyecan yarattı. Bu buluşmanın ardından Başbakan Erdoğan ise çeşitli yerlerde Diyarbakır'a yatırım yapılması konusunda işadamlarına sitemde bulundu.
"TEŞVİK PAKETİ İŞE YARAMADI CAN SUYUNA İHTİYAÇ VAR"
Güneydoğulu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal altıncı teşvik paketinin yanlış teşhislerle hayata geçtiğini ve ölü doğduğunu söylüyor. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan sigortalı sayısının 3500-4000 kişi arasında olduğunu belirten Hakan Akbal "Diyarbakır'ın genelinde ise SGKya kayıtlı 117 bin kişi var. Bunların çoğunluğu küçük ticarethanelerde çalışıyor. Bu tablo bu bölgenin gerçeği. 6. Teşvik Paketi sadece yüzde 3'e hitap etti. Bu yüzden ölü doğdu. Bölgen 30 yıllık bir çatışma sürecinden çıkmış halk bitkin ve cebi boş. Öncelikle hükümetin 30 yıllık çatışma sürecinden henüz çıkmış bölgeye can suyu adı altında kredi vermesi gerekir. Bunu KOSGEB ile mi yapar kalkınma ajansıyla mı yapar bilmiyorum ama bu bölgenin gerçeği küçük işletmeler." diyor.
Gerçekten de Diyarbakır sokakları dolaşıldığında küçük işletmelerin ekonominin ana merkezinde olduğu görülüyor. Bir başka kolaylıkla gözlemlenebilecek faktör de yoğun genç nüfus. Hakan Akbal Diyarbakır'da her yıl 35 ile 40 bin arasında gencin 18 yaşına girdiğini dikkat çekerek bu gençlere iş sağlanması gerektiğinin altını çiziyor. 5084 sayılı kanun ile Diyarbakır'da 10 ile daha fazla işçi çalıştıran işletmelere SGK prim indirimi geldiğini hatırlatan Akbal, "Bu bölgedeki ticarethaneler zaten en fazla 2-3 kişi çalıştırıyor. 10 kişi limiti 5'e çekilirse bu ticarethaneler indirimden yararlanmak için 2-3 genci daha işe alacak. Bunun da reformlarda yerini alması lazım" diyor.
"GAP'IN SULAMA AYAĞI BÖLGEYİ UÇURUR"
Hakan Akbal'a göre GAP projesinin sulama ayağı da bölgenin istihdam kaderini tersine döndürecek. Sadece Diyarbakır'da 4 milyon 800 bin dönüm arazi olduğunu hatırlatan Akbal "GAP'ın enerji bacağının neredeyse tamamı bitti. Ama sulama bacağı yüzde 20 seviyelerinde. Bu bölgeye GAP'ın sulama kısmı katkıda bulunacak. Hollanda yıllık 60 milyar Euro tarım ihracatına sahip. Bizim arazimiz Hollanda'dan büyük. Dünyanın en kaliteli pamuğu bizde. Avrupalı zenginler organik pamuk tercih ediyor. Bunun membaası bizde. GAP projesi ile nihai sonuca varırız." diyor.
"40-50 MİLYAR LİRALIK POTANSİYEL VAR"
Kuzey Irak yönetimi ile gerçekleştirilen ticaret anlaşmalarından bölgenin işadamları olarak heyecan duyduklarını belirten Akbal Erbil'in kalkınması için 2006-2013 yılları arasında 16 milyar dolarlık bütçe ayrıldığını Barzani'nin 2013-2020 arasındaki kalkınma planında ise tüm Kuzey Irak için 40-50 milyar dolarlık bir potansiyel olduğunu söylerken "Bu pastadan niye pay almayalım. Bahsedilen ticaret anlaşmaları hayata geçerse Diyarbakır bölgenin en büyük ticaret merkezi olabilir. Ancak bir an önce hayata geçmesi gerekir" dedi.