Güncelleme Tarihi:
CEMEVLERİNİN elektrik ve su giderlerinin kamu tarafından karşılanmasını öngören yasa teklifinin görüşmeleri dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapıldı. Görüşmelerde yurtdışından distribütörlerin dışında ithal araç getiren kişi ve şirketlere getirilen yeni düzenleme de görüşüldü. Getirilen teklife göre, motorlu araç ticareti yapan, bu kapsamda imal, inşa veya ithal edenler ile fabrika, ana bayi, bölge bayii, yetkili satıcı ve acentelerden Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) tahsilat güvenliğini sağlamak için 30 milyon TL’ye kadar teminat alınabilecek.
1 MİLYONU BULAN VERGİ KAYBI
Düzenlemeyle ilgili bilgi veren Gelir İdaresi yetkilileri, genelde distribütörü olmayan paralel ithalat denilen süreçlerde getirilen araçlar için bu düzenlemenin getirildiğini belirtti. Genelde lüks segmentte bu sürecin yaşandığını belirten yetkililer, “Aracı getirirken 70 bin Euro üzerinden bildirim yapıyor. Buna göre vergisini ödüyor. Ama araç 90 bin Euro ise, 600,700 bin liraya hatta 1 milyon liraya kadar vergi kaybı olabiliyor” dedi. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı “Motorlu taşıt ticareti deyince çok geniş bir tanım yapılıyor” derken, Gelir İdaresi yetkilileri, “Eğer bir galeri sıfır araç satmıyorsa muhatap olmayacak. Sıfır araç satıyorsa galeri muhatap olacak” bilgisini verdi.
LİMAN TEKLİFTEN ÇIKTI
Görüşmelerde limanların işletme süresinin 49 yıla kadar uzatılmasına yönelik düzenleme yeniden geri çekildi. Düzenlemenin yasalaşması halinde toplamda 30 milyar liralık gelir elde edeceği hesaplanıyordu. Görüşmeler sırasında yasa teklifinde ilk imza sahibi olan AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, limanlarla ilgili düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı yayımlamasının ardından daha detaylı olarak yeniden değerlendireceklerini belirtti. Güler bu nedenle yasa teklifindeki limanlarla ilgili 9’ncu maddeyi tekliften çıkardıklarını açıkladı.
Komisyonda kabul edilen önergeyle, 10 Haziran 2003 öncesi ile 28 Ekim 2014 tarihinden sonra meydana gelen maden kazalarında da ölenlerin yakınlarına maaş bağlanabilecek.
LİMAN DÜZENLEMESİ AYM’DEN DÖNMÜŞTÜ
AK Parti geçtiğimiz hafta Meclis’e sunduğu Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde limanlarda sözleşme sürelerinin uzatılmasına ilişkin düzenlemede, 49 yıldan az süreli limanlarda sözleşme sürelerinin kanunun yayımlandığı tarihten en geç 15 gün içinde mali bilgileri gösteren yeminli mali müşavirlerce tasdik edilmiş belgelerle birlikte başvuruda bulunmaları ve kanundaki diğer şartları yerine getirmeleri koşuluyla, hakkın başlangıç tarihinden itibaren bir defaya mahsus olmak üzere 49 yıla kadar uzatılmasını öngörülüyordu. Sözleşme süresinin ihalesiz, 49 yıla kadar uzatılmasını öngören yasal düzenleme geçtiğimiz ağustos ayında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.