Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Başakşehir Futbol Kulübü ve Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Türk futbolundaki gelişmeleri değerlendirdi. Kulüplerin gelecek sezon önemli bir gelire ulaşacağına dikkat çeken Gümüşdağ, “Sadece yayın gelirleri yüzde 47.2 artacak. Hiç puan alamayan bir kulüp bile lige ayak bastı parası olarak 30 milyon TL kazanacak. Kaynaklar büyüyor. Son yayın ihalesi ile Türkiye Süper Ligi Avrupa’nın en büyük 6. futbol ekonomisi oldu, orta vadede hedef 5’inci olmak. Artık kulüpler olarak ayaklarımızın yere sağlam basması lazım. Doğru planlamalar ile 5-6 yıl içerisinde Türk futbolunda borç kalmaz” dedi.
GELİR REKORU KIRACAK
Kulüplerin sorununun kısa dönemli yüksek faizli borçlanmalar olduğunu söyleyen Göksel Gümüşdağ, şöyle konuştu: “Artık kulüplerin gelirleri ortada. Herkes planlamayı doğru yapmalı. Başkanlar kulübü şirket gibi yönetmeli. Maliye Bakanı Naci Ağbal ile bir görüşme yapacağız. Vergisini, harcını zamanında ödeyen ile ödemeyeni ayırmak lazım. Bu konuda doğru adımları atan kulüplere teşvik uygulanabilir. Başakşehir olarak geçtiğimiz sezon yayın gelirinden 74 milyon TL aldık. Gelecek sezon aynı başarıyı yakalarsak 113 milyon TL kazanacağız. Yani tüm kulüplerin geliri artacak. Bilet hasılatı ve sponsorluklar da eklenince Türk futbolu gelir rekoru kıracak.”
Geçtiğimiz sezonlarda transfer bütçelerinin 100 milyon Euro sınırını geçtiğini hatırlatan Gümüşdağ, “Artık taraftarlar da yüksek paralara transfer istemiyor. Herkes kulübünü düşünüyor. Hovardaca para harcamanın sonucunda Türk futbolu bu hale geldi. Finansal Fairplay’i Türkiye’nin gündemine taşımayı başardık. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, Trabzonspor da buna dikkat ediyor. Kulüpler mali disiplinde kalmak istiyor. Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, ‘Borçla efsane olmam’ dedi. Bu konuda onu destekliyorum. Özbek’in gittiği bu yol doğru yol” dedi.
TARAFTARLAR NAZLI
Türkiye’de tüm stadyumların yenilendiğini ve UEFA’nın da açıkladığı rapora göre son 10 yıl içinde en çok futbol stadyumu yapılan ülke olduğumuzu anlatan Göksel Gümüşdağ, “Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emeği çok büyüktür. Artık tesisler yenilendi. Ancak futbol taraftarı biraz nazlı. Bunun için de kulüplerin çalışma yapması gerekiyor. ‘Yılın derbisi’ne taraftar 5 dakika önce geliyor. Böyle olmaz. Maç günlerini festivale dönüştürmeli. Maçtan önce eski futbolcularla stadyum çevresinde etkinlikler yapılmalı. Konserler verilmeli. Bu kadar yeni tesisler varken stadyumlara taraftar çekmemiz gerekiyor. Futbolun güzelleşmesi ve büyümesi adına bu tesisler çok önemli. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile maç saatlerinde de bir düzenlemeye gitmek istiyoruz. Pazar günü saat 21.00’da ya da öğlen saat 13.00’da maç olmaz. Tribünlere daha çok seyirci çekmek istiyorsak, kulüplerin gelirleri artsın istiyorsak bu konuda da değişiklik yapmak zorundayız. Eğer gündüz maçı oynanacaksa tüm takımlar gündüz oynayacak ama makul saatlerde” dedi.
MARKA DEĞERİNİ DÜŞÜRÜYOR
Önümüzdeki sezon bu gelir modeliyle Süper Lig’de yarışın da daha heyecanlı olacağını dile getiren Göksel Gümüşdağ, şunları anlattı: “4 büyüklerin yanı sıra bugün Antalyaspor ve Konyaspor gibi takımların doğru modellerle kurgulandığını görüyoruz. Bu sahadaki performansa da yansıyor. Gelecek sezon iyi bir futbol yılı olacağını görüyorum. Video hakem uygulamasını da devreye alırsak çok iyi olacak. Bu işi mutlaka yapmalıyız. Çünkü hakem hataları futbolun marka değerini azaltıyor.”
CENK ŞAHİN’İ 2 MİLYON EURO’YA SATTIK
BU sezon transferden de önemli bir gelir beklediklerinin altını çizen Göksel Gümüşdağ, “Enver Cenk Şahin’i Zonguldak’tan 110 bin TL’ye almıştık. Şimdi Pauli’ye 2 milyon Euro’ya sattık. Türkiye’de yetişmiş genç yetenekleri yurtdışına satıyor olmamız çok önemli. Genç nüfusuyla öne çıkan bir ülkeyiz. Bunu değerlendirmemiz lazım” dedi.
25 MİLYON EURO’YA FUTBOL AKADEMİSİ
YENİ bir projeyi hayata geçireceklerini de anlatan Göksel Gümüşdağ, “Biz sadece yarışmacı değil aynı zamanda yetiştirici de olmak istiyoruz. Bunun için de ‘Futbol Akademisi’ projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. 25 milyon Euro’luk bir yatırım yapacağız. Stadın yanında 9 tane futbol sahası daha kuracağız. Burada bir de okul olacak. Milli Eğitim Bakanlığı ile de müfredat çalışma yapacağız. Buradaki özel okul genç futbolcularımızı bursu okutacak. Çocuklar tesislerde konaklayacak. Tam anlamıyla profesyonel bir hayat yaşayacaklar. Altyapıda kültür eksikliği var. Futbolcularda görüyorum 26 yaşına gelmiş 4 tabak pilav yiyor. Bu altyapı eksikliğinin bir göstergesi. Diyetisyenler eşliğinde yetiştirmeli.”
2019’DA HALKA ARZ SONRA YABANCI ORTAK
BAŞAKŞEHİR Futbol Kulübü ile ilgili gelecek planlarını da anlatan Göksel Gümüşdağ, şunları söyledi: “Üç yıl önce kulübü 17 milyon liraya satın almıştık. 5 ortaklı bir yapımız var. Tüm yönetim kurulu sanayicilerden oluşuyor. Biz doğru bir model kurguladık ve başarılı olduk. Bu başarı yabancı yatırımcıların da dikkatini çekiyor. Geçtiğimiz yıl Çinli yatırımcılardan teklif aldık yüzde 50-50 ortak şeklindeydi. Ancak biz bunun erken olduğunu söyledik. Fiyat aşamasına gelmedik. Hedefimiz 2019-2020 gibi halka açılmak. Daha sonra bir yabancı ortak ile çalışmak ya da şirket evliliği yapmak. Alman Mönchengladbach ile bir çalışma yapacağız. Temmuz ayında kulüp başkanı ile görüşeceğiz. İlk etapta altyapı ile ilgili bir işbirliği söz konusu. Alman oyuncuların Türkiye’de Türk oyuncuların da Almanya’da oynaması ve yetişmesi gibi çalışmalar söz konusu. Altyapı antrenörlerin değişimi, oyuncu alışverişi gibi maddeler gündemimizde. Belki ileride hisse alımı da olabilir. Kulüplerin büyümek için yabancılarla ortaklık yapması şart. Belki de biz bu konuda model olacağız.”
AVCI TÜRKİYE’NİN ALEX FERGUSON’U OLMA YOLUNDA
KULÜP yapılanmasında sürekli teknik direktör değiştirmenin de doğru bir model olmadığını dile getiren Göksel Gümüşdağ, “Abdullah Avcı ile 11 yıldır birlikte çalışıyoruz. Ben başka bir teknik direktör ile o da başka bir başkan ile çalışmadı. Bu gelecek planlarımız için çok önemli. Abdullah Avcı Türkiye’nin Alex Ferguson’u olur. Manchester United ve İngiliz futbolunun tarihinde Ferguson’un çok önemli bir yeri var” dedi.