Sıfır faiz politasının sonu mu geldi

Güncelleme Tarihi:

Sıfır faiz politasının sonu mu geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2017 15:14

Euro bölgesinde enflasyon yüzde 1.1’e çıkarken, Avrupa Merkez Bankası’nın tasarrufa sıfır faiz uygulamasına tepkiler artıyor. Enflasyon insanların tasarruflarının erimesine yol açıyor.

Haberin Devamı

AVRUPA Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin Euro Bölgesi’nde sıfır faiz politikasına karşı kamuoyunda tepkiler artıyor. Merkez Bankası deflasyon tehlikesine karşı enflasyonu artırmak için faizleri sıfırladı ve piyasaya milyarlarca euro sürdü. Bu politika sonucu Euro Bölgesi’nde enflasyon ortalama yüzde 1.1’e çıktı. Almanya’da enflasyon oranı yüzde 1.7’ye ulaştı. AVRUPA Merkez Bankası’nın hedefi Euro Bölgesi’nde ortalama yüzde 2 enflasyon. Bankaların tasarruflara sıfır faiz vermesi, en çok tasarruf sahiplerini etkiledi. Enflasyon satın alma gücünü düşürdüğü için tasarruflar da o oranda eriyor. DZ Bankası’nın yaptığı hesaba göre yüzde 1.7 oranında enflasyonla 100 euronun değeri yıl sonunda 98.28 euroya düşüyor. Tasarruf sahipleri her 100 eurodan 2 euro kaybediyor.

Haberin Devamı

36 MİLYAR EURO KAYIP

Almanya’da tasarruf mevduatı 2 bin 240 milyar euro. Bu yıl sonunda yüzde 1.7 oranında enflasyonla değer kaybı 36 milyar euro. Ekonomi uzmanları Merkez Bankası’nın sıfır faiz politikasına son vermesini istiyor. DZ Bankası yöneticisi Stefan Bielmeier, sıfır faiz politikasından dönülmesi için artık zamanın geldiğini söyledi.
Alman Ekonomi Araştırma Merkezi (DIW) Başkanı Prof. Marcel Fratzscher, sıfır faiz politikasına son verilmesinin tasarruf sahiplerinin birikimlerinin erimesini önleyeceğini vurguladı. Ekonomi uzmanları ABD’de Merkez Bankası’nın faizleri aralık ayı sonunda yüzde 0.25 oranında artırdığına dikkat çektiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!