Güncelleme Tarihi:
Türkiye’den ilk kez bir lider eşinin katıldığı zirvede Emine Erdoğan, gençlerin Ortadoğu’ya bakışının ele alındığı ‘Ortadoğu’yu Uyandırmak’ başlıklı oturum öncesinde katılımcılara özel bir hitapta bulundu. Konuşmasında Türkiye’nin ve Ürdün’ün Suriyeli mültecilere kapılarını cömertçe açtığını ve dünyaya örnek bir evsahipliği yaptığını söyleyen Emine Erdoğan, hayata geçirdikleri ‘Sıfır Atık’ projesini anlattı. Kendisinin himayesinde gerçekleşen ‘Sıfır Atık’ projesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen faaliyetlerini sıralayan Emine Erdoğan, “Sıfır Atık kültürünün yaygınlaşmasıyla birlikte 2030 yılında Türkiye’de İstanbul’un su ve elektrik ihtiyacına denk gelen bir enerji tasarrufu yapmayı hedefliyoruz” dedi.
SIFIR ATIK’LI YAŞAM
Dünyanın geleceği için tek kullanımlık ürünlerden vazgeçilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılması gerektiğine dikkat çeken Emine Erdoğan şunları anlattı: “Yenilenebilir enerji kullanımına yönelerek yeni bir yaşam tarzı oluşturabiliriz. Türkiye’de yaklaşık 15 ay önce yeni bir çevre hareketi başlattık. Himayemde yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesiyle atıkları kaynağında ayrıştırarak geri dönüştürüyoruz. Okullarda ve askeri tesislerde yürüttüğümüz faaliyetlerle yeni bir yaşam kültürü oluşturmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar 15 bine yakın kamu kuruluşunda sıfır atık uygulamasına geçildi. Yerel yönetimlerimiz geri dönüşüm sistemlerini revize ederek büyük çevresel ve ekonomik kazanımlar elde ediyorlar. Plastik kullanımını azaltmak üzere, tüm marketlerde plastik poşetleri ücretli hale getirdik. İlk 1 aylık uygulama sonunda ülkemizde naylon poşet kullanımı yüzde 70 oranında azaldı. Organik atıkları kompost gübreye dönüştürülerek peyzaj alanlarımızda kullanıyoruz.”
YÜZDE 60’LIK GERİ KAZANIM
Tüm bu çabaların OECD çevresel değerlendirme raporunda takdirle karşılandığın hatırlatan Emine Erdoğan “Biyo çeşitliliğin korunmasından, atık yönetimine pek çok alanda Türkiye’nin çevre performansı dünyaya örnek olarak gösterildi. Proje kapsamında geri kazanım oranımızı 2030’da yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece İstanbul gibi dev bir metropolün 1 yıllık su ve elektrik ihtiyacına denk tasarruf elde etmeyi öngörüyoruz” dedi. Emine Erdoğan konuşmasının ardından Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Borge Brende ve Genel Müdürü Klaus Schwab ile görüştü. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı basına kapalı görüşmede Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Brende, çevrenin korunması konusunda Türkiye ile ortak çalışma isteklerini dile getirdi.
İSRAFI YAŞAM BİÇİMİ YAPMAYIN
KONUŞMASINDA üretim süreçlerinden kaynaklanan su tüketimine de değinen Emine Erdoğan şunları söyledi: “Gençler, bir fincan kahvenin üretimi için gereken su miktarının 140 litre olduğunu biliyor muydunuz? Giymekten bıkıp attığımız bir tişörtün israfı, onun üretimi için harcanan 2700 litre suyun israfı demektir. Dünyayı incittiğimiz her an dünya bize cevabını tükenerek veriyor. İsrafı yaşam biçimi haline getirmemeliyiz. Hele de dünyanın bir yarısında çocuklar temel ihtiyaçları olan kıyafetleri bile bulamazken bu bize yakışmaz.”
GENÇLERİ GÖBEKLİTEPE’YE DAVET ETTİ
KONUŞMASININ sonunda gençlere tavsiyelerde bulunan Emine Erdoğan “Özellikle birçok önyargının odağındaki Ortadoğulu gençler aklı hür, vicdanı hür bir gençlik olmalıdır. Bu coğrafyanın gençleri yeni dünyanın inşasında da öncü olmalı. Bu çerçevede, dost ve kardeş ülke Ürdün ve Türkiye’nin gençlerini eğitim, çevre, teknoloji gibi alanlarda ortak çalışmaya davet ediyorum. Biliyorsunuz ülkemizde dünya tarih yazımını değiştiren yeni bir arkeolojik keşif yapıldı. Dünyanın en eski yerleşim yeri Göbeklitepe Şanlıurfa’da bulunuyor. Sizleri en kısa zamanda tarihin sıfır noktasını görmeye davet ediyorum. Ve elbette İstanbul her zaman olduğu gibi yeni keşifler için sizi bekliyor” dedi.