Güncelleme Tarihi:
SIEMENS Türkiye Genel Koordinatör Dr. Zafer İncecik, Türkiye pazarında GSM telefon ve altyapısında ikinciliği hedeflediklerini söyledi. Marmara Depremi ve ekonomik krize rağmen Türkiye'deki elektronik pazarının büyüklüğünün ancak 8 milyon nüfuslu Avusturya kadar olduğunu belirten Dr. İncecik, ‘‘Şimdi büyüme zamanı’’ dedi.
SİMKO Ticaret ve Sanayi Siemens Türkiye Genel Koordinatörü Dr. Zafer İncecik, Marmara Depdemi ve Gayri Safi Milli Hasılada'daki gerileme nedeniyle 27 milyar marklık elektronik pazarının yüzde 5 küçüldüğünü açıkladı. 2000 yılı için Türkiye pazarında büyüme öngördüklerini belirten İncecik, ‘‘Deprem ve ekonomik kriz Türkiye'yi tuşa getirdi ama Türkiye'de yapılacak daha çok iş var. Siemens dünyada olduğu gibi Türkiye pazarında da GSM sektöründe ikinciliği hedefliyor’’ diye konuştu. Siemens bu hedefe yönelik olarak önümüzdeki aylarda Wap'lı Siemens 35 serisi cep telefonlarını ve IC35 cep bilgisayarını Türk pazarına sunacak. ‘‘Türk pazarında şimdi büyüme zamanı’’ diyen Dr. İncecik elektronik sektörü ve Siemens'in yeni stratejisiyle ilgili olarak şunları söyledi:
TÜRKİYE TUŞA GELDİ
Artık ekonomik hareketlilik bekliyoruz. Siyasette yaşananlar kurumsallaşmanın eksik olmasıyla ilgili. 18 Nisan seçimlerinden sonra, kurulan hükümeti ümitle karşıladık. Kaybettiğimiz zamanı telafi edebiliriz diye düşündük. Ancak iki büyük felaket yaşadık, yaşanan deprem ve Gayri Safi Milli Hasıla'daki yüzde 6.4'lük küçülme Türkiye'yi tuş etti.
1998 yılına kadar Türkiye'de elektronik pazarı ortalama yılda yüzde 15 oranında büyüdü. Bu Avrupa ve dünya ortalamasının iki katıydı. Avusturya'nın nüfusu 8 milyon fakat elektronik pazarının büyüklüğü 65 milyonluk Türkiye kadar. Türkiye'deki toplam elektronik pazarının büyüklüğü 27 milyar mark. Bunun yarısı beyaz eşya ve kahverengi eşyadan oluşuyor, diğer yarısı da yatırımlar. Siemens'in toplam elektronik pazarındaki payı yüzde 10. Demek ki Türkiye'de alınması gereken mesafe gayet fazla, potansyel gayet büyük. Türkiye'yi daha çok iş bekliyor. Doyma içinde değiliz. Fakat şunu söyleyeyim Türkiye'de elektronik sektörü yüzde 5 küçüldü bu da Gayri Safi Milli Hasıla'daki küçülmeden kaynaklandı. Önce bu arayı kapatmamız gerekecek ki büyümeden söz edebilelim.
BÜYÜME ZAMANI
2000 yılı için yüzde 4-5'lik büyüme hedefini hala bekliyoruz. Bir değişiklik olmadı. Bu nedenle siyasi ve ekonomik kararlılığa gerek var. Herkes Türkiye'de büyük yatırımlar yapmak için bekliyor. Ama bunun için kararlılığın sinyallerinin görülmesi gerekli. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday ülke olması, alınan ekonomik önlemler yabancı kaynakların çekilmesine yardımcı olabilir.
GSM'DE İKİNCİLİK
Elektronik sektöründe artık dayanıklı tüketim malları altyapı hizmetleri, donanımın yanı sıra artık elektronik ticaret gelişecek. Elektronik ticaret için alt yapı yatırımı, hizmet ve çözüm sunmayı gerektiriyor. Bu nedenle Türkiye'de de Siemens'in stratejisi çözüm üretmek olacak. Elektronik o kadar gelişti ki tıptan, evlerin ısıtma soğutma sistemine kadar, geniş bir alanda çözüm üretmek, yazılımlar arasında uyum sağlamak zorundasınız.
Simens GSM alanında dünyada ikinci büyük olmayı hedefliyor. Türkiye'de de hedefimiz bu. O nedenle önümüzdeki aylardan itibaren GSM alanında internet bağlantılı yeni ürünleri sunacağız. Çünkü Siemens, dünyada ve Türkiye'de GSM altyapısı kuruyor.
Siemens Wap'lar Temmuzda geliyor
SIEMENS Wap teknolojisini kullandığı yeni telefonları C35, S35 ve M35 modellerini temmuz ayında Türkiye'de satmaya başlayacak. Siemens'in ilk telefonu resimli mesaj gönderimi ve arandığında çeşitli animasyonların ekranda yer alması gibi özelliklere de sahip. Sınıfının en küçük telefonu olan Siemens C35'in Wap ile internete ulaşım, kronometre, titreşim ayarı gibi özellikleri var. Daha profesyonel kullanım için tasarlanan S35 ise entegre bir modeme sahip. Kartvizit gönderimi, sesli arama, para birimlerini anında çevirme, kızılötesi iletişim, ses kaydı gibi fonksyonları olan bu modelde de yedi satıra kadar yazılabilen geniş bir ekran var. İlk kez Cebit Fuarı'nda tanıtılan M35 ise toza, darbeye karşı dayanıklılığı ile biliniyor.