Güncelleme Tarihi:
Artık KDV iadesinde ‘sahte veya yanıltıcı belge’ geçmişi olanların kara listeden çıkışı mümkün.
MALİYE Bakanlığı, 30 yıla yaklaşan KDV uygulamasında yeni bir dönem açması beklenen ‘KDV Genel Uygulama Tebliği’ni dün açıkladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 150 bin mükellefle ‘beyaz sayfa’ açması beklenen tebliğle artık KDV iadesinde ‘sahte veya yanıltıcı belge’ geçmişi olan mükelleflere getirilen ‘özel esas’ sisteminden çıkışın kolaylaşacağını söyledi.Uygulama ile geriye dönük tarama yapılacak. Böylece 150 bin mükellefin ‘KDV sicili’ temizlenecek. Uygulamanın suistimal edilip edilmeyeceği sorusuna Şimşek ‘Merak etmeyin kimseye milletin parasını kaptırmayız’ yanıtını verdi.
Şimşek, düzenlediği toplantıda 120’den fazla tebliğin tek bir tebliğe dönüştürüldüğünü belirten Şimşek, “2013’te tahsil edilen KDV tutarı 124 milyar lira, bunun 23 milyar lirası da mükelleflere iade edildi” dedi. Yeni düzenlemelerle, “KDV iadelerini daha etkin, doğru ve hızlı şekilde vermek” istediklerini belirten Şimşek, sahte belgeye dayalı KDV iadeleri için getirilen “özel esaslar sistemini de” yeniden düzenlediklerini söyledi. Artık özel esaslara alınmadan önce mükelleflere yaptıkları işlemin gerçekliğini ispat imkanı getireceklerini kaydeden Şimşek, sistemden de belli süre sonunda çıkış imkanı verileceğini söyledi.
Şimşek, “Aynı suçu işlememek kaydıyla sahte belge düzenleme raporu olanlar 5 yıl, sahte belge düzenleme tespiti olanlar 4 yıl, sahte belge kullanma raporu olanlar 4 yıl, sahte belge kullanma tespiti olanlar 3 yıl süre geçtikten sonra müracatsız kapsamdan çıkarılacak” dedi.
Ödül-ceza sistemi
MÜKELLEFLERİN iade taleplerini online takip edebilecekleri bir sistemi de hayata geçireceklerini belirten Şimşek, “Vergi dairelerini de takibe alacağız. “Başarılı olan arkadaşları ödüllendireceğiz, başarısız olanlar hakkında da biz gerekli tedbirleri alacağız. İade türlerine göre sonuçlandırma süreleri için standartlar getireceğiz” dedi.
Vergi affına ‘yorum yok’
BAKAN Şimşek, hazırlanan torba tasarıya vergi affının girip girmeyeceği sorularına da yanıt verdi. Şimşek, “Tasarının nihai şekli bize gelmedi. Nihai şekli verilmeden bir tasarı hakkında yorum yapmamı beklemeyin” dedi. Şimşek KDV ve ÖTV konusunda yeni bir çalışma yapmadıklarını belirtti.
Milli Piyango’da 200 soru var
MİLLİ Piyango’nun özelleştirilmesi ihalesinde sürenin neden uzatıldığına ilişkin soru üzerine de Şimşek, “İlk olarak yeterlilik için teklif sürecinde veri odasında çalışmaları yapılıyor. İlgi gösteren firmalar 200’ün üzerinde soru sormuş. Bu 200 soruya Özelleştirme İdaresi, Milli Piyango Genel Müdürlüğü ve danışmanlar ortak cevap verecek. İkinci olarak nisan-mayıs aylarında öncelikli özelleştirmeler daha yoğun” diye konuştu. Şimşek bu aylarda elektrik üretim tesislerinin özelleştirme ihaleleri bulunduğunu hatırlattı.
Hangi yenilikler getirildi?
1985’ten bu yana yayımlanmış tebliğler kaldırılarak tek bir tebliğe dönüşüyor. İfadeler güncellendi, konular, örneklerle daha açık ve anlaşılabilir hale getirildi.
İmal, inşa, tadil, bakım ve onarım uygulamalarını içeren istisna düzenlemelerinde proje uygulamasına geçildi.
İstisna uygulama-larında esaslar açık bir şekilde ortaya konuldu.
Tecil ve terkin uygulamasından yararlanacak imalatçıların kapsamı tarımsal üretimi de kapsayacak bir şeklide genişletildi.
Hızlandırılmış iade sisteminden yaralanma koşulları hafifletildi.
Daha önce sadece imalat ya da ihracat yapan mükelleflerin yararlanabildiği indirimli teminat uygulaması sisteminden, KDV iadesi alan tüm mükellefler yararlanacak.
İndirimli teminat uygulaması sistemiyle gerekli koşulları sağlayan mükellefler, KDV iadelerini yüzde 100 teminat yerine sadece yüzde 4 veya yüzde 8 teminat göstererek alabilecekler.