Güncelleme Tarihi:
Piyasalarda iyimserlik sürüyor. Borsada yükseliş, döviz kurları ve faiz oranlarında ise düşüş var. Sıcak para girişlerinin sürüyor olması iyimserliğin korunmasını sağlıyor. Piyasa üzerinde baskıya neden olan jeopolitik gelişmeler, Çin ve küresel ekonomiye ilişkin çekinceler gibi gündem konuları şimdilik fiyatlama dışı. Geçen haftanın ana gündemi Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve Başkan Draghi’nin açıklamaları oldu. Avrupa Merkez Bankası, faiz indirimi, varlık alımlarının artırılması ve parasal genişlemenin devamıyla ilgili piyasa ne bekliyorsa verdi. Draghi’nin, “Helikopterden para saçmayı düşünmedik” gibi esprili sözlerine tanık olduk.
DALGALI SEYİR
Toplantı ve Draghi’nin basın toplantısı sonrası dalgalı bir seyir izlendi. Kararlar parasal genişlemeden yana olduğu için piyasalarda olumlu algının devamına neden olurken bir süredir bu gelişmeler beklenti olarak fiyatlanıyordu. Şimdi ne kadarı fiyatlara dahil oldu, daha ne kadar fiyatlamaya devam edilecek sorusu önem kazanıyor. Önemli ölçüde Avrupa Merkez Bankası kararlarının fiyatlandığı söylemek mümkün. Alınan kararların finans piyasalarının olumlu algısına rağmen reel ekonomiye olası etkileri tartışılır. Bilindiği üzere Avrupa Merkez Bankası uzun bir süredir düşük faiz, bol likidite programı uyguluyor. Ancak ekonomide beklenen canlanma ve enflasyonda yükseliş gerçekleşmiş değil. Draghi, ılımlı büyüme, zayıf enflasyon ve ekonomik büyümede ileriye dönük olarak da aşağı yönlü risklerden bahsetti.
FAİZ İNDİRİMİ
Avrupa’daki bu gelişmeler 16 Mart’taki FED toplantısından faiz artırımı beklenmemesi ve düşüş gösteren Şubat enflasyonu sonrası Türkiye Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısında acaba faiz indirimi olur mu, tartışmaları olumlu havanın devamında etkili olan gelişmeler. İç piyasalar dışarıya göre daha güçlü görülmekle birlikte olumlu gelişmelerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğu ve güçlü beklenti eksikliğinin devam ettiği konusunu dikkate almakta yarar var.
BORSADA YENİ DİRENÇLER
ENDEKSTE yükseliş devam ediyor. Orta dönem düşüş trend direnci ve geçtiğimiz haftalarda vurgu yaptığımız çıkış formasyonlarından “Ters omuz baş omuz” formasyon hedefleri olması açısında 80.000-81.000 seviyeleri önemli. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Endeksin orta dönem güç kazanması ve çıkışın devamı için 81.000’in üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki direnç 84.000 seviyesinde. Geri çekilmelerde ise çıkış hareketinin gücünü koruması açısından 78.500 seviyesinin üzerinde kalınması önemli olacak.
Dolar/TL kuru güç kaybediyor
Dolar/TL kurunda satış baskısı devam ediyor. Çıkış trendinin altına salınım gösteren kurun sonraki destekleri 2.85 ve 2.82-2.75 TL. Yukarı yönlü hareketlenmelerde çıkışın devamı için 2.92 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki direnç 2.96 ve 3.00. Tepki alımları görülse de satış baskısı korunabilir.