Güncelleme Tarihi:
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu'yla görüştü. Schröder, ‘‘Türkiye'nin AB'ye tam üyelik yolunda hızla ilerlemesi gerekir’’ mesajı verdi.
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda hızlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini söyledi.
Shröder, Avrupa Sanayici ve İşverenler Konfederasyonları Birliği'nin (UNİCE) Başkanlar Konseyi toplantısında sonra Alman Sanayicileri Birliği (BDİ) Başkanı Hans-Olaf Henkel ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Yücaoğlu ile ortak bir görüşme yaptı. Yücaoğlu, bu görüşmede, Schröder'e, Türk ve Alman özel sektörlerinin AB'nin Türkiye politikasında önemli bir hamle yapılması konusunda görüşbirliği içinde olduklarını ifade etti.
Schröder de, bunu bildiğini ve bu konuda iki gün önce BDİ ile TÜSİAD'ın yaptığı ortak basın toplantısında dile getirilen görüşün kendisine iletildiğini söyledi.
Türk hükümeti ile bu konuyu ele aldıklarını belirterek, zaten Almanya'nın bu konuda Türkiye'yi desteklediğini dile getiren Schröder, Avrupa'nın diğer ülkelerinin ikna edilebilmesi için Türkiye'nin Almanya'ya yardımcı olmasını istedi. Schröder, ‘‘Türkiye'nin, mutlaka aşamalı bir şekilde AB'ye tam üyelik yoluna hızlı girmesini ümit ediyorum’’ dedi.
YAKIN İLGİ GÖSTERDİLER
Alman Sanayiciler Birliği'nin (BDI) davetlisi olarak Almanya'da temaslarda bulunan TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu ise yaptığı açıklamada, ‘‘Almanlar, Türkiye'yi Avrupa Birliği içinde görmek istiyorlar’’ dedi.
TÜSİAD heyetinin Almanya'da bulunduğu dört günde Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, BDI Başkanı Hans Olaf Henkel, Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Werner Müller, Bakanlık müsteşarı Dr. Lorenz Schomeruz, Başbakanlık Ekonomi ve Mali İşlerden sorumlu Genel Müdürü Prof. Dr. Klaus Gretschmann ve Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Wolfgang İschinger'le sıcak görüşmeler yaptıklarını belirten Yücaoğlu, ‘‘Çeşitli düzeylerde yaptığımız görüşmelerde Almanya'nın Türkiye ile yakından ilgilendiğini ve Türkiye'ye çok önem verdiğini gözlemledik. Sanırım Alman medyası da bu gerçeği görerek Türkiye hakkında objektif yayınlara başlar. Türkiye'de kurulan yeni hükümetin de Almanya'nın bu olumlu yaklaşımını değerlendireceğini umut ediyoruz’’ dedi.
ALMANYA'NIN BAŞKANLIĞI
Almanya'nın AB dönem başkanlığı sırasında yaptıkları görüşmelerin ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Yücaoğlu, şöyle konuştu:
‘‘Avrupa Birliğine tam üyelik konusunda destek aradık. Biz bunun dünden bugüne olmayacağını biliyoruz. Süreç içinde nelerin nasıl yapılması gerektiğini ayrıntılarıyla inceleyip gerçekçi olmak gerekiyor. Almanlar, Türkiye'yi Avrupa Birliği içinde görmek istiyorlar. Ne var ki Türkiye ekonomisine bir an önce çeki düzen vermeli. Enflasyon ve faizler düşürülmeli, gereken ekonomik reformlar adım adım gerçekleşmeli. Almanlar da biliyor ki, ekonomik sorunlarımız çözümlendiği taktirde, diğer bahane olarak gösterilen sorunlar kendiliğinden çözülmüş olacaktır. Bunların yanısıra, Türkiye'nin Alman medyasına kendini anlatabilmesi, tanıtabilmesi gerekiyor. Bu da çok önemli.’’