Güncelleme Tarihi:
Resmen boşanıp, fiilen birlikte olan 194 çift hakkında ‘muvazaa’ ihbarı aldıklarını belirten İl Müdürü Mustafa Keskin, “Bundan sonra ihbar beklemeyeceğiz. Adliyeden, yasa çıktığından bu yana boşanan çiftlerin listesini alıp, gerekli incelemeyi yapacağız. Bu durumda olanları emniyet güçleriyle evlerinde ziyaret edeceğiz. Muvazaalı boşananlar, biz onlara gitmeden SGK'ya başvurup maaşlarını kestirsinler” dedi.
Yeni Sosyal Güvenlik Kanunu 1 Ekim 2008'de yürürlüğü girdi. Bu yasayla, yıllarca görmezden gelinen, eşlerin ölen anne ve babalarından maaş alabilmek için başvurdukları ‘danışıklı boşanmalar’ suç kapsamına girdi. Bu yasa yürürlüğe girmeden önceki uygulamada suistimallerin yapıldığını ve şimdi bunları ortaya çıkarıp engellenmeye çalıştıklarını belirten SGK İl Müdürü Keskin şöyle konuştu:
“Kız çocukları eğer sosyal güvenlik kapsamında çalışmıyorlar, kendi çalışmalarından dolayı aylık ve gelir almıyorlar ve evli de değillerse anne ve babalarından gelir ve aylık (iş görmezlik, meslek hastalığı geçirenlere ödenen para) alabiliyorlardı. İlgili kanun maddesi kız çocuklarını koruyor, pozitif ayrımcılık tanıyordu. Bundan önceki kanunda da vardı bu kanunda da var. Ancak yeni yasayla gelen fark şu: Eski yasada muvazaalı boşanma bu aylığın verilmeme nedeni değildi. Bir kişi Medeni Kanuna göre Türk mahkemeleri huzurunda boşanmışsa, isterse bu muvazaalı boşanma olsun o maaşı almayı hak ediyordu. Böyle bir problem yaşadık. Bu, kayıtdışılığı artıran bir sistem. Kişi bir yerde çalıştığı halde sırf anne ve babasından dolayı aylık ve gelir almak için kendini sigortalı yaptırmıyordu. Bir de evlendiği halde resmi nikah yaptırmıyordu. Ya da resmi nikah yaptırıp evlenmişse sonra muvazaalı olarak boşanıyordu. Muvazaalı olarak boşanmadan kastımız; aynı evi paylaşıyorlar, karı koca ilişkileri devam ediyor, yani fiilen evlilikleri devam edip, resmi evliliklerini sona erdiriyorlar. Yeni yasa ‘bu muvazaalı boşananların gelir ve aylıkları kesilir’ dedi. Bize bugüne kadar 194 ihbar geldi. Bunların 28'i incelendi, 8'i muvazaalı çıktı. Diğer 20'sinin de muvazaalı boşanmadığı manasına gelmiyor. Biz tespit edememişizdir, muvazaalı olduğunu etraftan aldığımız ifadelerden doğrulayamamışızdır.”
ADLİYEDEN LİSTE
Bundan sonra emniyetle birlikte çalışacaklarını, Adliyeden yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren boşanmış çiftlerin listesini alacaklaranı kaydeden Keskin, “Bunların içinden bizden aylık alan kadınları belirleyip, muvazaalı boşanıp boşanmadıklarını saptayacağız. Karı kocalar genellikle akşamları evde birlikte olduğu için emniyetten yardım isteyeceğiz. Ekiplerimiz birlikte evlerinde ziyaret edecekler. Bu konuda şikayet beklemeden biz harekete geçiyoruz” dedi.
Keskin, muvazaalı boşanma olduğunu tespit ettikleri kadınların maaşlarının kesildiğini, boşandıkları tarihten itibaren ödediklerini de faiziyle geri aldıklarını söyledi. Keskin ayrıca bu kişiler hakkında SGK'yı kandırdıkları gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını da belirtti.