SGK emeklilik yaşı sorgulama motoru: Emeklik hesaplama nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

SGK emeklilik yaşı sorgulama motoru: Emeklik hesaplama nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2020 23:30

Emekli olabilecekleri zaman dilimi hakkında bilgileri öğrenmek isteyen çalışanlar, sosyal güvenlik sistemi içinde yer alarak prim günleri kapsamında emeklilik yaşı hesaplamasıyla ilgili detayları sorguluyor. Özellikle milyonlarca SGK çalışanı, 2020 emeklilik yaşı şartları hakkında bilgi almak istiyor. Emeklilik için gün sayanlar, Ne zaman emekli olurum?' sorusunun yanıtını resmi kaynakların bilgileri çerçevesinde öğrenebiliyor. Peki, emeklik hesaplama nasıl yapılır? İşte, SGK emeklilik yaşı hesaplama motoru ve konuyla ilgili detaylar.

Haberin Devamı

Emekliye ayrılacakları tarihi bekleyen çalışanlar, aktif iş hayatlarının biteceği zamanı bekliyor. SGK'dan emekli aylığı alacakları günü öğrenmek isteyenler için e devlet sistemi emeklilik yaşı hesaplamasıyla ilgili bilgileri paylaşıyor. İşe giriş tarihi, sigortalı olunan süre gibi şartlar emeklilik yaşı öğrenmede etkin oluyor. İşte, emeklilik yaşı hesaplama nasıl yapılır sorusunun yanıtını araştıranlar için ayrıntılar.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, emeklilik şartları hakkında bilgi verdi. İşte, emekli olmak isteyenler veya bilgi edinmek isteyenler için o detaylar;

Sigortalılık süresi, kişinin, ilk defa çalışmaya başladığı ve sigortalı olduğu tarih ile emekli olacağı tarih arasındaki süreye deniyor. Bu süre içinde sosyal güvenlik kurumuna, çalışan adına, işverenin yatırdığı primlere de prim ödeme süresi deniyor. Yaşa ise emeklilik için tamamlanması gereken yaş deniyor. Sosyal güvenlikte 1 ay, 30 gün olarak; 1 yıl da 12 ay olarak alınıyor ve tüm hesaplamalar da bunun üzerinden yapılıyor. İşçi, memur, Bağ-Kurlu ve erkek çalışan, kadın çalışan fark etmiyor; emeklilik için 3 koşul gerekiyor;

Haberin Devamı

1- Belirli bir süre sigortalı olmak ki, burada işe giriş tarihi önemli ve bu süre kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.
2- Belirli süre sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olması.

3- Yaş ki, emeklilik yaşı da kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

Bu 3 koşulun, yani belirli süre çalışılmış olması, bu süre içinde prim ödenmiş olması ve gerekli yaşın doldurulmuş olması gerekiyor ki, emekli olunabilsin. Bunlardan biri bile eksik olursa, emekli olunamıyor.

1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 tarihleri arasında işe girenlerin emeklilik şartları da farklı olacak. Bu tarihler arasında işe girenlerin yerine getirmesi gereken ilk şart, prim ödeme gün sayısının 7200 olması. Bu şartı yerine getirenler sigortalılık süresine gerek olmadan 60 yaşında emekli olabilirler. Ancak bu tarihlerden sonra emeklilik yaşı de değişiyor. Şöyle ki:

- 1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 60 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2036 ile 31 Aralık 2037 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 61 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2038 ile 31 Aralık 2039 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 62 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2040 ile 31 Aralık 2041 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 63 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2042 ile 31 Aralık 2043 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 64 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2044 ile 31 Aralık 2045 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2046 ile 31 Aralık 2047 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

Haberin Devamı

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

SGK EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA ROBOTU NASIL KULLANILIR?

Ne Zaman Emekli Olurum Uygulamasına giriş yapabilmek için sayfada yer alan formu detaylı bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Bu nedenle sigortalıların ilk olarak hizmet dökümü alması ve formdaki bilgileri doldurması kişi için yararlı olacaktır. Hizmet Dökümünüzü E-Devlet üzerinden alabilirsiniz. Sisteme girilen bilgiler ile hesaplama yapmasının ardından emeklilik yaşınız sayfada gözükecektir.

4B EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN

4/b’ye (Bağ-Kur’a) tabi sigortalılarının girdikleri veriler üzerine emeklilik yaş/hizmet sürelerine göre emeklilik tarihi hesaplaması yapan uygulamadır. Hesaplamanın yapılabilmesi için zorunlu alanlara giriş yapılması gerekmektedir.Hesaplamalar kullanıcı tarafından girilen veriler üzerinden yapılmaktadır.Emeklilik işlemlerinde Kurum kayıtları esastır.Bilgilendirme amaçlıdır.Resmi işlemlerde kullanılamaz.

Haberin Devamı

4/C EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN

NORMAL ŞARTLARDA NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Bu hizmet Sosyal Güvenlik Kurumu işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır. Hesaplamanın yapılabilmesi için karşınıza çıkan alanlara giriş yapılması gerekmektedir. Hesaplamalar kullanıcı tarafından girilen veriler üzerinden yapılmaktadır.

Sorgulama yapmak için öncelikle T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmalı, ardından sistemin sizden istediği bilgileri doğru şekilde yazmalısınız. Tüm bu aşamaları eksiksiz şekilde geçtiğiniz takdirde, emeklilik hakkını elde etmeniz için gereken koşulların neler olduğu karşınıza çıkacak.

Haberin Devamı

4/A EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN

BAKMADAN GEÇME!