Sezer'den Telekom Yasası'na onay

Güncelleme Tarihi:

Sezerden Telekom Yasasına onay
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2004 15:55

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Telekom hisselerinin yüzde 95’e kadarının yatırımcılara satışına olanak sağlayan, özelleştirmenin "pazarlık usulüyle" yapılmasını öngören yasayı onayladı. Yasayla, TELSİM’in satışına da kolaylık sağlanıyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer’in Telgraf ve Telefon Kanunu ile diğer bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasayı onaylayarak Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği bildirildi. Yasa, Türk Telekom'un (TT) yüzde 45’inden fazlasının özelleştirilemeyeceğine ilişkin hüküm kaldırılarak, yüzde 95’e kadar olan kısmının da yerli ve yabancı yatırımcılara satılabilmesine olanak sağlanıyor.

Yasayla, Türk Telekom ihalesinin "kapalı teklif usulüyle" yapılacağına ilişkin hüküm de kaldırılarak, özelleştirmenin "pazarlık" usulüyle yapılması zorunluluğu getiriliyor.

UYDULAR AYRILIYOR

Türk Telekom’un sahip olduğu uydular da ayrılarak kurulması öngörülen Türksat Uydu Haberleşme ve İşletme A.Ş’ye devrediliyor. Türksat A.Ş ulusal egemenlik kapsamındaki uydu yörünge pozisyonlarının hakları, yönetimi ve işletme yetkisine sahip olacak ve uyduları işletecek. Telekom’un uyduları, uydu yer kontrol istasyonları, uydu haberleşme ve iletişim hizmetleri, uydu haberleşmesinde kullanılan tüm teçhizatı söz konusu şirkete devrediliyor. Türsat A.Ş.’nin de diğer KİT’ler gibi rutin denetim yolları açılarak, şirketin Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Sayıştay kanunu hükümlerine tabi olması düzenlemesi getirildi. Yine Plan ve Bütçe komisyonu Türksat A.Ş.’nin başlangıç sermayesinin 125 trilyon olmasını ve bu tutarın Türk Telekom tarafından karşılanmasını öngörülüyor.

Haberin Devamı

Türk Telekom bünyesinde faaliyet gösteren Telsiz İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülen deniz haberleşme ve seyir güvenliği hizmetleri ise Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri’ne devrediliyor.

TELEKOM PERSONELİ

Telekom’da asli ve sürekli görevlerde bulunanlar isterlerse iş mevzuatı hükümlerine tabi personel statüsüne geçecek. Kadrolu veya sözleşmeli statüde çalışan personelden emeklilik hakkını elde edenler iki ay içerisinde emekli olurlarsa tazminatları yüzde 30 fazlasıyla ödenecek. İş mevzuatına göre çalışan personelden kendi isteğiyle ayrılanlara da kıdem tazminatları yüzde 20-30 fazlasıyla verilecek.

Haberin Devamı

Telekom’daki kamu hisselerinin yüzde 50’nin altına düşmesi durumunda, Telekom’da çalışmak istemeyenlerle, çalışmak istediği halde bu isteği Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmeyenler, Devlet Personel Başkanlığı tarafından başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilecekler.

UZAN ŞİRKETLERİNİN SATIŞININ YOLU AÇILIYOR

Yasada, TMSF’nin yönetim ve denetimine sahip olduğu şirketlerle, yönetim ve denetimini devraldığı şirketlerin satışı da kolaylaştırılıyor. Buna göre TMSF ya da TMSF tarafından bu şirketlere atanan yöneticiler, şirketi temsil ve ilzamla yetkili kılınan genel müdür, genel müdür yardımcısı ve müdür gibi şirket çalışanlarına, şirketlerin hisselerini sahip oldukları lisans, ruhsat ve imtiyaz sözleşmelerinden doğan hak ve alacaklarını, aktiflerini satabilecekler. Söz konusu satış işlemlerinden sağlanan gelir TMSF’nin alacaklarına mahsup edilecek, şirketin kamuya ve SSK’ya olan diğer borçları mahsup edilecek.

Haberin Devamı

Bu kapsamda, söz konusu şirket ve iştiraklerin yüzde 49’undan fazlası yabancı gerçek ve tüzel kişilere satılabilecek. Bu şirketlerin telekomünikasyon, enerji, ulaşım, medya ve diğer sektörlerde ki fona devredilmiş şirketlere tanınmış imtiyaz sözleşmesi, lisans, ruhsat gibi benzeri izinlerin yenilenmesi ve değişim işlemi iki ay içerisinde yapılacak. Söz konusu düzenlemenin özellikle Uzanların sahip olduğu Telsim hisselerinin satışına olanak sağlamak amacıyla getirildiği değerlendiriliyor.

TMSF ŞİRKETLERİNİN YÖNETİCİLERİNE DOKUNULMAZLIK

Bu arada, TMSF tarafından yönetimi ve denetimi alınan şirketlere atanan yöneticiler, şirketlerin sermayesini kaybetmesinden veya borç nedeniyle batık olmasından dolayı mahkemeye bildirimde bulunma zorunluluğundan muaf tutuluyorlar. Yasayla söz konusu yöneticilerin ortaklar genel kurulu tarafından görevden alınamaması, görev yaptıkları dönem dışındaki dönemler için ibra edilmeyerek haklarında şahsi sorumluluk davası açılamayacağı hükmü getiriliyor.

Haberin Devamı

ALACAKLARDA UZLAŞMA YOLU

Yasayla, Türk Telekom’un, kaynağına ve yargıya intikal edip etmediğine bakılmaksızın, tüm alacakları hakkında sulhen tahsil yoluna gitmesi uygulaması getirildi. Bunun usul ve esasları Bakanlar Kurulunda belirlenecek.

PTT SANDIĞI’NIN 230 TRİLYONU

Üyelerinin sayısı 23 bin 500’ü bulan PTT Personeli Metüselsil Kefalet Sandığı ile ilgili hükümler getirildi. Buna göre PTT Yönetim Kurulu bu Sandıkta biriken 230 trilyonluk miktarın işletilmesinden veya tasfiyesinden sorumlu olacak. Sandığa tabu personelden kesilmiş olan aidatlar toplamı, ilgili personelin ihtilaflı borçların düşülmesinin ardından, son bir yıllık TÜFE oranında artış yapıldıktan sonra hak sahiplerine ödenecek. Bu ödemelerden sonra kalan miktarın yüzde 40’ı gelir olarak Maliye Bakanlığına aktarılacak, yüzde 60’lık kısım ise nemalandırılarak PTT’nin taşıt, otomasyon ve modernizasyon gibi harcamalarının yanı sıra, elaman temininde güçlük çekilen bölgelerde çalışan personele aylık 109.2 milyonu geçmeyecek şekilde ek ödeme yapılmak üzere kullanılacak.

Haberin Devamı

GSM OPERATÖRLERİYLE UZLAŞMA YOLU

Yasayla "GSM Pan Avrupa mobil Telefon Sisteminin kurulması ve işletilmesi ile ilgili lisans verilmesine ilişkin imtiyaz sözleşmesine istinaden işletmeciler tarafından Hazineye ödenmesi gereken paylardan, yasanın yürürlüğe girmesinden önce ödenmeyen kısmının, ihtilaflı olanlar da dahil olmak üzere fer’ileri ile birlikte sulhen tahsili konusunda GSM işletmeleriyle gerektiğinde uzlaşmaya" Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu bakan ile Maliye Bakanı ortaklaşa yetkili kılındı.

Yasayla, baz istasyonlarının kuruluşu da kolaylaştırılırken, İmar Yasası kapsamı dışına çıkarılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!