Çiğdem TOKER
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2002 02:20
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kendi himayesinde düzenlenen Dünya Türk İşadamları Kurultayı'na katılamayacağını bildirdi.
Sezer, aynı gün eski başkanı olduğu Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü törenlerine katılacak. Kurultay'a video mesajı gönderecek.
Katılımcı ve konuşmacı sayısı ile ele alınan konuların çeşitliliği açısından Türkiye'nin en kapsamlı ekonomik forumu olan Dünya Türk İşadamları Kurultayı'nın dördüncüsü yarın başlıyor.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kendi himayesinde düzenlenen bu kurultaya katılamayacağını bildirdi. Aynı gün Ankara'da Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunun 40. yıldönümü törenlerine katılacak olan Sezer,
Dünya Türk İşadamları Kurultayı'na ise video mesajı gönderecek. Bundan önceki üç Kurultay'ın açılışını Sezer'in selefi Süleyman Demirel yapmıştı. Dışişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Dünya Türk İşadamları Vakfı'nın birlikte düzenlediği Kurultay'a, yurtdışında yerleşik olarak iş yapan yaklaşık 2 bin Türk işadamının ve 160 kişinin de konuşmacı olarak katılması bekleniyor.
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda, dünyanın dört bir yanındaki Türk girişimcileri ile Türkiye'deki
KOBİ'leri biraraya getirecek olan Kurultay'a Başbakan Yardımcıları Mesut Yılmaz, Devlet Bahçeli, Devlet Bakanları Kemal Derviş, Tunca Toskay, Şükrü Sina Gürel'in katılması bekleniyor.
Bu dönemki başkanlığını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nın üstlendiği Kurultay'da bundan önceki üç dönem başkanlık görevini sürdüren işadamı Sakıp Sabancı'ya bir teşekkür plaketi verilecek. Kurultay'ın ilk günü olan yarın akşam Hülya Avşar da bir konser verecek. Kurultay'da, işadamları için buluşma noktaları oluşturdu. İşadamları, şirketlerinin özelliklerine göre aradıkları potansiyel partnerları bildirecek ve bu veriler, bantlardan sürekli geçerek, iş ortaklıklarına zemin hazırlanacak.
Gurbetçi patronlar 120 milyar dolara koşuyorDünya Türk İşadamları Vakfı Başkanı Ertuğrul Önen, yurtdışındaki Türk işadamlarının son yıllarda ciddi gelişmeler gösterdiğini belirterek, Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği'nin (ATİAD) yaptırdığı bir araştırma hakkında bilgi verdi. ATİAD'ın KPMG Consulting şirketine hazırlattığı rapora göre, 1999 yılı sonunda, Avrupa'da yaşayan 3.4 milyon Türk insanının 73 bin 200'i girişimci. Türk girişimciler 366 bin kişiye iş olanağı yarattı. Yapılan projeksiyona göre, 2010 yılında Türklerin istihdam edeceği işçi sayısı 810 bine, ciroları da 120 milyar dolara ulaşacak. 2010 yılında devletin bugünkü GSMH'sine yakın büyüklüğe ulaşılacağını söyleyen Önen, ‘‘Bu veriler, ekonomik anlamda yurtdışında bir Türkiye daha olduğunu gösteriyor’’ dedi.