Şeytan üçgeni

Güncelleme Tarihi:

Şeytan üçgeni
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2000 00:00

Kadir Ercan
Haberin Devamı

İşadamı siyasetçi bürokrat

TÜRKİYE'nin en büyük hayali ihracat ve gümrük operasyonun ardında işadamı-siyasetçi ve bürokratlardan oluşan üçgen ortaya çıktı. ‘‘Bermuda Şeytan Üçgeni’’ adı verilen bu üçgendeki milyonlarca dolarlık çıkar ilişkileri 4 ay süren gizli takip sonucu ortaya çıkarıldı.

ÖZEL EKİP

Son yılların en büyük hayali ihracat ve gümrük kaçakçılığını ortaya çıkaran ‘‘Paraşüt Operasyonu’’, İçişleri Bakanı Tantan ve DGM Savcısı Talat Şalk'a doğrudan bağlı çekirdek kadro tarafından gerçekleştirildi. Milyonlarca dolarlık gümrük yolsuzluğunun ortaya çıkarılmasını sağlayan operasyonu, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Emin Aslan yönetti. Altınbaş'ın sahibi olduğu Altınbaş Holding'in işlemleri ve çalışanların telefon konuşmaları 4 ay boyunca takip edildi. 4 ay boyunca dışarıya tek kelime bile bilgi sızdırılmadı. Şirkettteki Tırların geçiş noktaları yükleri nereye boşalttıkları tek tek fotoğraflandı. Tamamen ‘merkezden’ gerçekleştiren operasyon çerçevesinde Cuma günü düğmeye basıldı ve Altınbaş aynı gün Ankara'da gözaltına alındı. Ortağı ve kardeşi Abdullah Altınbaş'ın da aralarında bulunduğu 14 kişi ise Ankara'dan özel helikopterle Gaziantep'e giden özel ekip tarafından yakalandı. Gaziantep'ten dün sabah helikopterle Ankara'ya getirilen şirket çalışanları, Ankara Mali Şube Müdürlüğü yerine Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücdale Daire Başkanlığı'na götürüldü. Zanlıların sorgusunun Merkezde yapılması şaşkınlık yarattı.

VALİ HABERSİZ

Çok gizli sürdürülen operasyondan, Gaziantep ve Kilis valilerin bile haberi olmadı. Altınbaş şirketinin 6 yıllık işlemleri incelenirken gümrük müdürlerine de haber verilmedi. Nizip, Gaziantep ve Kilis'te bir kamyon dolusu evrağa el kondu. Ankara'ya getirilen evraklar arasında, Altınbaş şirketinin bürolarındaki muhasebe kayıtları, banka hareketleri, para transferleri, gümrük kayıtlarının bulunduğu öğrenildi. Altınbaş'ın şirketlerinin, Habur, Kilis, Öncüpınar, Cilvegözü, Mersin, İskenderun, Gaziantep Kargamış gümrük kapılarındaki işlemleri de didik didik incelenmeye başlandı. Bu arada Türki Cumhuriyetlere yapılan ihracatlarlar da mercek altına alındı.

BİZZAT TANTAN

Yapılan ihbar ve şikayetlerin bizzat Tantan ve Emin Aslan tarafından mercek altına alınarak titiz bir çalışma yapıldı. Maliye Bakanlığı MASAK bünyesinde özel ekip bu ihbarları araştırdı. Altunbaş'ın hayali ihracat ve gümrük vurgunu yaparken bazı siyasetçiler, bazı bürokratlarla yakın ilişki içine girdiği vurgulandı. Yasin Altınbaş'ın, milyonlarca dolarlık vurgunu, siyasetcçi ve bürokratlardan gördüğü destek sayesinde elde ettiği ileri sürülüyor.

İÇERDE YATMIŞ

Yasin Altınbaş'ın 1999 Ocak ayında sahte evrak düzenlemek suçundan 40 gün Nizip Cezaevi'nde yattığı da belirlendi.

2 holdingi 60 şirketi

YASİN Altınbaş'ın 'büyümeye' başlamasından sonra sayısız şirket kurduğu ve bunların bazılarının 'hayali' olduğu belirtiliyor. İlk soruşturmada saptanabilen şirketlerin sayısı 50-60'ı buluyor. Son yıllarda ilk başta Doğa Holding olan adını Altınbaş Holding olarak değiştiren Yasin Altınbaş'ın adları saptanabilen şirketleri şöyle:

Kamyon muavinliğinden trilyonlarca servete

Madalyalı vurguncu

Paraşüt operasyonuyla gözaltına alınan Yasin Altınbaş'a Gaziantep'in Nizip İlçesi'ne yaptırdığı okul nedeniyle dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından eğitim alanındaki katkılarından dolayı 23 Aralık 1999'da ‘‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası’’ verildi. Gaziantep'te daha önce de bazı hayırsever yurttaşların okul yaptırmasına karşın Gaziantep Valiliği'nin Yasin Altınbaş'ın ismini Cumhurbaşkanlığı'na vermesi o dönemde tepkilere yolaçmıştı. Altınbaş'a yaptırdığı bu okul nedeniyle geçtiğimiz günlerde de Gaziantep Valisi Muammer Güler tarafından şilt verildi. Yasin Altınbaş'ın ismi çok sayıda bürokrat ve siyasiyle anılıyor. Gaziantep'in bazı ileri gelen sanayici, işadamı ve yöneticileri ile ticari ilişkileri bulunduğu da iddia ediliyor. Yıllardır hayali ihracat dosyalarında adı geçen, geçtiğimiz yıllarda ise Afrika'dan getirdiği kalitesiz toz şekeri, ihraç ediyor gibi gösterip iç piyasaya sürdüğü iddiasıyla hakkında Gaziantep polisi tarafından soruşturma yapılan Yasin Altınbaş'ın hayali ihracat işlerini hayırsever kimliği ile kapatmaya çalıştığı ileri sürüldü.

Altınbaş Holding

Doğa Holding

Altınbaş Uluslararası Nakliyat ve Petrol Ürünleri Ltd. Şti.

Altınbaş Salça İthalat A.Ş.

Altıntaş Salça ve Konservecilik A.Ş.

Doğal Gıda İthalat ve İhracat San. Tic. Ltd. Şti.

Doğal Gıda İthalat ve İhracat ve Petrol Ürünleri Ltd. Şti.

Altur Turizm ve Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti. (sonra A.Ş. oldu)

Doğal Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.

Doğal Gıda San. ve Tic. AŞ.

Doyum Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.

Doğal Alınbaş San. ve Tic. A.Ş.

Doğal Sektörel Dış Ticaret A.Ş.

Marmara San. ve Tic. A.Ş.

Marmara San. ve Tic. Ltd. Şti.

Maksan Mercimek San ve Tic. Ltd. Şti.

Asmaş Makina İmalat Ltd. Şti. (İstanbul Fatih Vergi dairesine kayıtlı)

Aleks otomotiv Makina Kalıp ve Yan San. Ltd. Şti. (İstanbul Hocapaşa)

Alpya Pamuk Çırçır, Yağ San. Tic. AŞ (İstanbul Fatih)

Seyyah Tekstil Ltd. Şti (İstanbul)

Aldemir Makina San. İmalat Ltd. Şti. (Beşiktaş)

Soylu Temel Yapı ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti.

GAP Tarım Ürünleri ve Zirai Ürünler San. ve Tic. Ltd. Şti.

Altınsoy Gıda Maddeleri San. ve Tic. AŞ

Al-teks Demir Çelik Ürünleri San. ve Tic. Şti.

Alsan Giyim ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti (İstanbul Hocapaşa)

Altın Sigorta Acentacılık Hizmetleri Ltd. Şti.

Altınsoy Yem ve Besicilik Entegre İşletmeciliği Ltd. Şti.

Serdar Gıda Yatırım ve İhracat A.Ş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!