Sevkiyatta ilk hedef yılbaşı

Güncelleme Tarihi:

Sevkiyatta ilk hedef yılbaşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2013 01:04

Yıldız, Kürt petrolünde krizin bu ay çözüleceğini söyledi.

Haberin Devamı

ENERJİ Bakanı Yıldız, Merkezi Irak Hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) yılbaşına kadar petrol ve gaz sevkıyatı konusunu kendi içlerinde çözeceklerine inandığını belirterek, “Top Irak’ta” dedi. Yıldız, bu açıklamasıyla yılbaşına doğru sevkıyatın gerçekleşebileceği sinyalini verdi.

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), yaklaşık iki yıldır Kuzey Irak’tan Türkiye’ye bağımsız ilk petrol sevkiyatını 2014 yılbaşından itibaren gerçekleştireceğini söylüyor. Bu nedenle son dönemde Erbil ile Ankara arasındaki trafik oldukça hızlanırken, Bağdat da resmin içine dâhil edildi. Sırada Bağdat’ı anlaşmalara ikna ederek, Kürt petrolünü yeni bağlantı hattı ile Kerkük-Yumurtalık’a dâhil etmek var. Bunun ne zaman gerçekleşeceği ise son gelişmeler üzerine belirsizlik kazanmışa benziyor. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Ben inanıyorum ki Iraklı kardeşlerimiz kendi içlerinde böyle bir konuyu aşacaklar. Aralık ayı içerisinde bunu gerçekleştireceklerine inanıyorum” şeklinde konuşarak, yılbaşına doğru sevkiyatın gerçekleşebileceği sinyalini verdi.

TOP IRAK’TA

EPDK’nın 12.Kuruluş yıl dönümü toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Türkiye’nin Kuzey Irak petrolleri konusunda üzerine düşeni yaptığını belirterek, “Yoklukta değil varlıkta buluşulmalı. O varlık da petrolün ve gazın çıkarılması ve sevk edilmesi. Biz görevimizi yaptık, gerek Bağdat gerekse Erbil’deki toplantılarımızı gerçekleştirdik. Bundan sonra top Kuzey Irak ve Merkezi Irak Hükümeti içerisindeki görüşmelerde, onlardan gelecek sonuçlarda. Benim temennim odur ki rıza göstererek bu işler olsun, rızaları alınarak bu işler olsun. Bu işlerin olması Irak’a yapılacak en büyük katkıdır. Aralık ayında bunu aşmış olmalarını bekliyorum” dedi.

BASRA’DAN YENİ HAT

Türkiye’nin Irak’tan gelecek tüm petrolü taşıma kapasitesinin olacağını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti: “Kerkük-Yumurtalık’ın daha büyük kapasiteyle doldurulması için Basra’dan gelen boru hattının yaklaşık 400 kilometrelik kısmını Merkezi Irak Hükümeti Türkiye’ye teklif etti. El Ambar bölgesinden gelecek olan bu petrol boru hattının Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattına bağlanmasıyla buraya en az 600-700 bin varil civarında bir kapasite eklenmiş olacak. Merkezi hükümetin yeni petrol sahalarının Türkiye’ye bağlanacağı 400 kilometrelik hattı isterlerse ortak yapabiliriz, isterlerse müstakil alanda yapabiliriz. Bunun finansmanı bizler için problem değil ama bunun bir ‘barış boru hattı’ olduğunu ve Irak’ın normalleşmesine her zaman olduğu gibi samimi duygularla koymaya çalıştığımız katkıların önemli bir göstergesi olduğunun bilinmesini isterim.”

Bu yıl rekor kırılacak

Haberin Devamı

EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise konferansta yaptığı konuşmada, enerji sektöründe son yıllarda yaşanan büyümeye dikkat çekerek, şunları söyledi: “EPDK üretim lisansları vermeye başladığında kimi zaman yüksek sesle ‘özel sektörün devletin alım garantisi olmadan yatırım yapamayacağı veya finansman bulamayacağı’ öne sürülmüştü. Bugün gelinen aşamada 23 bin MW’a yaklaşan özel sektör yatırımı devreye girdi. Bu yıl devreye alınan 5 bin MW’a yaklaşan özel sektör yatırımı ise Cumhuriyet tarihimizin rekoru olacak.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin taşıma tarifesi 1 dolar

ENERJİ Bakanı Yıldız, “Biz taşıma tarifesinden aldığımız varil başına bir dolar iki dolarların toplam ciro içerisinde çok büyük payının olmadığını biliyoruz ama biz bir alıyorsak, oradaki taşımadan Irak bütün dünya pazarlarının fiyatını almış olacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!