Seslensem duyar mısın?

Güncelleme Tarihi:

Seslensem duyar mısın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2015 22:25

Gelişen teknoloji ile beraber cihazlar da ‘sesle’ çalışmaya başladı. Sesle çalışan cihazlarla birlikte kullanıcıların hayatı da kolaylaşıyor. Kulaklıktan ampule, süpürgeden TV’ye kadar birçok üründe artık sesli komut sistemi bulunuyor.

Haberin Devamı

SANAT güneşi Zeki Müren, ‘bir yangının külünü’ şarkısında şu sözleri muhteşem sesiyle yorumlamıştı: “Aşiyan yollarından seslensem duyar mısın.” 1990 yılındaki teknolojiyi düşünecek olursak, kimse bir cihazın ses ile yönetilebileceğini aklından bile geçirmezdi. Ancak gelişen teknolojiyle cihazlar da insanları duymaya, anlamaya ve harekete geçmeye başladı. Sesle kontrol özelliğinde sahip olan ilk cihazlar akıllı telefonlar oldu. İşletim sistemleri sayesinde akıllı telefonlar sesle kontrol edilebiliyor. Apple Siri, Google Now ve Microsoft Cortana örneklerini sıralayabiliriz. Akıllı saat ve akıllı televizyonlarla bu trend hızla devam etti.

HAYAT KOLAYLAŞACAK

Şimdi ise tüm yeni nesil teknolojiye sahip olan cihazlar sesli komut sistemini kullanmaya başladı. Artık araç içi sistemlerden evde kullandığımız ampullere kadar birçok teknoloji sesli komut sistemini kullanıyor. Tuşları ve gelecekte dokunmatik ekranları bile tarihe karıştırması beklenen sesli komut teknolojisiyle hayat kolaylaşacak. İnsanlar başka bir işle uğraşırken cihazlara seslenerek yeni bir işlem daha yapabilecek. Bu hafta sesli komut sistemine sahip ve şu anda satışta olan ürünleri bir araya getirdik.

Haberin Devamı

Tüm ampülleri akıllandırıyor

AKILLI ampul fikrinden yola çıkan Vocca, yeni nesil bir soket geliştirdi. Bu cihaz, ampülun girişine takılıyor. Üzerindeki mikrofonu ve ses tanıma teknolojisi sayesinde komutları algılıyor ve buna göre ışığın açıp kapatabilmesini sağlıyor. Aynı zamanda Wi-Fi bağlantısıyla internete bağlanabilen cihaz, siz uzaktayken bile ışıklarınızı açıp kapatabilmenizi sağlıyor. Vocca’nın satış fiyatı 200 TL.

Kulaklıklar söz dinliyor

İKİ elinizin dolu olduğunu ve telefonunuzun çaldığını düşünün. Bu sorunu çözmek için harekete geçen Motorola, Moto Hint adındaki kulaklığı geliştirdi. Tek bir kulağa takılan cihaz, sesle kontrol edilebiliyor. Akıllı telefonlara Bluetooth bağlantısı ile bağlanan cihaz, gelen çağrıları cevaplamak için “telefonu aç” komutu yetiyor. Kendine ait şarj cihazı ile gelen Motorola Moto Hint, 499 TL’lik fiyatla satılıyor.

Haberin Devamı

‘Süpür’ de süpürsün

LG’nin geliştirdiği Hom-Bot Squre, sesli komut sistemiyle çalışabiliyor. Model, başla dediğinizde başlıyor, dur dediğiniz duruyor. Üzerinde bulunan kameralarla oda şartlarını analiz ediyor gereken yerleri süpürüyor. Modelin etiket fiyatı 2800 TL.

'EN KOMİK FİLMİ BUL’

Apple’ın televizyonlara bağlanan akıllı kutusu Apple TV, baştan aşağıya yenilenerek satışa çıktı. Yeni Apple TV’nin en çok dikkat çeken özelliği ise sesli asistan Siri’ye sahip olması. Yeni kumandasında bir mikrofona sahip olan cihaz, isteklerinize en uygun içeriği ekrana getiriyor. Örneğin, “Cem Yılmaz’ın oynadığı en komik filmi bul” dediğinizde, Cem Yılmaz filmleri geliyor. Apple TV’nin satış fiyatı 629 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı

DİREKSİYONDAN ELİNİZİ ÇEKMEYİN

SES komutlarını anlayan diğer bir cihaz da araç içi hoparlör sistemlerinde Plantronics’in ürettiği ‘K100.’ Araç kullanırken hiç bir tuşa dokunmadan çağrıları cevaplayabilmenizi sağlıyor. Araçlardaki güneşliğe kolaylıkla takılabilen cihaz, çağrı geldiğinde sesli komutlarınızı algılıyor ve aramaları yanıtlamanızı sağlıyor. Bluetooth ile cep telefonlarına bağlanan cihazın fiyatı 206 TL.

HAFTANIN TRENDİ

‘Selfie’lere flaş desteği

‘Selfie’lerin karanlık çıkmasından yakınanlar için Nova Bluetooth Flash geliştirildi. Bluetooth üzerinden cihazlara bağlanan flaş, ışığa ihtiyacınız olan her yerde profesyonel fotoğraf çekimi olanağı sağlıyor. 40 adet LED ışığı ve ücretsiz uygulaması üzerinden parlaklık ve kontrast ayarı da yapabilirsiniz. Ürünün satış fiyatı 90 TL.

UYGULAMA

Haberin Devamı

Yanlış mesaja son

YAHOO’nun mesajlaşma platformu Yahoo Messenger güncellendi. Yeni Yahoo Messenger’ın en önemli özelliği ise yanlışlıkla gönderilen mesajların geri alınabilmesi. Bunun için ’Unsend’ özelliğini devreye alan şirket, yazılı içeriklerin yanı sıra fotoğraf ve video gibi görsel içeriklerin de silinebilmesini sağlıyor. Uygulma ücretsiz indirilebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!