Servetimizi siz yönetin

Güncelleme Tarihi:

Servetimizi siz yönetin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2012 00:00

Mütekabiliyet yasasının çıkmasıyla birlikte, petrol-dolar zenginlerinin Türkiye’ye olan ilgisi arttı. Konut alma bahanesiyle Türkiye’ye gelen yabancılar, servetlerinin de burada yönetilmesini istiyor. Son bir yılda Ortadoğu ve Uzakdoğu başta olmak üzere yurtdışından Türkiye’ye sadece özel bankacılık için 770 milyon dolar geldi.

Haberin Devamı

YABANCILARIN gayrimenkul edinmesinin serbestleşmesiyle birlikte Türkiye’den yoğun bir şekilde konut alan Ortadoğulular, servetlerini de yönetilmesi için Türkiye’ye getirmeye başladı. Akbank Özel Bankacılıktan Sorumulu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, son bir yılda ağırlıklı olarak Ortadoğu ve gelişmekte olan Uzakdoğu ülkelerinden sadece özel bankacılık için Türkiye’ye 770 milyon dolar para girişi olduğunu söyledi. Dubai ve Katar başta olmak üzere Türkiye’ye ilgi gösteren Ortadoğu ülke vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul almak konusunda çok istekli olduklarını belirten Galatalı, “Bizden konut kredisi almak isteyen ve birikimlerini burda değerlendirmek isteyen çok sayıda müşterimiz var. Kimileri çok istekli, yeni projelerden blok halinde konut almak istiyor. Gayrimenkul edinme konusunda verdiğimiz hizmetlerle birlikte birikimlerini de buraya getiriyorlar” dedi.

Haberin Devamı

DUBAİLİ BANKALARLA İŞBİRLİĞİ

Akbank’ın bu yılın başından itibaren Dubai’de Ortadoğu ülkelerindeki potansiyeli daha iyi değerlendirmek için bir özel bankacılık ofisi açtığını da hatırlatan Galatalı şöyle konuştu: “Dubai’deki ofisimize Türkiye’den gayrimenkul almak için yoğun başvurular yapılıyor. Şu ana kadar, bize başvuran Ortadoğulu müşterilerimizi üçüncü partilerle buluşturarak bu hizmeti verdik. Önümüzdeki dönemde, Dubai’den bir banka ile işbirliği yaparak, kendi ülkesinden kredi kullanıp, Türkiye’den gayrimenkul edinen müşterilerimize burada teminat vermek gibi bazı işbirlikleri geliştireceğiz. Ayrıca Dubai’de bazı etkinlikler düzenleyerek, yeni çevrelere de ulaşmayı planlıyoruz. Çalışmalarımızı yoğunlaştırarak, 1 yıl içerisinde bölgeden yaklaşık 1 milyar TL varlık büyüklüğüne ulaşmayı bekliyoruz. Bu ülkelerden Türkiye’deki sukuk ihraçlarına da büyük ilgi var. Bu konuda da aktif olacağız.”

BİRKAÇ MİLYAR DOLAR

Dünyanın önde gelen finans yayınlarından The Banker’ın Akbank Özel Bankacılık’a ‘Türkiye’nin en iyi Özel Bankacılık Ödülü’nü vermesi nedeniyle Singapur’da düzenlenen ödül töreni öncesinde konuşan Galatalı, Türkiye’de konut kredisi faizlerinin henüz buradan konut almak isteyen Ortadoğulular için kendi ülkelerine göre yüksek olduğuna işaret etti. Galatalı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Faizlerin Türkiye’nin notunun 3 kredi kuruluşundan da yatırım yapılabilir seviyeye çıkmasını takiben düşeceğini ve o ülkelerel aynı seviyelere gerileyeceğini bekliyoruz. Şu ana kadar Türkiye’den kredi
olarak konut alan yabancı müşterimiz olmadı. Ancak bunun da ileride olacağını, bizden konut kredisi alan müşterilerimizin, beraberinde birikimlerini de Türkiye’de değerlendireceklerini öngörüyoruz. Daha şimdiden birikimlerini buraya getirmeye başladılar. Şimdilik rakamlar 1 milyar dolara ulaşmadı ancak önümüzdeki dönemde bunun artmasını, birkaç milyar doları bulmasını bekliyoruz.”
 2007 yılından bu yana bankalarda bulunan birikimlerin yüzde 90 artarak 865 milyar liraya çıktığını belirten Galatalı, bunda 2007 yılından bu yana dışardan Türkiye’ye yönelik para akışındaki artışın da etkisi olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Özel sektör tahvili 10 milyar lirayı bulur

FITCH’in Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından Moody’s’ten de 2013’ün ilk yarısında not artışı beklediklerini kaydeden Satık Galatalı, böylece başta Ortadoğu olmak üzere Türkiye’de sadece  borsaya 3-4 yılda  7-8 milyar dolar para girişi olacağını öngördüklerini artardı. Galatalı, bu öngörüde yabancıların borsadaki paylarının yüzde 63’ten yüzde 70’e çikacağının da bulunduğunu kaydetti. Bu süreçte sukuk ihraçlarına da yoğun ilgi olacağını belirten Galatalı, Akbank”ın da yaklaşık 500 milyon TL’lik sukuk ihraç etmeyi planladığını sözlerine ekledi.  Galatalı 1 yılda özel sektörün ihraç edeceği sukuk ihracının 10 milyar ilrayı bulacağını dile getirererk “Artık insanlar mevduat ısrarından kurtulacaklar, sukuk ve özel sektör tahvili yatırımının hızla artacağını öngörüyoruz. Biz özel bankacılık müşterilerimize, geçen yıl 1.2 milyar liralık özel sektör tahvili sattık. 2013’de bu rakamın 3 milyar lirayı bulmasını hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Mevduatlarda getiri oranı yüzde 14

AKBANK Özel Bankacılık’ta hesap açmak için en az 500 bin TL’lik limit olduğunu hatırlatan Saltık Galatalı, önümüzdeki günlerde bu limiti artıracaklarını kaydetti. En az 1 milyon lira limitini getirebileceklerini söyleyen Galatalı, “Bunun altındaki limitleri de kabul edeceğiz, ancak bir yıl içinde bunu artırmazlarını bekliyoruz. Türkiye’de artık ciddi bir birikim sahibi kesim var. Akbank Özel  Bankacılık’ta 4 bin 500 müşterimizin 25 milyar lirayı aşan bir varlık büyüklüğünü yönetiyoruz. Müşerilerimiz birikimlerinin yüzde 70’ini mevduatta tutuyor. Geçen yıl mevduatın getirisi yüzde 10-11 civarındayken bizim yönettiğimiz hesaplarda getiri yüzde 14-15 olarak gerçekleşti. Müşteriler önerilerimizin  tamamını kabul etseler yüzde 18’lere varan getiri sağlayabilirlerdi” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Facebook’tan yanan olmadı

GEÇEN mayıs ayında gerçekleşen ve tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de ilgi gören Facebook’un halka arzında, tüm gelişmeleri sürekli olarak ilgili müşterileriyle paylaştıklarını ifade eden Saltık Galatalı, “Biz müşterilerimize Facebook hissesi almalarını önermedik. Apple hissesi önerdik ve alanlar kazandı. Ancak Facebook’u önermedik ve haklı çıktık. Bizim önermememize rağmen almak isteyen müşterilerimize de hemen ilk gün satmalarını söyledik ve sattılar. Dolayısıyla bu badireyi neredeyse kayıp olmadan atlattık. Facebook’tan yanan olmadı” dedi.

Not yükselmemesi düşmesinden daha iyi

SALTIK Galatalı, not artışının ardından gelecek olan sıcak para nedeniyle dolar ve Euro’nun düşmesine Merkez Bankası’nın izin vermeyeceğini belirterek, “Aksi halde aldığımız notu geri vermek zorunda kalırız. Yatırım yapılabilir seviye notunu aldıktan sonra hemen kaybetmemiz çok olumlu olmaz. Hemen kaybetmektense bu seviyeye hiç yükselmemek daha iyi. Çünkü hiç yükselmeyince geniş bir alanda uzun vadede belli bir performans sergilemiş oluyorsunuz. Notun hemen düşmesi ise, ciddi bir prestij kaybu olur” değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!