Sermin Hanım salça ve tarhanayla bir köyün kaderini değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Sermin Hanım salça ve tarhanayla bir köyün kaderini değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2011 00:00

Bursa’nın Saitabat köyünde yaşayan Sermin Cakalıoğlu, bir diziyle ünlenen Cumalıkazık köyüne imrenerek kendi köyündeki kadınları bir araya getirdi. Ev yemekleri restoranı açtı. Pazar günleri 400 kişi ağırlayan köy, Bursa ve Ankara’da ürünlerini satacak şube açıyor.

Haberin Devamı

TOBB liderliği’nde; TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, Endeavor ve MIT EF Türkiye’nin ev sahipliğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Global Girişimcilik Haftası kapsamında “Bursa kadın girişimcilerini bekliyor” başlıklı konferans düzenlendi. Bursa’da en çok dikkat çeken kadın girişimcilerden biri, bir diziyle ünlenen Cumalıkazık köyüne imrenerek kendi köyü Saitabat’ta kadınları bir araya getiren Sermin Cakalıoğlu. Eşinin onayını alan ve köydeki sadece 9 aileyi ikna edebilen Sermin Cakalıoğlu, Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği’ni kurmuş. Piknikçilerin çöplerini bıraktığı şelale yanındaki mezbeleliği muhtarın desteğiyle derneğin merkezi haline getirmişler. Mayıs 2002’de Hıdırellez şenliği düzenleyerek faaliyetlere başlamışlar.

Haberin Devamı

Odun ateşinde salça

Sermin Cakalıoğlu, Hıdırellez şenliğinin herkesin hoşuna gittiğini belirterek, öykülerini şöyle anlatıyor: “Gelir elde etmek için gözleme evi yaptık, odun ateşinde salça yaptık. Salçamız çok beğenildi. Sonra buna tarhana, ev makarnası, erişte, ev reçelleri ilave ettik. Katkı maddesi olmayan ürünler... Salçaya 1 tonla başladık şu anda 21 ton üretiyoruz. Ocakbaşı ekledik. 700 metrekare kapalı alanda köyümüzü ziyarete gelenleri ağırlıyoruz. Pazar günleri 400 kişi ağırladığımız oluyor. Ağırladığımız bakanlar bile oldu.”

Köye göç hareketi

Sermin Hanım salça ve tarhanayla bir köyün kaderini değiştirdi
Sermin Cakalıoğlu

150 haneli köyün kaderi, girişimci kadınlar sayesine değişmiş. Yazın köy 300 haneye çıkıyormuş. Cakalıoğlu, yaklaşık 10 yılda köyün büyük gelişim yaşadığını ve köyden göç edenlerin geri gelmeye başladığını söylüyor. Bursa’da temsilcilikleri olduğunu belirten Cakalıoğlu, “Şimdi köyümüz ciddi bir ekonomi yaratıyor. Yola çıkarken Cumalıkazık köyünü örnek almıştık. Onlar bizi örnek alıp köy kadınları derneği kurdu. Bizden sonra Bursa’da 11 köy böyle dernekleşti” diye konuşuyor.

Erkekleri derneğe almadılar

Haberin Devamı

Cakalıoğlu, Ankara’da doğal ürünler marketi açan bir girişimcinin yaptıkları ürünleri satmak istediğini ifade ederek, “Bursa’da ve Ankara’da şubemizin açılması için girişimler var” diyor. Köyün kadınlarının gelir kapısı yarattıktan sonra köyün erkeklerinden daha çok değer görmeye başladığını anlatan Cakalıoğlu şöyle konuştu: “Köyümüzde sadece erkeklerin üye olduğu bir kooperatif vardı, kadın üye almazlardı. Bizim derneğe muhtarımız üye olmak isteyince kadınlar itiraz etti. Muhtar fahri üye olabildi. Köyün bazı erkekleri kıskançlık gösterdi ama her başarılı kadının arkasında da bir erkek var.”

Başarılı olunca babası kızlık soyadını istedi

Sermin Hanım salça ve tarhanayla bir köyün kaderini değiştirdi
Dilek Düvenci Şeker

Haberin Devamı

BURSA’dan başka bir girişimci kadın öyküsü ise Dilek Düvenci Şeker’e ait. Onun hikayesi biraz da Türk filmi gibi. Eşi 1998’de sahip olduğu boyahaneyi kapatmak zorunda kalır. 2002’de TESK’in yürüttüğü Avrupa Birliği Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi Projesinde sabun projesi olan Şeker, kazandığı 10 bin TL ile reçel atölyesi kurmuş. Citifarm’ın reçellerini satmak için aradığını ve bir telefonla hayatının değiştiğini belirten Şeker şunları anlattı: “Eşim, yengem ve ben 3 kişi başladık. 30 kavanozla başladık bugün 1500 kavanoz üretiyoruz. Kestel’de 5 bin imalatçının bir çatı altında toplanacağı sanayi sitesinde 600 metrekarelik fabrikamız olacak. Four Seasons, Ritz Carlton, Boutique Alkoçlar otelleri ürünlerimizi kullanıyor. Babam çok başarılı olunca ‘Kızım kızlık soyadını kullan’ dedi.”

Haberin Devamı

2023 hedefleri kadınsız tutmaz

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmesi için 1.2 milyon erkek girişimciye karşı sadece 80 bin olan kadın girişimci sayısını hızla arttırması gerektiğini belirterek, “Şuna inanıyorum ki Türkiye’de kadın girişimci sayısı artmadığı, ekonomiye katılmadığı sürece bu, hayalden öteye gidemeyecektir” dedi.

Erkekler dinlensin

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Koordinatör Başkanı İlhan Parseker, “Gelecek 10 yılda Türkiye’nin yapacağı en iyi icat kadın girişimci sayısını Batı ülkeleri seviyesine getirmektir. Kadınlar arası rekabet de kadınları engelliyor” dedi. CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, bunun üzerine  “Erkekler kadın gibi olmaktan hoşlanmaz ama biz erkek gibi olmaktan gocunmayız” deyince Parseker “biraz da biz yatalım” yanıtını verdi. Kaleli de “Biraz dinlenin, güçlenip gelirsiniz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!