Serinleten zeka

Güncelleme Tarihi:

Serinleten zeka
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2018 21:20

Tüm yeni nesil cihazlarda olduğu gibi klimalarda da yapay zekâlı dönem başladı. Hareket ve termal sensörlerle desteklenen yeni klima modelleri, odada bulunan kişilerin vücut sıcaklığına göre soğukluk derecesini ayarlıyor.

Haberin Devamı

SON dönemlerin adından en çok bahsettiren yeniliği hiç şüphesiz yapay zekâ. Artık akıllı telefonlardan televizyonlara kadar birçok alandaki teknolojik üründe yer almaya başlayan yapay zekâ özelliklerinin uğradığı yeni cihazlardan biri de klimalar oldu. Teknoloji şirketlerinin geliştirdiği yeni nesil klima modellerinde yer almaya başlayan yapay zekâ teknolojisi sayesinde soğutma derecesi ve hızı doğru bir şekilde ayarlanarak tasarruf en üst seviyeye çıkarılıyor. Hareket ve ısı algılayan termal sensörlerin yardımıyla, oda içindeki kişi sayısı ve bu kişilerin vücut sıcaklıkları bile anlık olarak takip ediliyor. Mekanda bulunan kişilerin vücut sıcaklıkları arttığında veya düştüğünde klimanın soğutma derecesi buna göre ayarlanıyor. Kısacası klima dünyasında bu yaz önemli gelişmeler var. Biz de buradan yola çıkarak yeni nesil ve yapay zekâlı klimaları araştırdık.

Haberin Devamı

VÜCUT SICAKLIĞINA GÖRE SOĞUTMA
Mitsubishi Electric’in Legendera serisi klima modelleri yapay zekâ teknolojisiyle birleşti. Modelin sahip olduğu yapay zekâ algoritması ile ortamdaki kişilerin vücut sıcaklığını algılanıyor ve bu sayede ortam sıcaklığı kullanıcılara en uygun hale getiriliyor. Legendera serisinde bulunan ‘Quadro Plasma Plus’ filtre özelliği ise 2.5 mikrometreden daha küçük parçacıkları filtreleyebiliyor. Modelin yakut kırmızısı, kuzguni siyah, inci ve duru beyazı gibi dört farklı renk seçeneği de dikkat çeken detaylar arasında.

GARANTİSİ 10 YIL
Arçelik, garanti süresini 10 yıla çıkaran ‘R32’ soğutucu gazlı klimaları Türkiye’de üreterek satışa sundu. Mevcut klima gazlarına göre yüksek bir termal iletkenliğe sahip olan R32 sayesinde, ısı transferi miktarını arttırılıyor. Enerji Kontrol özelliğine sahip Arçelik’in klima modelleri, maksimum frekansını düşürerek enerji tüketimini kontrol altına alıyor. Birinci kademede soğutma kapasitesini yüzde 8 düşürerek enerji tüketiminde yüzde 20 tasarruf sağlanıyor. İkinci kademedeyse tasarruf yüzde 40’a kadar çıkabiliyor. 199 TL’den başlayan taksitlerle tüketiciye sunuluyor.

Haberin Devamı

Wİ-Fİ’DAN ERİŞİM
Vestel’in 2018 yaz ayları için hazırladığı model, ‘Flora Inverter’ serisi oldu. Wi-Fi bağlantısı sayesinde internet üzerinden uzaktan erişim imkanı sunan model, 9 bin, 12 bin, 18 bin ve 24 bin BTU olmak üzere 4 farklı kapasite seçeceğiyle sunuluyor. Göstergeli LED ekran, enerji tasarruf modu, turbo çalışma, sessiz çalışma, ultra sessiz uyku modu ve nem alma fonksiyonu modelin özellikleri arasında yer alıyor. Vestel’in modelinde cihaz güvenliği için ise kompresörü koruyan 3 dakikalık gecikmeli çalışma kabiliyeti bulunuyor. 2 bin 749 TL (12 BTU)

ÇARPMAYAN KLİMA
Samsung’un klima modelleri arasında ön plana çıktığı modeller, ‘WindFree’ özelliğine sahip. Üzerinde bulunan ufak havalandırma delikleri sayesinde ortama oldukça yumuşak bir hava veren bu modellerin en büyük artısı ortamda bulunan kullanıcıları klimadan çıkan rüzgârdan dolayı çarpmamasını sağlıyor. Samsung geçen yıla göre WindFree modellerdeki sayısını arttırdı. Buna ek olarak Wi-Fi bağlantısı seçeneğiyle satın alabilmek mümkün. 3 bin 499 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı

EVE YAKLAŞINCA AÇILIYOR
Baymak’ın yeni klima serisi Elegant Plus. Yeni Wi-Fi uygulaması AC Freedom ile sunulan model, kullanıcıların klimalarını istedikleri yerden kontrol etmesini ve hatta eve yaklaşıldığında klimanın otomatik olarak çalışmasını sağlıyor. Hassas sıcaklık kontrolünün yer aldığı model, 0.5°C’lik artış ve azalışların yapılabilmesine de olanak sağlarken, hava kanatçıklarının kumandayla 4 yöne hareket ettirilebiliyor ve iklimlendirme homojen şekilde gerçekleştirilebiliyor. 2 bin 299 TL’den başlıyor.

ANTİTOZ FİLTRESİ VAR
DemirDöküm, yaz aylarına ‘A5’ modeliyle hazırlandı. Modelin en çok dikkat çeken özelliği Antitoz filtreye sahip olması. Model, bu sayede ortamdaki toz ve partikülleri tutan, sessiz çalışma teknolojisiyle bulunduğu ortama serinlikle birlikte taze hava sunuyor. Ayrıca ‘I-Feel’ adındaki özelliği bulunduran model, ortam sıcaklığına göre en uygun soğuk hava üfleme debisini belirliyor. Ayrıca modelin R32 gazıyla çalıştığını da belirtelim. 2 bin 500 TL

Haberin Devamı

HAVAYI AKILLA YÖNLENDİRİYOR
Toshiba’nın geliştirdiği ‘SHORAI’ serisindeki klimalar, akıllı hava yönlendirme (Smart Airflow) ile rakiplerinden bir adım öne çıkıyor. Özellikle soğuk hava üzerime gelmesin diyenler için geliştirilen bu özellik, motorlu ve bağımsız kanatların sayesinde 6 farklı hava yönlendirme seçeneği sunuyor. Kendi kendini temizleme özelliğine sahip bataryaya sahip olan model, bataryada nem oluşmasını azaltarak küf oluşumunu engelliyor. Eco ve Hi-Power modlarına hızlı erişim sağlayan uzaktan kumanda, standart olarak çalışma modu, fan devri, oda sıcaklığı ve hava akış yönünü ayarlayabiliyor. 4 bin 354 TL

AKILLI GÖZ TEKNOLOJİSİ
Daikin, klima modelleri arasında ‘Emura’ serisiyle öne çıkıyor. Modelde en çok dikkat çeken özellik akıllı göz. Bir sensör sayesinde odada bulunan insanları algılayan model, buna göre hava akışını insanların rahatsız olmayacağı alanlara yönlendiriyor. Modelde yer alan 3 boyutlu hava üfleme özelliğiyle havanın her yere eşit dağılması sağlanıyor. 5 bin 630 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı

KLİMA ALIRKEN DİKKAT
1- MEKÂNA UYGUN OLMASI: Klimanın yüksek kapasiteye sahip olması o klimanın doğru klima olduğunu göstermiyor. Klimanın kullanılacağı mekândaki insan sayısı, mekânın ısı kayıp kazançları, bina yönü, yalıtım durumu gibi pek çok faktöre dikkat edilmeli.

2- UZMANLARA DANIŞILMALI: Profesyonel ekipler klima tipi, kapasitesi ve montaj yeri olarak mekana en uygun alternatifleri belirleyerek kullanıcıları tam verim alabilmeleri için yapılması gerekenler konusunda yönlendiriyor. Ayrıca zaman içerisinde düzenli bakımının uzman ekipler tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor.

3- ENERJİ VERİMLİLİĞİNE DİKKAT: Enerji sınıfı etiketlerine dikkat edin. A+++ enerji sınıfı bir klima, A++ sınıfı bir cihaza göre yaklaşık yüzde 40 daha yüksek verimliliğe sahip. Bu özelliğe akıllı özellikler de eklenince tasarruf daha da artıyor.

4- SAĞLIK İÇİN FİLTRELER ÖNEMLİ: Yeni filtre teknolojileri bakteri, virüs, toz ve alerjenler gibi etkenlerden bulunduğunuz mekanları koruyor. Nano teknoloji kullanılarak yüzey alanı geliştirilip verimliliği arttırılan statik filtreler ve elektronik filtreler yeni nesil klimaların özellikleri arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!