Güncelleme Tarihi:
Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) tarafından düzenlenen Kıymetli Madenler Konferansı'nın açılış oturumuna katılan Serdergeçti, altının, Türkiye'de yatırım aracı olmasının yanı sıra geleneksel olarak çok tüketilen bir değer olduğunu kaydetti.
Türk kültüründe altının çok önemli bir yeri olduğuna değinen Serdengeçti, altın rezervlerinin gelişen ülkeler için büyük önem taşıdığını, ekonominin çalkantılı, dalgalı dönemlerinde piyasada likidite sağladığını anlattı.
Serdengeçti, gelişmiş ülkeler için de altının hala önem taşıdığını dile getirerek, merkez bankaları rezervlerinde altının önemli yer tuttuğuna işaret etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda da 116.3 ton altın rezervi bulunduğunu ifade eden Serdengeçti, şunları söyledi: "Uygulanan yeni ekonomik programda en önemli unsur bankacılık reformu. Yapısal reformlar da öncelikler sıralamasında birinci sırayı alıyor. Ayrıca Merkez Bankası'nın bağımsızlaşması ile fiyat istikrarı sağlanacak ve uygulanan programla Türkiye kısa zamanda iyileşme sürecine girecek."
İAB BAŞKANI ÇITAK
İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkanı Serdar Çıtak ise İAB'nin işlevine dikkati çekti.
LBMA'yı, bu yılki konferans için İstanbul'u seçmesinden dolayı kutlayan Çıtak, dünyanın birçok yerinden gelen uluslararası altın bankalarının, merkez bankalarının, altın aracı kuruluşlarının, madencilik şirketlerinin, ticari bankaların, rafinerilerin, kıymetli maden nakliye şirketlerinin temsilcilerini Türkiye'de görmenin sevindirici olduğunu söyledi.
Çıtak, altının Türk kültürünün hayati bir parçası olduğunu kaydederek, "Osmanlı İmparatorluğu zamanında da altın varlığın bir simgesi ve Türk kültürünün önemli tasarruf araçlarından biriydi. Türkiye'de kıymetli madenler sektörünün gelişimi özellikle 1980'lerden sonra büyük ivme kazanmıştır. Ekonominin liberalizasyon programı da altın ticareti üzerinde büyük etki yaratmıştır" dedi.
İAB'nin kurulmasının, Türk altın sektörünün yeniden yapılanma süreci içinde önemli bir aşama olduğunu kaydeden Çıtak, Borsa'nın, sektörün kurumsallaşmasına ve uluslararası bir kimlik kazanmasına yönelik çok önemli gelişmeler sağladığını belirtti.
Borsa'nın ayrıca kıymetli madenler ve finans sektörü arasında köprü görevi üstlendiğini ve açılışından itibaren yerel ve uluslararası fiyatlar arasındaki farkların azaldığını belirten Çıtak, "İAB şu anda kıymetli madenler borsası olarak rol oynamaktadır. Bu açıdan faal olan piyasalarımızı tek bir cümle ile özetlersek, (bizim dışımızda kimse bu piyasaları bir araya getiremez) diyoruz" diye konuştu.
Ekonomik sorunlara karşın güçlü ekonomiye geçiş programı altında Türkiye'nin son krizin üstesinden geleceğini ve gücünü yeniden kazanacağını ifade eden Çıtak, "Türkiyemiz'de bir söz vardır, (Ekmek aslanın ağzında). Bu ifade kazanmanın zor olduğu dönemler için kullanılır. Kıymetli madenler sektörünün içinde bulunduğu durum için şu anda belki de (Ekmek aslanın midesinde) demek daha uygun olacaktır. Bu nedenle bu sektördeki kuruluşlar birlik halinde çalışmalı ve baskı grupları oluşturmalıdır."
LBMA BAŞKANI STOKES
LBMA Başkanı Martin Stokes ise Türkiye'de altın sektörünün geliştiğini ve bu nedenle konferans için İstanbul'u seçtiklerini kaydetti.
Stokes konuşmasında, Türk tarihinde ve kültüründe altının yerine de değindi.