Serbest kıyafet kararı bir sektörü batıracak

Güncelleme Tarihi:

Serbest kıyafet kararı bir sektörü batıracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2012 11:04

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın ilk ve orta öğretimdeki öğrenciler için ‘tek tip kıyafet giyme zorunluluğu’nu ortadan kaldırması, okul kıyafeti satan şirketlere büyük zarar verecek. Tekstil sektörü temsilcileri ise bu durumu ‘Yeni iş alanları yaratabilir. Çocuk ve genç ürünleri kategorisinde büyük bir canlanma olacaktır’ şeklinde yorumluyor.

Haberin Devamı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ilk ve ortaöğretimde okuyan öğrenciler için gelecek yıldan itibaren tek tip üniforma zorunluluğunu kaldıran yönetmeliği yayımlaması, bazılarını üzerken, bazılarını sevindirecek. Türkiye’de 10 milyon ilköğretim, 4.5 milyon ortaöğretim öğrencisi bulunurken, her yıl okul için 1.2 milyar TL’lik üniforma alışverişi yapılıyor. Tek tip üniforma zorunluluğunun kalkması, okul kıyafeti satan şirketler tarafından ‘Alınan karar, ne öğrenciler, ne de bu sektör düşünülmemiş’ şeklinde yorumlanırken, tekstil sektörü temsilcileri ise, ‘Bu durum yeni iş alanları yaratabilir. Çocuk ve genç ürünleri kategorisinde büyük bir canlanma olacaktır’ şeklinde karşılandı.

SATIŞLAR ARTAR

Türkiye'nin en büyük hazır giyim markalarından LC Waikiki'nin Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük uygulamanın kendi sektörleri açısından olumlu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Öğrencilerin forma giymeyecek olması nedeniyle kılık kıyafete daha fazla ihtiyaç duyacağını söyleyen Küçük, "Sektöre katkısının olacağını ve özellikle çocuk-genç giyimde satışları artıracağını düşünüyorum" dedi.

YIKIM OLACAK

Türkiye’nin en büyük okul üniforması satıcılarından olan Çetinkaya Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Çetinkaya, sadece okul üniformaları için yılın 4 ayında 3 bin kişiyi çalıştırdıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Okul kıyafetlerinin satışı artık çok organize bir sektör haline gelmişti. Burada hem öğrencilere de yazık olacak. 20 liralık okul üniformasını bile alamayan çocuklarımız varken alınan bu karar düşündürücü. Bir ilk veya orta öğretim öğrencisinin giyim kuşam maliyeti 30-130 TL arasında değişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı bu karar bizleri çok kötü etkileyecek. Bir çok imalatçı sırf bu ürünler için çalışıyor. Büyük bir yıkım olacaktır. Çok insanın ekmek yediği bir sektörden bahsediyoruz. Bu işin tek olumlu yanı hazır giyim sektöründe çocuk ve genç kategorilerinde ciddi canlanma olur. Bizler de ürünlerimizi bu strateji ile planlayıp, üreteceğiz.”

Esnaf kaygılı

Bu arada okul kıyafetleri satarak geçimini sağlayan esnaf da yönetmeliğin  kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek, birkaç yıl geçiş süreci tanınması  gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

Ankara'daki Çıkrıkçılar yokuşunda okul kıyafetleri satan bir mağazanın sahibi Kemal Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yönetmeliğin esnafı iş bıraktırma düzeyine getireceğini iddia  ederek, “O kadar mal alıyorsun, para bağlıyorsun. Her şeyin okula yönelik, şu an her şey ekside. Elindeki malı çöpe mi atacaksın, yakacak mısın?” diye sordu.

Mağazasındaki malların önemli bir çoğunluğunun okul kıyafetlerinden  oluştuğuna dikkati çeken Ünal, elde kalan malların toplam değerinin 1 milyon  liraya yakın olduğunu öne sürdü. Ünal, esnafın yeni duruma alışması ve ellerindeki stokları eritmesi için  4-5 yıl geçmesi gerektiğini söyledi.

Aynı bölgede okul kıyafeti satan bir başka esnaf Ömer Yıldırım da elinde  2 milyon liralık mal kaldığını belirterek, ürünleri ne yapacağını bilemediğini  kaydetti. “Bu malları artık 5 paraya satamayız, batarız” diyen Yıldırım,  yönetmeliğin birkaç yıl sonra yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Esnafın bir kısmı yönetmeliğin kendilerini mağdur ettiğini düşünse de  uygulamanın iyi olduğunu düşünenler de bulunuyor.

Anafartalar Çarşısı'nda okul kıyafetleri satan bir esnaf, uygulamadan  memnun olduğunu belirterek, “Her yıl 15 gün sadece okul kıyafetleri satmaktansa  bu şekilde vatandaş çocuğun kıyafeti eskidikçe bize gelir. Böylece daha fazla  çeşit ürün satma imkanımız olur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!