Seramikçilerin sıkıntısı bitmiyor

Güncelleme Tarihi:

Seramikçilerin sıkıntısı bitmiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2001 00:00


LPG zammının ardından yükselen maliyetlerle başa çıkamayan seramikçiler, hükümetten sözünü tutmasını istiyor
Haberin Devamı

İbrahim Holding Seramik Grup Başkanı Bülent Zıhnalı, Türkiye'deki 17 seramik fabrikasının LPG ve doğalgaz kullanımı arasındaki ücret farkı dolayısıyla kapanma aşamasına geldiğini dile getirerek, "Dayanacak gücümüz kalmadı"dedi.

Zıhnalı, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Atıl Akkan, İzmir ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Necip Kalkan ve bir grup sanayiciye Holding'e ait Ege Seramik Fabrikası'nda düzenlenen toplantıda, sektörün içinde bulunduğu durum hakkında bilgi verdi.

Zıhnalı, 3 Ağustos 1999'dan bu yana LPG'ye sürekli olarak zam yapıldığına işaret ederek, şöyle konuştu: "LPG kullandığımız için bu süre içinde 6 trilyon 600 milyar lira kaybımız oldu. Artık dayanacak gücümüz kalmadı.

Fabrikamızda 1600 işçi çalışıyor. Bu işçilerimize hakim olamıyoruz. Bizim eylemde bulunmamızı istiyorlar. Ancak biz onlardan bir hafta daha beklemelerini istedik. Bakanlar Kurulu'nda aradaki bu farkın ödenmesi ile ilgili karar çıkmıştı. Bizzat sayın Başbakan Bülent Ecevit seramikçilerin sorunlarını çözdüklerini söylemişti, ancak bugüne kadar bu konuda bir adım atılmadı."

Zıhnalı, LPG kullanan üretici ile doğalgaz kullanan üretici arasında oluşan farkı ödeme sözü veren hükümetin, bu sözünü tutmaması durumunda Bergamalılar gibi yürüyeceklerini bildirdi.

Zıhnalı, hükümetin hafta sonuna kadar yaklaşık 50 milyon dolarlık farkı ödeme sözünü yerine getirmesini beklediklerini ifade ederek, "Aksi halde 17 fabrikanın kararlaştırdığı eylem planını uygulamaya koyacağız. Türk-İş Başkanı Bayram Meral de bizzat bizimle birlikte yürüyeceğini söyledi" dedi.

"50 BİN KİŞİ ETKİLENECEK"

Ege Seramik'in yılda 22 milyon metrekare üretim yaptığını ve 105 milyon dolarlık cirosu olduğuna dikkati çeken Zıhnalı, bunun 9 milyon metrekaresini ihraç ettiklerini kaydetti. Seramik sektörünün içinde bulunduğu durum dolayısıyla tek tek kapanmaya başladığını belirten Zıhnalı, "Torbalı'daki TAMSA ile Kütahya Seramik kapandı. Biz ise kapatmamak için direniyoruz. Ancak nereye kadar dayanacağımızı da bilmiyorum. Sadece bizim fabrikanın işçisi ve yan sanayideki işçi ile birlikte bundan yaklaşık 50 bin kişi etkilenecek" diye konuştu.

Dış pazar elde etmenin kolay olmadığını da ifade eden Zıhnalı, seramik sektörünün dünyadaki genel üretimde 5., seramik üretiminde ise 3. sırada yer aldığınıa işaret ederek, şunları kaydetti:

"Dış pazarlar kolay elde edilmiyor. 10 yıldan buyana ABD'ye ancak girebildik. Şimdi fabrikanın kapanması demek, bu pazarların kaybolması anlamına gelir. Bir ay sonra bile bu fabrikaları tekrar açacak olsak, müşterilerimizi geri getirmemiz mümkün değil. Bu nedenle hükümetimiz, biran önce verdiği sözü yerine getirmeli."

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan ise hükümetin hem sanayicileri hem de halkı aldattığını ileri sürerek, "Hükümet seramik sektörüne bir söz verdi, ancak yerine getirmedi. Ayrıca İzmir'e doğalgazın getirileceğini söylediler. O sözü de tutmadılar. Seramikçiler yürürse ben de onlarla birlikte yürüyeceğim" dedi. (İzmir-aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!