Sendikayla dava uzadı, THY çalışana yüzde 6 zam yaptı

Güncelleme Tarihi:

Sendikayla dava uzadı, THY çalışana yüzde 6 zam yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2009 00:00

THY yönetimi, mankemelik olduğu Hava-İş sendikasıyla 22’nci Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri geciktiği için çalışanlarına yüzde 6 zam yaptı. Hava-İş Başkanı Atılay Ayçin, THY yönetiminin bu zammının, çalışanları sendikasızlaştırma çabalarının bir parçası olduğunu savundu.

TÜRK Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu toplu iş sözleşmesi görüşmelerini beklemeden personele yüzde 6 zam yapmayı kararlaştırdı. THY’den İMKB’ye yapılan açıklamada, THY ile Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) arasında yapılmış olan 21’inci Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin 31 Aralık 2008 tarihinde sona erdiği hatırlatıldı ve şöyle denildi: " Ancak, taraflar arasında 2 yıl için yapılması gereken 22’inci Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine işyerinde çoğunluk tespiti ve yetkiye ilişkin prosedürün uzaması nedeniyle başlanamadı. Bu sürecin uzun sürebileceği de dikkate alınarak toplu iş sözleşme görüşmeleri beklenmeksizin personele 1 Ocak 2009 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 6 zam yapılmasına karar verilmiştir."

Hava-İş Sendikası Başkanı Atılay Ayçin, THY yönetim kurulunun THY ve Teknik A.Ş.’de çalışanlar için aldığı zam kararının aslında bu işyerlerini sendikasızlaştırmaya dönük bir karar olduğunu öne sürdü. Ayçin, şöyle konuştu: "Mevcut yönetimin ne yapmak istediği çok açık. Sendikayı devre dışı bırakmak ve THY işvereninin özlem duyduğu sendikasız şirket düşencesine ulaşmak istiyorlar. Zam tabii ki yeterli değil. Ayrıca THY çalışanlarının tek sorunu da ücret artışı değil."

Atılay Ayçin, THY yönetiminin sendikayı saf dışı bırakmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurup işyerinde çoğunluk tespiti talep ettiğini belirterek, şunları söyledi: "1.1. 2009 tarihi itibariyle THY’de 22’nci dönem, Teknik A.Ş’de ise 2’nci dönem toplu sözleşme görüşmeleri başlamalıydı. THY, çoğunluk tespitini kendisi istedi. Tek taraflı toplu sözleşme taslağını da noter kanalıyla gönderip altına imza atmamızı istedi. Biz iki nedenle itiraz ettik. Bir tanesi 9 bin 800 çalışanımız varken, Bakanlıktan gelen çoğunluk tespitinde 6 bin 500 gösterilmiş. İkincisi de şirketin işyerleri adreslerini istedik. Bu itirazlar sonuçlanıncaya kadar toplu sözleşme görüşmeleri başlayamıyor. Teknik A.Ş.’de de iş kolunu değiştirmek için Bakanlığa müracaat etmişler ve iş kolunun metal iş kolu olduğuna dair tespit yaptırmışlar. Buna da itiraz ettik."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!