Sendikalı işçi sayısı 3 milyonu aştı

Güncelleme Tarihi:

Sendikalı işçi sayısı 3 milyonu aştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2006 12:45

Kayıtlı işçi sayısının 5 milyon 154 bin 948 olduğu Türkiye'de sendikalı işçi sayısı 3 milyonu aştı.

Kayıtlı işçi sayısının 5 milyon 154 bin 948 olduğu Türkiye'de sendikalı işçi sayısı 3 milyonu aştı. İşçiler arasındaki sendikalaşma oranı yüzde 58.21 olarak belirlendi.

Çalışma Bakanlığı, iş kollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin 2006 Temmuz ayı istatistiklerini yayımladı. İstatistiklere göre, ocak ayında 5 milyon 88 bin 515 olan kayıtlı işçi sayısı 5 milyon 154 bin 948'e çıktı. Ocak ayında 2 milyon 987 bin 431 olan sendikalı işçi sayısı da 3 milyon bin 27'ye yükseldi. Ancak kayıtlı işçi sayısındaki artış sendikalı işçi sayısından daha fazla artması nedeniyle sendikalaşma oranı yüzde 58.70'den yüzde 58.21'e düştü.

50 SENDİKA SÖZLEŞME YAPABİLECEK

İstatistiklere göre, ülke barajı aranmayan tarım iş kolundaki beş sendika da dahil edildiğinde 50 sendika örgütlü oldukları iş kolunda yüzde 10 barajını aşarak toplu sözleşme yapma yetkisi kazandı. Sendikaların toplu iş sözleşmesi imzalayabilmeleri için öncelikle faaliyette bulundukları sektördeki işçilerin en az yüzde 10'unu, bir işyerinde toplu sözleşme yapabilmeleri için de o işyerindeki işçilerin en az yüzde 50’sini üye yapmaları gerekiyor.

Buna göre iş kolu barajı aranmayan tarım ve ormancılık, avcılık balıkçılık sektörlerinde Orman-İş, Tarım-İş, Öz-Tarım İş, Emek Tarım-İş ve Tarım Orman İş sendikaları toplu sözleşme yapabilecek.

Madencilik iş kolunda Türk Maden-İş ve Genel Maden-İş, petrol, kimya, lastik iş kolunda Petrol-İş ve Lastik-İş, Gıda Sanayiinde Öz Gıda-İş ve Tek Gıda-İş, şeker iş kolunda Şeker-İş, dokuma iş kolunda Öz-İplik İş, Teksif ve Tekstil sendikaları barajı aştı.

Deri iş kolunda Deri-İş sendikası sözleşme yapma yetkisi aldı. Ağaç iş kolunda Ağaç-İş ve ÖZ Ağaç-İş sendikaları barajı aştı. Kağıt iş kolunda Selüloz İş ve Tümka-İş sendikasıyla, basın ve yayın iş kolunda da Basın-İş sendikası sözleşme yapma yetkisi aldı.

Banka ve Sigorta iş kolunda örgütlü BASS, Banksis, Basisen ve Bank-Sen toplu sözleşme yapma hakkı kazandı. Çimento, toprak ve cam iş kolunda Türkiye Çimse-İş ve Kristal-İş, metal iş kolunda Türk Metal, Çelik-İş ve Birleşik Metal-İş barajı aştı. Gemi iş kolunda ocak ayında yüzde 10 barajını aşan Limter-İş yetkiyi kaybederken, Dok Gemi-İş yüzde 10 barajını aşarak toplu sözleşme yapma yetkisi aldı.

İnşaat iş kolunda Yol-İş, Enerji iş kolunda Tes-İş, kara taşımacılığı iş kolunda TÜMTİS ve Nakliyat-İş, demiryolu taşımacılığı iş kolunda da Demiryol-İş sendikaları yetki aldı.

Deniz taşımacılığı sektöründe Türk Deniz-İş, hava taşımacılığı sektöründe Hava-İş, ardiye ve antrepoculukta Liman-İş, haberleşme sektöründe Türkiye Haber-İş, sağlık iş kolunda Sağlık-İş, konaklama ve eğlence yerleri iş kolunda Toleyis ve Oleyis, milli savunmada Türk Harb-İş, gazetecilik iş kolunda Türkiye Gazeteciler Sendikası, genel işlerde Belediye-İş, Hizmet-İş ve Genel-İş sendikalarına toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi tanındı.

Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar iş kolunda, Sosyal İş Sendikası'nın Temmuz 2003 istatistiğine açtığı itiraz davasına Ankara 10'uncu İş Mahkemesinde verilen İhtiyati Tedbir kararı gereğince Ocak 2003 istatistiğindeki değerler veriliyor. Söz konusu dönemde bu iş kolunda Koop-İş, Tez-Kop-İş ve Sosyal-İş sendikalarına toplu sözleşme yapma yetkisi tanınmıştı.

EN FAZLA ÜYEYE SAHİP SENDİKA

Türkiye’de en fazla üyeye sahip sendikanın ise 327 bin 94'le Teksif olduğu belirlendi. Teksif'i, 289 bin 737 işçiyle Türk Metal, 193 bin 19'la Belediye-İş, 182 bin 985'le Tek Gıda-İş, 161 bin 602'yle Yol-İş, 115 bin 515'le Tes-İş, 113 bin 544'le Hizmet-İş sendikaları izliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!