Sendikalardan maaş zammına kitlesel eylem tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Sendikalardan maaş zammına kitlesel eylem tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2000 00:00

Bugün yapılan ve 2001 yılı bütçesinin ele alındığı Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında kamu çalışanlarınlarının maaşlarına 2001 yılında yüzde 10'luk bir artış yapılacağının açıklanmasıyla birlikte özellikle sendikalardan hükümete yoğun bir eleştiri bombardımanı başladı.
Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında memurlara 2001 yılı için yüzde 10 maaş zammı verileceğinin açıklanması kamu çalışanları sendikalarını harekete geçirdi. Sendikalar başta Kamu-Sen olmak üzere ardı ardına hükümeti hedef alan açıklamalar yapmaya başladı. Sendikalardan yapılan açıklamalarda kamu çalışanlarının önümüzdeki günlerde kitlesel eylemlere girişeceğine ilişkin uyarılar da yeralıyor.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Siyami Erdem, Bakanlar Kurulu'nun, 2001 yılı Ocak-Haziran dönemi için belirlediği yüzde 10 maaş artışının kendileri açısından bir ekonomik terör olduğunu belirterek, kamu çalışanlarının bunu kabul etmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Erdem, hükümetin 1999 yılında kamu çalışanlarına yüzde 43 artış yaparken enflasyonun yüzde 69 gerçekleştiğini, 2000 yılı içinde verilen ortalama yüzde 23 artış oranına karşın enflasyonun yüzde 35 olacağının hükümet tarafından da kabul edildiğini vurguladı. Erdem, "Her iki yıl içinde toplam kaybımız yüzde 38'dir. 57. Hükümet halkın refah ve mutluluğunu, kamu çalışanlarının refahını sağlama yerine, var olan durumumuzu büyük oranda kötüye götürmüştür" diye konuştu.

Siyami Erdem, Başbakan Bülent Ecevit'in kamu çalışanlarına verilen maaş artışı ile enflasyon arasında bir fark olduğunda bunun giderileceğini deklare etmesine karşın, her iki yıl için de bu reel kayıpları giderecek bir karar alınmadığını kaydetti.

Bu dayatmacı politikalar karşısında sessiz kalmayacaklarını ve 18 Ekim'den itibaren bütün Türkiye'de kitlesel eylemler başlatacaklarını bildiren Erdem, eylemlerin, bütçeyi halkın ve çalışanların lehine değiştirmeyi hedef alan bir genişlik ve katılım içinde yapılacağını kaydetti.

KESK'ten eylem takvimi

Siyami Erdem, KESK'e bağlı tüm sendikaların 18 Ekim'de tüm Türkiye'de kitlesel basın açıklamaları yapacağını, ayrıca 19 Ekim'de de İstanbul Saraçhane Parkı'nda eylem gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bütün işyerlerinde tasarruf ve teşvik fonundaki birikimlerin hemen ödenmesi için pankartlar asılacağını belirten Erdem, eylem takvimini şöyle açıkladı:

"21 Ekim'de talepleri içeren afişler sokaklara asılacak. 24 Ekim'de Türkiye genelinde bildiri dağıtılacak. 26 Ekim'de işyerlerine talepleri içeren pankartlar asılacak. 31 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında açık alanlarda imza kampanyaları, paneller, bölge toplantıları yapılacak. 7 Kasım'da 5 ayrı koldan Ankara'ya yürünecek. 7-11 Kasım'da tüm işyerlerinde 'Tasarruflarımızı istiyoruz' kokartı takılacak. 9-10 Kasım'da Ankara'da Güven Park'ta 2 gün oturma eylemi yapılacak. 11 Kasım'da Türkiye'nin dört bir yanından gelen kamu emekçileri ile 'Büyük Ankara Mitingi' yapılacak."

Kamu-Sen Genel Başkanı Akay

Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay, Bakanlar Kurulu'nun, 2001 yılı Ocak-Haziran dönemi için memur maaş zammını yüzde 10 olarak belirlemesini eleştirerek, "Bu kamu çalışanlarıyla alay etme politikasıdır" dedi.

Akay, Kamu-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, açıklanan memur maaş zammının, memur kitlesinde "büyük hüsran ve hayal kırıklığı" yarattığını söyledi.

Hükümetin kurulduğu günden bu yana kamu çalışanlarını enflasyonun altında ezdirmeyeceğini söylediğini anlatan Akay, "Hükümet bunu söyleye söyleye, kamu çalışanlarını enflasyonun altında ezdirme politikasını beceriyle sürdürebilmektedir" dedi.

Akay, 21 Ekim'de Yalova'da yapacakları "Sosyal Hukuk Devletine Sahip Çıkalım" mitinginin ardından Ankara'ya başlatacakları yürüyüş ve Ankara'da 18 Kasım'da düzenleyecekleri mitingle, hükümetin dikkatini, maaş artışları, zorunlu tasarruf ve sendika yasasına çekmek amacında olduklarını bildirdi.

Sendikalar Bursa'dan seslendi

Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Ramazan Karakoç, yaptığı açıklamada, memur maaşlarının ortalama 160 milyon lira düzeyinde olmasına karşılık, 4 kişilik bir ailenin sadece mutfak masrafının 200 milyon liraya ulaştığını belirtti. 2001 yılının ilk 6 aylık dönemi için öngörülen yüzde 10'luk maaş zammının, "açlık sınırının altında olduğunu" belirten Karakoç, hükümetin, enflasyonla mücadele ve istikrar programının yükünü, çalışanların sırtına yüklediğini savundu.

Yalova'da 21 Ekim'de sendikal mücadeleleri doğrultusunda miting düzenleyeceklerini hatırlatan Karakoç, aynı tarihte 28 gün sürecek Ankara yürüyüşünü de başlatacaklarını bildirdi.

Eğitim-Sen Bursa Şube Sekreteri Hasan Özaydın da, bu zam oranının memurları daha da yoksullaştıracağını ileri sürdü.

Hükümetin enflasyon öngörüleri doğrultusunda yapılan zamların, kamu çalışanlarını zor durumda bıraktığını anlatan Özaydın, "Geçen yıl hedef yüzde 25'ti. Bize de yüzde 25 zam yapıldı. Ama şu andaki enflasyon, yüzde 45 dolayında. Dolayısıyla sadece bu yıl yüzde 20 oranında kaybımız var" diye konuştu.

Sendikal talepler, zam oranları ve zorunlu tasarruflar için Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) bir dizi eylem planladığını açıklayan Özaydın, Türkiye genelinde 7 Kasım'da 5 ayrı bölgeden Ankara yürüyüşü başlatacaklarını ve 11 Kasım'da Kızılay Meydanı'nda miting yapacaklarını, sonuç alınmadığı taktirde iş bırakma eylemlerinin gündeme geleceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!