Güncelleme Tarihi:
Ankara’da sabah onda başlayan toplantıda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’a söz verildi. Ancak davetliler arasında yer alan işçi örgütleri Türk-İş ve Hak-İş ile işveren örütü TİSK başkanlarına söz verilmeyerek panele geçildi.
Üç başkan kendilerine söz verilmemesi üzerine MEB Şura Salonu’nu ayrı ayrı terk ettiler. Salondan en son çıkan ve aynı zamanda AB Karma İstişare Komitesi Eşbaşkanı olan TİSK Başkanı Tugrul Kutadgobilik’in yerinden kalkarken, durumu protesto ettiğini bildirdiği öğrenildi.
Hak-İş Başkanı Salim Uslu ise konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Son derece acemice organize edilmiş bir toplantı. Geçmişte yapılan toplantıların bile gerisinde. STÖ’lerin bugüne kadarki Türkiye-Ab ilişkilerinin gelişim, sorumluluk vebirikimini yok sayan bir toplantı. Örgütlü kesimleri dışlayan bir toplantı” dedi.
KONUŞAMAYINCA MEKTUP YAZDI
Avrupa Birliği Sürecinde Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı’nda konuşturulmayan işçi ve işveren örgütleri, yaptıkları protestonun ardından ‘teessüflerini’ bir mektupla dile getirdiler.
TİSK Başkanı ve Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Eş Başkanı Kutadgobilik, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a bir mektup gönderdi. Mektubunda, 200 civarında sivil toplum örgütünün katıldığı bugünkü toplantının önemine işaret eden Kutadgobilik, bu organizasyon dolayısıyla Bağış’ı kutladı. Kutlamanın ardından ise teessüflerini bildirdi:
“Ancak Eş Başkan sıfatıyla belirtmem gerekir ki;, 12 yıldan beri kesintisiz olarak Türkiye – AB sivil toplum diyaloğunu sırtında taşıyan TİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, TESK, TZOB, KAMU-SEN, Barolar Birliği ve KAGİDER’e bu toplantıda adeta yok sayılırcasına bir tutum alınması bizleri rahatsız etmiştir.
Zatıalinizin iyi niyetlerle tertiplediği bu toplantının organizasyonunda ortaya çıkan aksaklık, bizleri toplantıyı terk etme mecburiyeti ile karşı karşıya bırakmıştır”
GELEN GİDENİ ARATTI!
Sivil toplumun yüzde 65’ini teşkil eden işçi, işveren ve esnaf liderlerine Ali Babacan’ın geçmişte yaptığı toplantılardaki önemin dahi verilmediğini belirten Kutadgobilik, “Kaldı ki, Avrupa Birliği nezdinde sivil toplumu temsil eden Ekonomik ve Sosyal Komite’nin Türkiye’deki tek ve yasal muhatabı Karma İstişare Komitesidir ve ne yazık ki bu toplantıda bu husus görmezden ve bilinmezden gelinmiştir” dedi.
Davet mektubunu aldıktan sonra usulune uygun birer konuşma yapma arzularını bildirdiklerini de anımsatan Kutadgobilik, buna karşın panelde işçi ve işveren kesimi olarak yer almadıkları gibi ilk söz verilecek 13 kişilik heyette de bulunmadıklarını vurguladı. Bunun üzerine toplantıyı terk ettiklerini söyleyen Kutadgobilik, tüm bu rahatsızlıklarına rağmen yapılan sivil toplum diyaloğu hareketini desteklediklerini bildirdi. Bundan sonra yapılacak toplantılardan gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederek, her zaman birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.