Senato, ’korumacılık hortlar’ dedi ’Amerikan malı al’ şartı yumuşadı

Güncelleme Tarihi:

Senato, ’korumacılık hortlar’ dedi ’Amerikan malı al’ şartı yumuşadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2009 00:00

ABD’de küresel kriz nedeniyle zararlar açıklayan bankaların kurtarılması için oluşturulan 800 milyar dolarlık destek paketinden yararlanacak şirketlere getirilen kurallar arasında yer alan ’Amerikan ürünü kullan (Buy American)’ şartı hafifletiliyor. ABD Senatosu’nda, çarşamba akşamı geç saatlerde ’korumacılığı hortlatır’ endişesiyle, ticaret savaşı başlatma tehlikesi olan bu şartın, hafifletilmesi yönünde oy kullanıldı.

Korumacılık tepkisi

’Amerikan ürünü kullan’ şartı, yardım aracılığıyla fonlanacak projelerde sadece ABD, demir, çelik ve mamul ürününün kullanılması şartını getiriyordu. Fakat senatörler, Kanada ve Avrupa Birliği (AB) ile yapılacak ticari anlaşmalarda bu şartın hafifletilmesini onayladı. Destek programı kapsamında getirilen ’ABD ürünü al-Buy American’ şartı, özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tartışmalara yol açmıştı. Daha önce Başkan Barack Obama, ABD’nin korumacı gürünmekten kaçınması gerektiğini söylemişti. ABD Senatosu’nun attığı bu geri adımının, AB ve Kanada’dan gelen destek paketinin bir ticaret savaşına neden olacağı uyarıları sonrasında geldiği belirtiliyor. ABD’li senatörler çarşamba geç saatlerde ’Buy American’ şartının uluslararası anlaşmalarda, ABD’nin zorunluluklarına uygun olması için oy kullandı. Ancak Beyaz Saray, var olan uluslararası anlaşmalara zarar vermediği sürece kamu projelerinde yerel ürünlere öncelik verilmesini destekleyeceğini söyledi. Ülkede çoğu insan, Senato’nun oylaması sonrasında rahat bir nefes aldı ancak bu kez gözler, son onayı verecek olan Temsilciler Meclisi’ne çevrildi.

Değişikliği McCain istedi

’Buy American’ maddesinde değişiklik yapılmasını, Cumhuriyetçi Senatör John McCain önerdi. Değişiklikle ilgili oylamadan önce konuşan McCain, "Eğer kural bu şekilde geçerse, ülke olarak ’Buy European’ ve ’Buy Japanese’ ve benzeri, diğer ülkelerden pek çok korumacı durumla yüz yüze gelebiliriz" uyarısında bulundu. Avrupalı ve Kanadalı büyükelçiler de, Washington’u ’Buy American’ hükmünün korumacılığı kışkırtacağı ve misillemeleri artırabileceği konusunda uyardı.

Japonya’dan ABD’ye korumacılık tepkisi

JAPONYA,
ABD Kongresi’nde görüşülmekte olan ekonomik paketin "Amerikan malı satın alma" şartı içermesi nedeniyle bunun korumacılık olduğunu bildirdi. Japonya hükümet sözcüsü Takeo Kawamura yaptığı açıklamada, hükümetin ABD Başkanı Barack Obama’nın üst düzey yardımcıları ile Senato’da Demokrat ve Cumhuriyetçi parti liderlerine gönderdikleri mektupta, ABD Kongresi’nde olan ekonomik paketin korumacılık içermesi nedeniyle endişelerini ilettiklerini belirtti. Kawamura, dünyanın bir ve iki numaralı ekonomilerine sahip ülkelerin birlikte korumacılığa karşı ortak sorumlulukları olduğunu kaydetti. Kawamura, mektubun ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ulusal Ekonomik Konsey Başkanı Lawrence Summers, Senato Çoğunluk lideri Harry Reid ile azınlık lideri Mitch McConnell’e gönderildiğini belirtti. Ekonomik paket, ABD yapımı demir, çelik ve imal edilmiş ürünlerin kamu projelerinde kullanılmasını içeriyor. Japonya, Çin, Kanada ve Meksika ABD’ye dört büyük ihracatçı ülke konumunda bulunuyor.

ABD Hazinesi 67 milyar dolarlık rekor bono satışı yapacak

ABD
Hazinesi, şubat ayında piyasaya bono yoluyla rekor oranda borçlanma planlıyor. Bu açıklama, ABD hükümetinin açığı ve 10 yıl vadeli bonoların karının yüzde 2.95’e yükselmesiyle ilgili artan endişelerin ardından geldi. ABD Hazinesi, gelecek hafta 67 milyar dolarlık menkul kıymet satacağını açıkladı. Bu miktar ABD Hazinesi’nin, Ağustos 2003’ten bu yana yapılan en yüksek satış olacak. Ayrıca, ABD’de mortgage kredisi veren küçük firmalar Bank of America ve Citigroup gibi devlerin yararlandığı hükümet desteğinden yararlanmak için baskı yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!