Sen maaşlı adamsın özelleştirmeye engel mi olacaksın

Güncelleme Tarihi:

Sen maaşlı adamsın özelleştirmeye engel mi olacaksın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2005 01:233dk okuma

Özelleştirme sürecindeki Erdemir ve İsdemir’in genel müdürlerinin ön yeterlilik verilen şirketlere tepki göstererek istifa etmesi Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ı kızdırdı. Unakıtan, ‘O kadar parayı da veriyoruz. Kalkıp özelleştirmeye mani olacak. Aydın Doğan bankasını satarken genel müdüre mi soracak’ dedi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Erdemir ile İsdemir’in özelleştirilme stratejilerine tepki göstererek istifa eden Erdemir ve İsdemir Genel Müdürleri’ne ‘Seni orayı (iyi et) diye koyduk. Maaşını alan bürokratsın. Kime satılırsa satılsın sana ne? Koltuk boş kalmaz’ tepkisiyle yanıt verdi. Unakıtan, ‘O kadar parayı da veriyoruz. Kalkıp özelleştirmeye mani olacak. Aydın Doğan bankasını satarken genel müdüre mi soracak, (ben bunu yerliye mi yabancıya mı satayım) diye’ diye konuştu.

AÇIKGÖZLÜLÜK VAR MI:

Türkiye Genç İşadamları Derneği’ni (TÜGİAD) kabulünün ardından, Temmuz ayı bütçe gerçekleşmelerini açıklamak üzere basın toplantısı düzenleyen Unakıtan, özelleştirme, memur maaşları, otopark vergisi gibi gündemdeki sıcak konulara ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye’nin sermaye birikiminin henüz oluşturamaması nedeniyle yabancı sermayeye ihtiyacı olduğunu, yabancı sermayeye karşı çıkmanın akılla bağdaşmadığını savunan Unakıtan, ‘Erdemir gitti Romanya’da şirket aldı. Bulgaristan’da özelleştirmeye girdi. Sen alıyorsun dışardan da senden alan kötü mü? Öyle açıkgözlülük var mı?’ dedi. Unakıtan, şunları söyledi:

HALİMİZİ BİLELİM:

Türkiye’nin büyüklüğü zannedildiği kadar değil. Halimizi bilelim. Geçenlerde İspanya’ya gittim. Oradaki bir banka, Türkiye’nin bütün bankalarını toplayın İş, Akbank, Ziraat. Türkiye’nin dört katı aktif büyüklüğü var. Şimdi böyle küçük mü kalalım, küçük olsun bizim olsun mu diyelim. Yoksa yabancı sermayeyi nasıl daha fazla cezbederiz onun mücadelesin mi verelim? Yıllarca Türkiye’ye yabancı sermaye daha fazla nasıl gelir diye sorduk. Şimdi gelmeye başladı. Bu sefer de niye geliyor bunlar? Olur mu böyle şey canım). Lütfen bunları bilimsel platformda tartışıp karar verelim. Hatta tartışmaya gerek yok. Özelleştirmeyi biz kárlı-zararlı diye değil, devleti ekonomik faaliyetlerden kurtarmak için yapıyoruz.

Sigara içersen bir daha zam yaparım

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, açıklama yapmak için gazetecileri bakanlığına davet etti. Kürsüde yerini alırken bir gazetecinin elinde sigarayı görünce ‘İçmeye devam edersen bir kere daha zam yaparım haa’ diye espri yaptı.

Memura seyyanen zam kesin değil

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in, memurlara 165 milyon lira seyyanen zam verileceğine ilişkin soruya da Şahin’i tekzip eder tarzda bir yanıt verdi. ‘Sayın Başbakan yardımcımızın şu kadar zam diye kesin bir rakamı olmamıştır’ diyen Unakıtan ‘Sayın Şahin, iyileştirme çalışmaları yapıldığını belirtmiştir. Çalışmalara zaman zaman biz de katılıyoruz. Ama seyyanen mi yapılacak, ne kadar nasıl yapılacak olgunlaşmadan kesin bir şey söylememiz mümkün değil’ diye konuştu.

Belediyelerde otopark vergisi yetkisi zaten var

MALİYE
Bakanı Kemal Unakıtan, belediyelere gelir sağlamak için otomobil sahiplerinden otopark harcı alınmasıyla ilgili tartışmalar konusunda şunları söyledi: ‘Arabalar evlerin önünde vergi. E bu zaten halihazırda var olan bir yetki. Belediyeler isterse, evlerinin önünde yollarda park eden araçlardan park ücreti alabilir. Sanki yeni birşey getirilmiş gibi lanse ediliyor. Yeni bir vergi getirilmesi sözkonusu değil. Eskiden bunların gelirleri arasında olan hususlar, yeni kanunda da aynı şekilde yer aldı. Tasarı daha Başbakanlık’ta, hükümette olgunlaşacak. Meclis’e gönderilecek, Komisyonlar’da görüşülecek. Sanki kanun çıkmış o yetkiyi belediyeler kullanmış gibi. Kamuoyuna öyle sunuluyor ki ertesi gün herkes vergi verecek gibi. Yok böyle birşey.’

Bütçe temmuz ayında 3 katrilyon açık verdi

MALİYE
Bakanı Kemal Unakıtan’ın verdiği Temmuz ayı bütçe gerçekleşme verilerine göre, bütçe geçen ay 3 katrilyon lira açık verdi. Temmuz ayında giderler 13.489, faiz hariç giderler 9.620, gelirler 10.407, açık 3.082, faiz dışı fazla 787 trilyon lira olarak gerçekleşti. Sonuçlardan uygulanan mali disiplin anlayışının izlerini görmenin mümkün olduğunu belirten Unakıtan, faiz dışı harcamaların artması konusunda yanlış bir izlenim bulunduğunu vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı: ‘Aylık bazda biz bazı ödemeleri öne çekeriz. Bu yıl sonuna ödeneklerde aşılma olacağı anlamına gelmez. Mesela, emeklilere vergi iadesi ödemesi 1.1 milyar YTL tuttu. Geçen yıl yoktu.’

Askerle asfalt sorunu yok

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde askerlerin, teröristlerin yola mayın döşemesi sonucu şehit olması ve bunun asfaltlanmamış yollardan kaynaklandığına ilişkin tepkilerin hatırlatılması üzerine de ‘Bizden şurası talep edildi de yol yapılmadı diye bir şey söz konusu değildir’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!