Güncelleme Tarihi:
SEN-DE-GEL Derneği, Gambiya ve Senegal'de gerçekleştirdiği projeleri Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 7-8 Kasım tarihlerinde Ürdün'de düzenlenen uluslararası çalıştayda anlattı. UNDP ve Coca Cola Foundation'ın desteği ile az gelişmiş ülkelerde temiz suya erişim, kadın istihdamı ve tarım alanlarında gerçekleştirilen projelerin diğer katılımcılarla paylaşılmasını amaçlayan çalıştaya 15 farklı ülkeden toplam 45 kişi katıldı. Ürdün'ün başkenti Amman'da gerçekleşen etkinlikte 16 ayrı sunum yapıldı.
SEN-DE-GEL'in son beş yıldır Gambiya ve Senegal'de gerçekleştirdiği su kuyuları, kadın istihdamı için sebze bahçeleri, güneş enerjisi kullanımı, tavuk çiftlikleri ve değirmenlere yönelik projeler; SEN-DE-GEL Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil tarafından diğer katılımcılara aktarıldı. Dünyada bir milyardan fazla insanın açlıkla mücadelesine, 800 milyondan fazla insanın temiz suya erişebilmesine destek vermeyi amaçlayan bu projeler, üç yıldır UNDP ve Coca Cola Foundation tarafından düzenli olarak destekleniyor.
Derneğin sosyal ve ekonomik yaşamda gerçekleştirdiği sürdürülebilir projelerin uygulama ve raporlamalarından tüm paydaşların memnuniyet duyduğunu belirten SEN-DE-GEL Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil, "SEN-DE-GEL Derneği kurulduğu 2012 yılından bu yana hayata geçirdiği pek çok proje ile 320 binden fazla insanın yaşamında sürdürülebilir etki yaratmayı başarmış sivil bir girişimdir. Bu çalıştayda da amacımız projelerin yerel ölçekte benimsenmesini sağlamaktı. Bunun için öncelikle halkın temel ihtiyaçlarını anlayıp, yerel yönetimlerle iş birliğine önem vermek, gelişmeleri ve uygulama sonuçlarını yakından izleyip, değerlendirmek gerekiyor," dedi.
SEN-DE-GEL Derneği, ulusal ve uluslararası ölçekte, sosyal ve ekonomik alanda nitelikli ve sürdürülebilir gelişimi sağlamak amacıyla projeler üreten, kâr amacı gütmeyen bir topluluk olarak faaliyet gösteriyor. Bölgesel iyileştirme ve ekonomik kalkındırma programlarında en az gelişmiş ülkelerde yaşayan insanların hayat standartlarını artırmak için çalışan dernek ayrıca kadınları ve gençleri hedef alan mikro kredi programlarıyla bu grupların sosyal gelişimini sağlamayı ve toplum içindeki rollerini güçlendirmeyi hedefliyor. SEN-DE-GEL Derneği faaliyet gösterdiği bölgelerde su kuyusu, tarım ve hayvancılık programları, mesleki eğitimler ve mikro kredi uygulamalarıyla sürdürülebilir ekonomik gelişmeye destek oluyor.
Kurulduğu günden bu yana SEN-DE-GEL Derneği Gambiya ve Senegal’de onlarca köyde gerçekleştirdiği hayvancılık, su kuyusu, kadın bahçesi, değirmen, güneş enerjili sulama sistemi ve solar içme suyu şebekesi, güneş enerjili ev kiti, balıkçılık, tavuk çiftliği ve okul gibi çeşitli projelerle 323 bin kişinin hayatına dokundu. Derneğin 2018 planları arasında faaliyet gösterdiği bölge su kuyusu, içme suyu, güneş panelli içme suyu, değirmen, ak darı ve yer fıstığı işleme, kadın bahçeleri, okul sebze meyve bahçeleri ve güneş enerjisi aydınlatma projeleri gibi çalışmalar yer alıyor.