Güncelleme Tarihi:
İŞTE FELAKETTEN GERİYE KALAN / VİDEO
BELEDİYEDEN DERE YATAĞINA TRİLYONLUK VİLLALAR
İSTANBUL ve çevresinde yaşanan sel felaketinde mal kaybına uğrayan işletmelerin, mali ve hukuki sorunlarla karşılaşmamak için vergi idaresine başvurması ve ticaret mahkemesine 15 gün içinde dava açması gerekiyor. Selzede vergi mükelleflerinin bir dizi yasal işlem yapmasının gerekli olduğunu söyleyen İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, “Henüz yaraları taze olan ticari işletmelerin adeta zamanla yarışarak 15 gün içinde dava açması gerekiyor” dedi.
23 Eylül’e kadar
Selzedeleri, yasayla belirlenen süreyi kaçırmama konusunda uyaran İSMMMO Başkanı Arıkan, mağdurların vergi idaresine ve ticaret mahkemesine zamanında başvururmasının önemine değinerek şu bilgileri verdi: “Takdir komisyonu selde kaybedilen malların ve diğer varlıkların bedelini tespit eder. Ancak selzede mükelleflerin sadece bu bedeli tespit ettirmesi yeterli olmuyor. Mükelleflerin ayrıca dilekçeyle vergi dairesine başvurması gerekiyor. Selzede işletmelerin, yetkili ticaret mahkemesine 15 gün içinde dava açması gerekiyor. Yani olayın olduğu 07 Eylül’den itibaren 23 Eylül’e kadar ki süre içinde bu davayı açabilir. Aksi takdirde ileride yüklü vergi ve cezalar ile karşılaşmaları olası. Mağdur mükellefler bu sürede dava açmadığı takdirde defter ve belgelerini ibrazdan kaçınmış sayılır.”
Dilekçeyle başvurulacak
Arıkan, selzede mükelleflerin herhangi bir cezayla karşılaşmamaları için hangi başvuruları yapacağını şöyle anlattı:
Mükellefler, bağlı oldukları vergi dairesine bir dilekçe ile müracaat ederek takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların takdiri ve tespitini istemeli.
Dilekçeye zarar gören malların listesi, itfaiyeden ve belediye zabıta müdürlüğünden alınacak tespit tutanağı ve selde kaybolan veya bozulan ticari defterler ve belgelerin de eklenmesi gerekiyor.
Vergi mükelleflerinin, işyeri merkezinde yetkili olan ticaret mahkemesine yine dilekçe ile dava açarak zayi olan ticari defter ve vesikaların zayi olduğuna ilişkin belge alması gerekiyor.
Mallarını ve diğer varlıklarını sigorta ettiren vergi mükelleflerinin ilgili sigortaya müracaat ederek ekpertiz aracılığıyla değer tespiti yaptırması ve sigortadan alınan tazminatın da muhasebe kayıtlarına gelir olarak aktarılması gerekiyor.
Yürekli: 40 ton kâğıt yok oldu
İSTANBUL’da Basın Ekspres yolundaki sel felaketinin ardından Ayamama Deresi yatağındaki şirketler zararlarını açıklamaya devam ediyor. Bu yolda yer alan Yürekli Kağıtçılık da ciddi zarar gördü. Firma atık kağıtlarını toplayarak, geri dönüşümüne yardımcı olan Yürekli Kağıtçılık, İkitelli bölgesinde 3 bin 600 metrekarelik bir alanda kurulu. Yürekli Kağıtçılık Ortağı Ercan Yürekli, “Tesiste sel sonrası kapalı olan ofisler, yemekhane ve depo kulanılamaz durumda. Sel suları şirkete ait 9 kamyonu, 1 iş makinesi ve 1 adet forklifti sürükleyerek kullanılamaz hale getirdi. Açık alandaki 30-40 ton kağıt tamamen yok oldu. 70-80 ton kağıdın yüzde 50’si sel suları ile kullanılamaz durumda” diye konuştu.
Tekirdağ’ın sel faturası 2 milyon lirayı buldu
İSTANBUL ekonomisine tahmini 300 milyon TL’ye yakın zarara neden olan sel felaketi, Tekirdağ ekonomisine de 2 milyon dolar zarar verdi. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası(TTSO) Başkanı Mustafa Yurdanur, selin şehir merkezine bir zararının olmadığını vurgulayarak, “Seralar ve Kumbağ’daki tuğla fabrikalarına verdiği zarar 2 milyon doları buldu. Tuğla fabrikaları halen sular altında temizlenmeleri on günü bulur” dedi. 20 gün fabrikalara girilemeyeceğini aktaran Yurdanur, 80 seranın da su altında kaldığını kaydetti.
KDV ilave edilmiyor
YİTİRİLEN malların KDV açısından durumuna da değinen Yahya Arıkan şunları söyledi: “KDV Kanunu’nun 30. maddesinin c bendine göre selde zayi olan mallara ait yüklenilen ve indirilen KDV’nin daha sonra ilave edilmesi gerekmiyor. Konuya ilişkin olarak, Maliye Bakanlığı’nın 282 sıra nolu V.U.K. Genel Tebliği’nin 7’nci bölümünde de KDV Kanunu’nun 30/c maddesine göre bu mallarla ilgili önceki dönemlerde indirilen katma değer vergilerinin düzeltme yoluyla mükelleflerden istenilmeyeceği, henüz indirilememiş olan katma değer vergilerinin ise takip eden dönemlerde indirilebileceği açıklandı.”