Güncelleme Tarihi:
Küçük boy işletme konumunda bulunan Tuna Tekstil isimli işyeri 9 Eylül 2009’daki selde ciddi zarar gördü. Şirket 40 gün kadar faaliyet yürütemez durumda kaldı. Şirket avukatları başlangıçta mahkemeye başvurarak zararlarının tespitini talep etti. Hazırlanan bilirkişi raporu sonrası şirketin 998 bin lira zarara uğradığı rapor edildi.
Şirket başlangıçta dava açmak yerine ilgili kurumlar olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Küçükçekmece Belediyesi, İSKİ, İl Afet Acil İşler Müdürlüğü ve Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü’ne yazı yazarak zararlarının karşılanmasını istedi. 2010 başında ilgili kurumlardan gelen yanıtların tümü olumsuz oldu.
Gelen olumsuz yanıtlar sonrası şirket avukatları bu kez İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davalılar arasında ise İBB, İSKİ, İstanbul Valiliği İl Afet ve
Acil Durum Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başakşehir ve Küçükçekmece Belediyesi yer aldı.
Davalı kurumlar mahkemeye sundukları savunmalarda özetle şu görüşlere yer verdi:
İBB: Meydana gelen olay doğal afet niteliğinde, olay öngörülemediği için mücbir (önceden tahmin edilemeyen) sebep olarak değerlendirilmeli,
İlk ödeme emri Küçükçekmece Belediyesi'nden gitti. |
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Meydana gelen zarar nedeni ile bizden tazminat talebinde bulunulamaz,
Başakşehir Belediyesi: Oluşan hasardan bize bir kusur atfedilemeyeceği için dava reddedilsin,
Küçükçekmece Belediyesi: Hasarın meydana geldiği yer belediyemiz sınırları içinde değil ayrıca mücbir sebep nedeni ile belediyemiz sorumlu tutulamaz,
İl Afat Acil Durum Müdürlüğü: Meydana gelen hasardan ilgili kurumlar sorumlu tutulmalı, olay ile ilgili bize yüklenebilecek bir hizmet kusuru yok.
İstanbul 2. İdare Mahkemesi tarafların savunmalarını aldıktan sonra geçtiğimiz 29 Mart’ta kararını verdi. Mahkeme kararında özetle şu görüşleri savunarak karar verdi:
*İBB, İlçe Belediyeleri ve İSKİ yüzlerce araç ve personelle duruma müdahale etmeye çalıştı,
*Meydana gelen olay bir doğal afet olayı, zarar idarenin yürüttüğü kamu hizmeti sonrası oluşmadı,
*Olay öngörülemediği gibi önlenemez ağırlıkta olduğu için mücbir sebep olarak kabul edilmeli.
1 MİLYON LİRALIK ZARARI KARŞILANMADI
Mahkeme yukarıda anılan gerekçelerle davanın reddine karar verdi. Tuna Tekstil firması zararının tazmini için 2 yıl sürdürdüğü mücadeleden eli boş dönerken mahkeme çarpıcı bir karar daha verdi. Mahkeme yapılan yargılama sonrası oluşan 49 bin TL’lik avukatlık masrafını şirketin ödemesini hükmetti.
Karara göre davalı 6 kurum alacaklı konuma düştü. Her kurum payına düşen 8 bin TL dolayındaki alacağı için Tuna Tekstil’e ödeme emri göndermeye başladı.
AVUKATLIK MASRAFI DA FATURA EDİLDİ
Tuna Tekstil’in ortaklarından Aydın Güven kararın şaşkınlığı içinde olduklarını söyleyerek “Zararımız tazmin edilsin derken borçlu çıktık. İlk ödeme emri Küçükçekmece Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geldi. Ödemezsek icraya verecekler. Bize çıkarılan faturayı taksit taksit ödemeye başladık” dedi.
Şirketin Avukatı Yaşar Karatepe ise mahkemenin kararı ile kamuyu koruduğunu ifade ederek “Biz bu davayı Danıştay’a götüreceğiz. Oradan da yanıt alamazsak AİHM’ye gideceğiz” bilgisini verdi.