Güncelleme Tarihi:
Otomobilin tanıtılmasının ardından sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri haline geldi.
Ekşi sözlük yazarlarının otomobil tasarımı konusunda farklı düşüncelere benimsedikleri görüldü. Genel olarak yarışmaya katılım çabası desteklenirken, otomobilin tasarımına yönelik sert eleştirilerin de geldiği görüldü.
Yorumlardan bazıları şöyle:
Hipnoz: Bana hindistan'daki arabaları hatırlatan otomobil.
Ofnebileyim: Devrim arabalarını üretenlerle de böyle dalga geçilmişti. Galiba kanımızda beğenmemek, yerli malını hor görmek var. Bir örnekle açıklayayım:
Zamanında ABD bize de savaştan yeni çıkmış Güney Kore’ye de "uçak üretmeyin canım siz ne gerek var, ben size veririm" der, biz kabul ederiz, elin oğlu kabul etmez ve üretir. Sonuç mu? Ortada zaten.
Bmtrick: Tek kullanımlık araç fikri mükemmel. örneğin uçağa bineceksin arabanla gidiyorsun gidip arabanı havaalanı parkına bırakıp günlük 80 lira vermek yerine çöpe atıyorsun. süper fikir anlayana tabi hemen de eleştirmişsiniz.
Zuhanzee: Öncelikle bu yarışmaya katılma çabalarını takdir ediyorum, doğru. Ama sen istediğin kadar motor geliştir, vizyonunu geliştiremiyorsun işte. Şu araba tam bir vizyonsuzluk örneğidir benim gözümde. Bir işi tamamlarken bütün yönleriyle ele almak gerekir. Ben motorunu yapayım da üstüne bir şey örteriz diye bir düşünce yapısıyla gelişemeyiz.
Bu bir motor yarışması değil, bu bir araç yarışması. Tasarımın da bir aracın başarısındaki önemi su götürmez bir gerçek. İnsan gerçekten hayret ediyor. Şu ülkenin yetiştirdiği yüzlerce tasarımcı var, inanın o kadar zor değil bilen birinden yardım almak.
YARIŞMA VE ARABANIN ÖZELLİKLERİ
Selçuk Üniversitesi, Shell firmasının daha az enerjiyle daha fazla mesafe kat eden, enerji tasarruflu araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla küresel çapta düzenlediği Shell Eco-Marathon yarışmasına, “Bluebird” isimli tek kişilik şehir içi yerli otomobili ile katılacak.
Yarışmanın Avrupa ayağı, 30 Haziran-3 Temmuz 2016 tarihleri arasında Londra’daki Kraliçe Elizabeth Olimpiyat Parkı’nda gerçekleştirilecek.
Teknopol Selçuk Ar-Ge / Akredite Uygulama Merkezi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recai Kuş, yaptığı açıklamada, Selçuk Üniversitesi’nin yarışlara ilk defa katılma hakkı kazandığını söyledi. Ekip olarak tasarladıkları otomobilin, 4 aşamalı seçmelerden ilk 2 aşamasını geçerek Londra’da gerçekleştirilecek olan yarışmaya katılmaya değer görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Kuş, “Selçuk Üniversitesi Eagles adlı takımımız, adını Selçuk Üniversitesi ve Konya’nın sembolü olan kartaldan almaktadır. Shell Eco-Marathon’da yarışacak olan otomobilimiz ‘Bluebird’ tek kişilik şehir içi otomobil olarak tasarlanmıştır. 30 yıldır düzenlenen, dünyanın en büyük ve en prestijli etkinliklerinden olan Shell Eco-Marathon mühendislik teknolojileri, enerji verimliliği, tasarım ve inovasyon konusunda gençlerimizin ufkunu açmayı amaçlamaktadır.” diye konuştu.