Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2004 01:35
TÜSİAD çatısı altındaki Sektörel Dernekler Platformu, federasyon olarak yeniden yapılandı. SEDEFED (Sektörel Dernekler Federasyonu) adıyla çalışacak yeni oluşumun kurucularından Timur Erk, ilk eleştiri okunu TOBB’a yönelterek, ‘Odalardaki sektörel konseyler çalışsaydı bu yapı oluşmazdı’ dedi.
TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) bünyesinde faaliyet gösteren Sektörel Dernekler Platformu, SEDEFED (Sektörel Dernekler Federasyonu) olarak yeni bir yapılanmaya gitti. TOBB’a karşı ‘sivil’ alternatif olarak gösterilen Türkiye SİAD (Sanayici ve İşadamı Dernekleri) Konfedarasyonu’na katılacak altıncı federasyon olarak kurulan SEDEFED’in ilk yönetim kurulu işbaşı yaptı.
Aralık 2000’de kurulan ve TÜSİAD çatısı altında 41 derneği biraraya getiren Sektörel Dernekler Platformu’nun federasyona dönüşmesiyle oluşturulan SEDEFED dün ilk genel kurulunu yaptı. Daha önce platformun da başkanlığını yürüten Güngör Keşçi yönetiminde devam edecek olan federasyonun kuruluşuna 10 dernek katıldı. Genel kurul öncesinde federasyona ilişkin bilgi verilen toplantıda konuşan Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı ve SEDEFED kurucu üyelerinden Timur Erk, bu oluşumun ihtiyaç sonucu ortaya çıktığını ifade etti. Erk, ‘Odalardaki sektörel konseyler iyi çalışsaydı, bugün biz burada olmazdık, bu yapı oluşmazdı’ diye konuştu. SEDEFED’in resmi statüsü olmayan ‘ciddi bir güç’ olduğunu vurgulayan Erk, ‘16 dernekle başladık, bugün 41 derneğin üye olduğu yapıya dönüştük. Bütün bu derneklerin yurtdışında bağlı oldukları üst kurullar var. Bu yapımızla Avrupa Birliği (AB) konusunda da ciddi lobi gücüne sahibiz’ dedi.
GÖNÜLLÜ VE BAĞIMSIZ
Platformdaki tüm derneklerin federasyona katılacağını açıklayan Başkan Güngör Keşçi de özellikle AB sürecini ciddi bir proje olarak ele aldıklarını dile getirerek ‘Bu sürece katkı sadece Kopenhag ve Matrich Kriterleri’ni tamamlamakla bitmiyor. Bu tek başına derneklerin ve şirketlerin de yapabileceği bir iş değil. Sosyal ve sektörel yapının da buna göre oluşturulması lazım’ dedi. Keşçi, şunları söyledi:
‘Federasyonlaşma aşamasına gelmeden önce önemli bir birikim yaratıldı. Bu yeni yapılanmayla herşeyden önce çalışmalarımızı kurumsal bir temele oturtmayı hedefliyoruz. Platform döneminde belirlediğimiz temel prensiplerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz. Politik ayrımlarla şekillenmemiş, gönüllü, bağımsız, güçlü bir sivil toplum kuruluşu oluşturarak, sektörel konuları kurumsal temelde izlemek ve gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda sesimizi etkin bir şekilde duyurmak istiyoruz.’
Nuhoğlu yönetimde Polat denetimde
SEDEFED’in ilk genel kurulunda, yönetim kurulu da oluşturuldu. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, yönetimde yer alırken, Adnan Polat da Seramik Kaplama Malzemecileri Derneği (SERKAP) Başkanı olarak denetleme kurulu başkanlığına seçildi. Aynı zamanda Marmara ve Kuzey Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu’nun da (MAKSİFED) üyesi olan TÜSİAD, SEDEFED’in de kurucuları arasında yer alarak iki federasyonda birden temsil edilirken, TÜSİAD’ı temsil görevini de Güngör Keşçi üstlendi. Federasyon’un yönetim kurulunda yer alan diğer isimler ise şöyle oldu:
Emre Aytar (Türkiye Müteahhitler Birliği), Cengiz Celayir (Türkiye İlaç Sanayi Derneği), Ayşe Nedret Koruyan (Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği), Selahattin Akaydın (Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği), Timur Erk (Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği), Müjdat Mandal (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği) ve Veysel Yayan (Demir-Çelik Üreticileri Derneği).