Güncelleme Tarihi:
1 Eylül-31 Ağustos arasındaki dönem sektörde "pazarlama yılı" olacak. Kurul tarafından belirlenerek şirketlere tahsis edilen şeker kotalarının garantisi için gerekli hammaddenin sağlanması amacıyla, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişilerle üreticiler ya da onların temsilcileri arasında sözleşmeler düzenlenecek.
SÖZLEŞMELİ ÜRETİM
Sözleşmede, hammadde fiyatları ve miktarı, üretim koşulları, tohum, ekim ve mücadele, teslim ve alım koşulları, münavebe, fire tespiti, hammadde taşımaları, tarımsal destekler, yan ürünler, bedel ödemeleri, teknik ve cezai koşullar ile anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin konular yer alacak.
Belirlenen avans fiyat, her üreticinin üreteceği net hammadde miktarı, üretimin yapılacağı yer ve alıcı tarafından belirlenecek kalite normları da sözleşmede yer alacak.
Üretimde kullanılacak tohum çeşidinin tespiti ve sağlanması şirkete ait olacak. Ayni ve nakdi desteklerin miktarı ile zaman ve şekli sözleşmede belirtilecek.
ŞEKER PANCARI FİYATI
Şeker pancarı fiyatları her yıl, şeker fabrikası sahipleri ile üreticiler arasında, enflasyon oranı, üretici maliyetlerindeki artış ve dünya şeker fiyatları dikkate alınarak varılacak mutabakata göre belirlenecek.
Sözleşme yapılmadan ve ekim öncesinde üreticilere pancar avans miktarı açıklanacak. Avans fiyat ile kesin fiyatın belirleneceği tarih sözleşmede yer alacak.
ŞEKER FİYATLARI
Şeker satış fiyatları ise şeker fabrikaları tarafından serbestçe belirlenecek. Fiyatların belirlenmesinde, maliyetler, dünya borsa fiyatları, iç fiyatlar, arz-talep dengesi, spekülatif etkiler ve diğer ilgili konular dikkate alınacak.
Şirketler, her aya ait şeker türlerine göre ağırlıklı satış fiyatı ortalamalarını isleyen ayın ilk 5 günü içinde Kurul'a bildirecek.