Güncelleme Tarihi:
BANVİT ve Mudurnu'dan sonra borsaya üçüncü tavuk şirketi geliyor. 40 yıl önce Bandırma'da kurulan Şeker Piliç ve Yem Sanayii Ticaret, yarın halka açılıyor. Şeker Piliç'in hisseleri, 17-18 Şubat tarihlerinde 16 bin liradan halka arz edilecek. Sermayesini 1 trilyon 165 milyar liradan 1 trilyon 375 milyar liraya çıkaran Şeker Piliç, artırılan 210 milyar lira nominal değerdeki kısmını mevcut ortakların rüçhan haklarının kısıtlanması suretiyle ihraç edecek.
Sabit fiyatla talep toplama yöntemiyle yapılacak halka arza, Kent Yatırım Menkul Değerler'in liderliğinde Genborsa Menkul Değerler, Kalkınma Menkul Değerler ve Gedik Yatırım Menkul Değerler'den oluşan konsorsiyum aracılık edecek.
Bandırma'da kurulu olan şirket yılda 30 milyon adet civciv, 72 milyon adet yumurta, 200 bin ton 32 çeşit yem üretme ve günde 8 bin adet piliç kesme kapasitesine sahip bulunuyor. 1999 yılı cirosu 17.5 trilyon lira olan Şeker Piliç'in 2000 yılı ciro hedefi ise 25 trilyon lira.
40 yıl önce Emek Tavukçuluk adıyla üretime başlayan Şeker Piliç, kuruluşundan bu yana 50 milyon dolarlık yatırım yaptı. İstanbul, Ankara, Denizli, Bursa ve Balıkesir'de toplam 5 bölge temsilciliği olan Şeker Piliç'in yurt çapında 28 bayiliği bulunuyor.
100 TAVUKLA BAŞLADI
1960'lı yıllarda Bandırma'da bir evin bodrumunda 100 tavukla ticarete başlayan Şeker Piliç'in sahibi Ali Bor, kurumsallaşmayı amaçladıkları için halka açıldıklarını söyledi. Ali Bors, yabancı şirketlerden gelebilecek ortaklık tekliflerine de açık olduklarını belirterek, şöyle devam etti:
‘‘Bir marka imajı yaratmaya çalışıyoruz. Halka açılma, kurumsallaşmaya giden yolda önemli bir adım. Ayrıca firmaya prestij kazandırıyor. Biz halkın şirketi olacağız. Şimdilik şirketimizin yüzde 15'ini halka açıyoruz. Ama bu oranı artırabiliriz. Halka açılma kararından sonra yerli ve yabancı şirketlerden ortaklık önerileri gelmeye başladı. Halka açılmayla birlikte yabancı ortak alma fikrine de sıcak bakıyoruz. Globalleşen dünyada, şirket evliliklerinin arttığı bir dönemde biz bu gelişmelerin dışında kalamayız. Yabancı şirketlerden ortaklık teklifi gelirse bunu değerlendiririz.’’
Özellikle çalışan kesime yönelik, pratik ve hızlı pişirilebilen ürünler ürettiklerini belirten Ali Bor, ‘‘Tavuktan üretilen köfteleri, sosisleri, pişmiş ve yarı pişmiş ürünleri hanımların kullanımına sunuyoruz. Çalışan hanımların yemek yapmaya ayıracak fazla vakitleri yok. Ürünlerimiz buzdolabından çıkarıp direkt olarak fırına koyabilecekleri türden’’ dedi.