Şeker kotaları mahkemelik oldu

Güncelleme Tarihi:

Şeker kotaları mahkemelik oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2005 09:24

Şekerde Kurul’un ardından bu kez de kotalar mahkemelik oldu Şeker-İş Sendikası, nişasta bazlı şeker (NBŞ) için ayrılan kotanın yüzde 50 oranında artırılmasının pancardan şeker üretimini gerileteceği, ithalatı artıracağı ve istihdam üzerinde olumsuz etki sağlayacağı gerekçesiyle Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay’a dava açtı.

Sendika, kararla Amerikan firması Cargill ve Ülker’e çıkar sağlanacağını ileri sürdü.
Şeker-İş Sendikası, 2005-2006 pazarlama yılında nişasta bazlı şeker üretimine ayrılan kotanın yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Başbakanlık, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Şeker Kurumu hakkında Danıştay’a dava açtı. Dava dilekçesinde, Şeker Yasası’nda "Nişasta kökenli şeker için belirlenecek toplam A kotası, ülke toplam A kotasının yüzde 10’unu geçemez. Bakanlar Kurulu bu oranı, Kurumun görüşünü alarak yüzde 50’sine kadar artırmaya, yüzde 50’sine kadar eksiltmeye yetkilidir" ifadesinin yer aldığı, ancak son dört yıldır Bakanlar Kurulu kararıyla, yapılan artırımlar sonucu bu kotanın yüzde 15’te sabitlenmeye çalışıldığı ileri sürüldü.
Bakanlar Kurulu’nun bu artırma ve eksiltme hakkını sürekli artırma yönünde kullandığına, bunun da "yasa hükmünün anlamsız kılınması" sonucunu doğurduğuna işaret edilen dilekçede, "Dört yıllık uygulama, Bakanlar Kurulu’nun kendisini yasama organının yerine koyarak, yasadaki yüzde 10 kotasını fiilen yüzde 15 olarak uygulama iradesini ortaya koymuştur. Bu durumda, yasama yetkisinin yürütme tarafından kullanılması sonucu doğmuş ve kanımızca Anayasa’ya aykırı bir durum oluşmuştur" denildi.
Dilekçede 2005-2006 NBŞ kotasının yetkili kurum olan Şeker Kurumu tarafından da yüzde 10 olarak belirlendiği ancak bunun Sanayi Bakanlığı’nın talebi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından yüzde 15 olarak açıklandığına işaret edilerek, bu durumun da hukuka aykırı olduğu ileri sürüldü. NBŞ kotasının artırılmasının pancardan şeker üretiminin giderek daralması, pancar ekiminin düşmesi, şeker fabrikalarının kapanması ve ithalatın artmasına yol açacağı vurgulanan dilekçede, "Bu kararlar, ülke ve yurttaş çıkarları aleyhine kararlardır" denildi.
CARGİLL’Lİ GEREKÇE
Dava dilekçesinde, kota artırımının Amerikan firması Cargill ve Ülker’in çıkarları için yapıldığı savunulurken, "NBŞ sektöründe Cargill firmasının pazarda hakim durumda olduğu (yüzde 60 pazar payı) Amlyum firmasının ise yüzde 15 civarında bir pazar payına sahip olduğu söylenebilir. Dolayısıyla NBŞ kotalarının yarısından fazlası tek bir firmaya (Cargill) aittir" denildi. Cargill firmasının hukuksuz bir şekilde üretim yaptığı anlatılan dilekçede, "NBŞ kotası, Türkiye hukuk sistemini etkisiz kılan firmanın (Cargill) üretim yapmasına imkan vermek için arttırılmaktadır" denildi.
NBŞ ÜRETİMİ YAPAN ŞİRKETLER
Türkiye’nin pancar şekeri kapasitesi yılda 2 milyon 940 bin ton, NBŞ kapasitesi ise 936 bin ton civarında bulunuyor. NBŞ üretimi ise sadece, Belçikalı Amlyum Nişasta; Amerikan Cargill; Ülker Grubu ile Cargill firmasının ortak olduğu Pendik Nişasta, Sunar Mısır Sanayi ve Tat Nişasta tarafından gerçekleştiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!