Seçimde her şey ekonomidir seni aptal!

Güncelleme Tarihi:

Seçimde her şey ekonomidir seni aptal
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2012 00:00

ABD’de asıl kapışma Romney ve Obama’nın ekonomi planlarında.

Haberin Devamı

STRATEJİST James Carville, 1992 seçimlerinden önce Bill Clinton’ın Arkansas’taki kampanya merkezine bir pankart asıp, üzerine “Ekonomi, seni aptal” yazdığında Amerikan siyasi kültürünün son 20 yılda en çok tekrarlanan sloganını bulduğunu elbette tahmin edemezdi. Ama oldu. Clinton’da işe yaradı. 2008’de Obama’ya yaradı. Ve 2012’ye geldik, halen herkesin dilinde aynı söz: Seçimde her şey ekonomiyle ilgilidir, seni aptal! Gallup’un 15-16 Ekim’da yaptığı en güncel seçmen eğilimi araştırmasına göre, Amerikalıların yüzde 72’si, oy verirken neye dikkat edecekleri sorulduğunda ekonomiden bahsediyor. Ve bu o kadar yüksek ki, aynı oran 2008’de yüzde 69, 2004’te yüzde 40, 2000’de yüzde 21’di. Konu örneğin ulusal güvenlik olduğunda ise meseleyi öncelik kabul edenler sadece yüzde 2 çıkıyor. Carville haklı. Yine herkes ekonomiye bakıp oy atacak. Ve Demokratların adayı Başkana Barack Obama ve Cumhuriyetçi
Mitt Romney’yi değerlen-dirirken de aşağıdaki karşılaştırmayı yapacak.

Haberin Devamı

VERGİ
Sen matematik biliyor musun?

SEÇİMİN birinci konusu ekonomiyse, ekonominin birinci alt maddesi de vergi politikası. Google’a girin. Romney yazın. Size ilk önerdiği arama “Romney vergi iadesi”. Romney, ülke genelindeki gelir vergisini yüzde 20’ye indireceğini söylüyor. Obama, ise Romney’nin bu vergi kesintileriyle bütçeye ilave 5 trilyon dolarlık yük getireceğini savunup Romney’nin matematik bilmediğini söylüyor. Obama, 250 bin doların üzerinde geliri olana sağlanan Bush kesintilerini de kaldıracak.

BÜYÜME
Kim istihdam yaratacak?

 OBAMA’dan önce, 2008 mortgage krizi sırasında ABD her ay 800 bin istihdam kaybediyordu. Son 31 aydır üst üste büyüme gerçekleşti. 5.2 milyon yeni iş yaratıldı. Obama,  “Dört yıl öncesinden daha iyisiniz” diyor ve bundan sonra büyümenin daha hızlı ilerleceğini söylüyor. Romney ise Obama’nın dördüncü yıl sonunda yüzde 5.4 işsizlik vaat ettiğini hatırlatıp, işsizliğin yüzde 7.8 olduğunu, 9 milyon daha az istihdam yaratıldığını savunuyor. Kendi planı ise dört yılda 12 milyon istihdam.

BÜTÇE
Vergi kesintisiyle denk bütçe mi?

Haberin Devamı

ROMNEY’nin en üzerinde durduğu konulardan biri bütçeyi denkleştirme. Obama, Romney’nin Pentagon’a Pentagon istemediği halde 2 trilyon dolar ilave bütçe vereceğini söyleyerek matematik bilmediğini kanıtladığını söylüyor. Romney ise bazı vergi muafiyetlerini kaldıracağını savunuyor.

KONGRE
Beni seçin daha uyumlu çalışırım

TEMSİLCİLER Meclisi’ni ele geçiren Cumhuriyetçilerin uzlaşmaz tavrı nedeniyle borç yetkisi  alınamamış ülkenin notu düşmüştü.  6 Kasım’da Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’ni yine kazanması bekleniyor. Romney de “Beni seçerseniz daha uyumlu çalışırım” mesajı veriyor.

SOSYAL GÜVENLİK
Obama bir komünist mi?

ROMNEY, Obama’nın sağlık reformunu kaldıracağını duyurdu. Fakirlere gıda ve sağlık yardımı yapan  Medicaid’de kesintilere gidecek. Obama, Romney’nin bütün bu çıkışlarını yüzde 47’yi önemsemesine bağladı. Bu da karşı taraftan “komünist” damgası yemesine neden oldu.

Haberin Devamı

İFLAS
O batıracaktı ben batırmadım

OBAMA batma noktasına gelen Detroit’teki otomobil endüstrisini kurtarma kararı vererek 1 milyondan fazla istihdamın yok olmasının önüne geçtiğini söylüyor. Romney 2008 krizi sırasında “batacak olan otomobilci batsın, daha güçlü şirketler çıkar” diyordu. Şimdi bu görüşünü biraz rötuşladı.

ÜNİVERSİTE
Harç kredisinde aracı şart mı?

OBAMA’nın  en övündüğü konulardan biri, üniversite öğrencilerine aracıları kaldırıp direkt kredi vermesi. Kökten özel sektörcü Romney ise burada da işi aracı şirketlerin yapması gerektiğini savunuyor. Romney ve Obama’nın dünyaya bakışlarını belki de en iyi yansıtan farklılıklardan biri.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!