Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2012 00:00
Geçen haftasonunu seçimle geçiren Avrupa’nın gündemini, tüm hafta boyunca seçim sonuçlarının yarattığı dalgalanma ve tartışmalar oluşturdu.
Hafta başında Avrupa piyasaları başta olmak üzere global piyasaların sert düşüşlerle tepki verdiği Yunanistan ve Fransa
seçim sonuçları 3 yıla giren
Euro krizinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirildi. Yunanistan ve Fransa borsalarında hagta başında yüzde 3-4’lerden yüzde 6-7’lere kadar varan düşüşlerin ardından haftanın ikinci yarısında İspanya’nın en büyük bankalarından Bankia’nın devlet desteği ile kurtarılacağının açıklanması piyasalarda yeni bir endişe dalgası yarattı.
Kemer sıkmaktan bıkanlar
İngiltere merkezli Financial Times gazetesinin derlediği yukarıdaki foto-analizdende anlaşılabileceği gibi geçen hafta Avrupa’da yaşanan önemli gelişmeler özetle şöyle:
Yunanistan’da hiç bir parti tek başına iktidar olamazken, parlamentodaki sandalye dağılımı, olası koalisyon umutlarını da söndürdü. 3 yılı aşkın bir süredir derin bir kriz yaşayan ve kemer sıkma paketlerinden bıkkın olan Yunanlı seçmen oyunu, mevcut kriz çözüm politikalarına karşı çıkan partilere verdi.
Seçim sonuçlarından sonra ortaya çıkan tabloya göre, Yunanistan’ın haziran ayında yeniden seçime gitmesi yüksek bir olasılık olarak görülüyor. Özellikle aşırı sağcı lider Alex Syrizas’ın hükümet kurma yetkisi aldığında ‘Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan kurtarma paketi anlaşmaları hükümsüzdür’ açıklaması heyecan yaratırken, Syrizas, koalisyon görüşmelerinde başarısız olarak görevi ertesi gün Cumhurbaşkanı’na iade etti. Son olarak görevi devralan ve halen mevcut hükümette Ekonomi Bakanı olarak yer alan PASOK Lideri Evangelos Venizelos da dün hükümet kurma görevini iade etti.
Bütçe kuralları tehlikede
Fransa’da ise cumhurbaşkanlığı seçiminde, Euro krizinin çözümünde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bir numaralı partneri Nicolas Sarkozy’nin yenilmesi, Avrupa Bölgesi’nde mevcut politikaların uygulanmasına ilişkin inancı azalttı. Hali hazırda seçimi kazanan Francois Hollande’ın özellikle Avrupa Birliği’nin (AB) uzun tartışmalardan sonra kabul ettiği yeni bütçe kurallarına karşı çıkması, bölgenin geleceğine ilişkin endişeleri artırırken, Merkel, ‘Hollande ile yakın çalışmaya hazırım’ diyerek piyasaları sakinleştirmeye çalıştı.
Kemer sıkma ve büyüme
IMF Başkanı Christine Lagarde da, Euro krizine çözüm arayışı içinde ‘kemer sıkma’ ve ‘büyüme’ şeklinde iki kampın oluştuğunu ancak kemer sıkmayla birlikte büyümek gerektiğini ifade eden sözleriyle tartışmaya katıldı. Bir diğer önemli gelişme de, Almanya Ekonomi Bakanı Wolfgan Schaeuble’nin enflasyon riskine işaret etmesi ve Almanya’nın daha fazla büyümeye ihtiyacı olduğu yönündeki sözleriydi.
Analistler, Avrupa’daki seçim sonuçlarını bir hafta boyunca sindiren piyasaların olağanüstü bir gelişme olmazsa geçen haftaya göre daha sakin bir hafta geçirmesini bekliyor. Ancak Euro’nun ve Avrupa piyasalarının bir süre daha dalgalı bir seyir izleyeceği piyasa uzmanlarının üzerinde anlaştığı genel görüş.