Sayenizde hedefe çok erken uçtuk

Güncelleme Tarihi:

Sayenizde hedefe çok erken uçtuk
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2013 00:00

650 milyon liralık hasılatla başarılı bir halka arz gerçekleştiren Pegasus dün düzenlenen gong töreniyle Borsa İstanbul’da (BIST) işlem görmeye başladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Bugün rahatlıkla Pegasus 100 uçak siparişi verebiliyor. THY 235 uçak siparişi verebiliyor. 2023 için koyduğumuz filo büyüklüğünü şimdiden yakaladılar. Hedefleri bir daha değiştirmemiz gerekecek, bize iş çıkardınız” dedi.

Haberin Devamı

ESAS Holding iştiraki Türkiye’nin önde gelen havayolu şirketlerinden Pegasus’un hisseleri, dün Borsa İstanbul’un İstinye’deki merkezinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla düzenlenen gong töreniyle borsada resmen işlem görmeye başladı. Türk havacılık sektöründe 2003’te gerçekleştirdikleri serbestleşme hamlesiyle Pegasus Hava Yolları’nın, Türkiye’nin ikinci büyük havayolu taşımacılığı yapan şirketi haline geldiğini kaydeden Binali Yıldırım, “Bu büyümeyi şimdi halkla da paylaşıyor. Artık Pegasus’u sadece denetçiler değil, 10 binin üzerinde hisse alan pay sahipleri de denetleyecek” dedi.

ÇOK HAVALANDILAR

Türkiye’nin son 10 yılda yakaladığı ekonomik başarının havacılık sektörüne de yansıdığını kaydeden Yıldırım, son yıllarda havayolu şirketlerinin yaptığı büyük uçak siparişlerinin de bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Pegasus ile Türk Hava Yolları’nın (THY) son yaptığı uçak alımlarını ve yeni siparişlerini anımsatan Yıldırım, “Bu havacılık şirketleri çok havalandı. Yükseklerde basınç azalır, baş dönmesi yapar, dikkatli olmalarını tavsiye ederim. Kulakları uğuldamasın ve vatandaşın birikimlerini havada heba etmesinler. Dikkatli çalışsınlar. Onlar ne kadar dikkatli çalışırlarsa biz de onlara her türlü desteği vermeyi devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖNCE HAVAYA SONRA HALKA

Pegasus’un önce havaya şimdi halka açıldığını ifade eden Yıldırım, borsada, bu tür şirketlerin sayısının artmasını arzu ettiklerini söyledi. Pegasus’un işinin bundan sonra daha zor olduğunu ve sorumluluklarının arttığını söyleyen Yıldım şunları kaydetti: “Havacılık zaten sorumluluğun dorukta olduğu bir sektördür. Milyonda bir bile ihmali kabul etmez. Son 10 senedir havacılığımız her geçen gün kanatlarını biraz daha açarak büyümeye devam ediyor. Dünyadaki borsalara bakıldığında, borsada istenilen düzeyde değil. Geçmiş dönemlerde çok yüksek enflasyon, istikrarsız ekonomi insanları çok büyük mağduriyete uğrattığı için bu kurumlara olan güven azaldı.”

BİZE İŞ ÇIKARDINIZ

Türkiye’nin 143 ülke ile havacılık anlaşması imzaladığını hatırlatan Binali Yıldırım, bu rakamın yakında 155’lere çıkacağını ifade etti. Uluslararası alanda karar mekanizmalarına ya seyirci ya da katılımcı olunabileceğini anlatan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye 2000’li yıllardan önce seyirci idi. Etkisiz elemandı ama bugün kararları etkili. Yeri geldiğinde değiştirebilen bir konuma sahip. Bunun arkasında muazzam bir gelişme var. Bugün rahatlıkla Pegasus 100 uçak siparişi verebiliyor. THY 235 uçak siparişi verebiliyor. 2023 için koyduğumuz filo büyüklüğünü şimdiden yakaladılar. Hedefleri bir daha değiştirmemiz gerekecek, bize iş çıkardınız.”

Haberin Devamı

204 uçuş noktasıyla bir numarayız

HAVAYOLU halkın yolu olacak sözünün tam anlaşılmadığını aktaran Binali Yıldırım, son 10 yılda iç hatlarda yolcu sayısının 8 kat arttığını, dünyadaki havacılığın yılda yüzde 3-4 büyüdüğünü vurguladı. Yurt dışı direkt uçuşlar itibariyle Türkiye’nin dünyada bir numara olduğunu ve 204 noktaya direkt uçuşun olduğuna işaret eden Yıldırım, Türkiye’nin havacılığının son 10 yılda geldiği noktayı anlattı.

Rakam manyağı olmuşsunuz

SON 10 yılda sağlanan güven ve istikrarla sürekli büyümenin sağlandığını anlatan Binali Yıldırım, “Rakamları sizlerle paylaşmak gereksiz. Çünkü sizin akşama kadar içiniz dışınız rakam. Sürekli ekrana bakıyorsunuz, o indi, bu çıktı. Affedersiniz ama tabiri caizse rakam manyağı olmuşsunuz” dedi. Yıldırım, Borsa İstanbul’un Başkanı  İbrahim Turhan’a, da “Borsa İstanbul’dan isim hakkı istiyoruz. Sizden önce Kanal İstanbul diye proje ortaya koyduk. Akşam hesabı kapatırken Kanal İstanbul’a bir şeyler aktarırsak makbule geçer” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada yuvasını  arayan para çok

ALİ Sabancı 2 hafta içinde 90’nın üzerinde yatırımcı ile bizzat tanışma fırsatı bulduğunu söyledi. Sabancı, roadshow izlenimlerini şöyle paylaştı:  “Dünyada yuvasını bulmaya çalışan çok para var. Türkiye doğal adreslerden biri. Görüştüğümüz tüm yatırımcılardandan Türkiye’ye ilişkin olumlu algıyı ilk anda hissediyorduk. Biz bu halka arzı bir Türk firması olduğumuz için başarıyla gerçekleştirebildik. Bizim coğrafyamızda İngiltere’den Endonezya’ya kadar başka düşük maliyetli hava yolu yok. Bunun da katkısı var. Ayrıca Batıda bizim iş modelimizi çok iyi anlıyorlar. Bu da önemli bir etken oldu. Biraz yorulduk ama değdi. Sayın Bakanım ben sizinle 2003 yılında tanıştım. O günden bugüne başınızı ağrıtıyorum. Size bir sözüm var, sizin başınızı ağrıtmaya devam edeceğim. Ama niye? Türkiye için, burası için, çünkü ben de buralıyım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

500 milyon TL gelir şirkete

HALKA arz gelirinin nerede kullanılacağına ilişkin Ali Sabancı şunları anlattı: “Biz bu parayı çok hızlı büyüyen bir bölgede uçuş ağımızı genişletmek ve bu uçuş ağına marka yatırımı yapmakta kullanacağız. Tabi uçuş ağı genişlerken bu uçuş ağına uçak da lazım. Dolayısıyla paranın bir kısmını uçakların finansmanında kullanacağız. 4 yıl önce buraya geleceğimizi hayal edemizdik. Paranın bir kısmı da bilançomuza flexibilite getirecek, yani borçluluğumuzu azaltacak. Parayı şirket içinde tutarak, bunları yapacağız.” Bu sırada söz alana Bakan Binali Yıldırım da, “Arta kalanını da vergi olarak bize verecek” dedi.

Yurtdışına ‘serbest’ uçuş herkese yarar

Haberin Devamı

ALİ Sabancı, yurtdışına uçuş konusundaki görüşlerini şöyle açıkladı: “2003’ten bu yana iç pazar 8 kat büyüdü. Yüzde 99 pazar payına sahip, kamu taşıyıcısı vardı. O zaman çok kritize edilmişti. ‘Bu şirkete zarar verir’ denilmişti. Görüldü ki iç pazar serbestleşince o şirket de büyüdü çünkü pasta büyüdü. 6 Türk Cumhuriyeti’nde 63 milyon nüfus var. Türkiye’de 75 milyon, 138 milyon nüfus. Bendeki en son rakam 2011. 3.4 milyon misafir tarifeli uçmuş. Benim buradan kastım, aynen yurt içindeki liberalleşmeyi yurt dışına da getirelim. Artık Türkiye’de hava yollarını korumayı bırakalım, hava yolu ile uçan insanları korumaya başlayalım. Bundan ben de faydalanabilirim, başka hava yolu da faydalanabilir.”


İlk günde yüzde 1.9 prim yaptı

PEGASUS’un hisseleri borsadaki ilk işlem gününü yüzde 1.9 artışla kapattı. Hissenin Ryanair ve Easyjet gibi havayolu şirketlerine göre iskontolu olması ve Türkiye’de hızlı büyüyen orta sınıfın havayolu taşımacılığına ilişkin beklentileri artırmasının Pegasus’a yönelik ilgide belirleyici olduğu ifade ediliyor. Pegasus hisselerine yönelik talebin, tüketiciye yönelik diğer şirket halka arzlarını da cesaretlendirmesi bekleniyor.

3 bin 118 yatırımcı Pegasus’la döndü

BORSA İstanbul Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Pegasus’un Borsa İstanbul’da 408. şirket olarak yerini aldığını belirterek, “Pegasus ile borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri 590 milyar lirayı buldu” dedi. Şirketin toplam piyasa değerinin yaklaşık 1.9 milyar lira olduğunu söyleyen Turhan, şu bilgileri verdi: “Şirketin halka açıklık oranı yüzde 34.5. Ali Sabancı’yı kutluyorum. Pegasus’un halka arz oranı yüksek. Halka arz ile şirket yaklaşık 650 milyon lira kaynak sağlamış oldu. Bir yıldır hiç hisse almadığı halde ilk defa Pegasus’un aramıza dönen 3 bin 118 yatırımcıya ‘hoşgeldiniz’ diyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!