Güncelleme Tarihi:
Hava, kara ve deniz platformları için simülatör çözümleri sunan HAVELSAN, "Ciddi Oyun Açık İnovasyon Yarışması"yla bu alanda yaratıcı fikirlerin peşine düştü.
HAVELSAN, bu yıl ilk kez düzenlenen "Ciddi Oyun" isimli yarışmayla inovasyon faaliyetlerini tüm dünyadan katılımcılara açtı.
Şirket, bu şekilde, oyun motoru teknolojisinden yararlanarak simülasyon ortamlarında kullanılabilecek yaratıcı çözümlere ulaşmayı hedefliyor.
Yarışmaya katılanlar 250 kilometrekare büyüklüğünde sanal bir arazi oluşturacak ve bu arazide makul hızda çalışacak örnek uygulama geliştirilecek. Arazi içinde engebe, nehir, deniz, uçurum, bina gibi doğal ve insan yapısı nesneler bulunacak.
Katılımcılardan ayrıca mayın patlaması, füze düşmesi, dozer ile arazinin kazılması sonucu arazinin deformasyonu, çamur simülasyonu, tank ya da paletli araçlar ile toprak ve asfalt gibi çeşitli yüzeyler üzerinde hareket edildiğinde arazi üzerinde oluşacak deformasyonları örnek arazi modeli üzerinde oluşturmaları isteniyor.
Bunlara ek olarak çeşitli hava durumu koşullarında ortaya çıkan etkilerin arazi üzerindeki sonuçlarının da oluşturulması bekleniyor. Yağmur ve karın yeryüzünü çamurlaştırması, güneşin çamurları kurutması gibi durumlar buna örnek gösteriliyor.
Yarışma kapsamında, oluşturulacak örnek bir sahne üzerinde hasar kaynaklı olarak bina yıkılması, patlama, çatlama gibi efektlerin oluşturulması, aynı sahne içinde zırhlı araçlara mühimmat çarpması durumunda gerçekçi zırh deformasyonları ve araçta meydana gelebilecek diğer hasarların, yangınların gerçekçi simülasyonlarının oluşturulması isteniyor.
Piyade ve tank eğitim formasyonlarının gerçekleştirilebilmesi için gerekli yapay zeka sisteminin oluşturulması, gerçekçi kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer simülasyonunun hem fiziksel hem de görsel etkilerinin gösterilmesi beklentiler arasında yer alıyor.
YENİ PROJELER İÇİN KAYNAK OLACAK
HAVELSAN Teknoloji ve İnovasyon Müdürü Tolga Erol, inovasyon kültürünü kurum içinde yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi.
Kurum çalışanlarından topladıkları fikirlerin yanında kurum dışından da benzer katkıları almak için açık inovasyon yöntemine geçtiklerini dile getiren Erol, bu yolla akademisyen, girişimci ve üniversite öğrencisi gibi paydaşlarla inovasyon kültürünü daha da yaygınlaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.
Açık inovasyonun yöntemlerinden birinin yarışmalar düzenleyerek, sisteme fikir girişlerinin artırılmasını sağlamak olduğunu belirten Erol, bunların sonunda ödüllendirmelerle sunulan fikirlerin karşılığının verilmeye çalışıldığını vurguladı.
Açık inovasyona geçişin ardından ilk etkinliği Ciddi Oyun Yarışması'yla hayata geçirdiklerine değinen Erol, "Ciddi oyun birçok alanda kullanılan yeni bir alan. Bunu ilk etapta simülasyon eğitim teknolojilerinde, oyunla öğrenme konsepti içinde kullanıyor olacağız. Daha sonra siber güvenlik, yazılım geliştirme alanında da ciddi oyunu kullanmak istiyoruz. Simülasyon ortamında ciddi oyun teknolojilerini kullanarak ileride hedeflediğimiz projeler için kaynak havuzu oluşturmak istiyoruz. Yarışmamıza Türkiye'nin her yerinden, yurt dışından ilgi var." dedi.
Erol, yarışma kapsamında, simülasyon ortamında kullanılmak üzere oyun geliştirme motoru üzerinde tanımlanmış çeşitli zorlukları aşmayı sağlayan çözümler beklediklerini söyledi.
SAVUNMADAKİ KULLANIM ARTIŞ TRENDİNDE
Tolga Erol, "Muharebe ortamını modellemek, gerçekçi muharebe ortamları yaratmak için simülasyon teknolojilerinden yararlanılıyor. Biz de projelerimizde muharebe ortamını daha gerçekçi modellemek ve eğitim alanında oyunla öğrenme noktasında bu teknolojileri değerlendirmek istiyoruz. Şu anda bir arazi üzerinde bu gösterimi yaparken ileride bunu hava ve deniz ortamlarında kullanmak gerekiyor. Siber güvenlik ortamlarında bunu kullanmak gerekiyor. Bu teknoloji ilerliyor. Şu an seçtiğimiz bir oyun motoru var. Farklı oyun motorlarıyla bu teknolojiyi kullanmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Savunma sanayisinde bu tür arayışlar ve teknolojilerin kullanımında artış trendi olduğunu ifade eden Erol, bu amaçla yurt dışında da çeşitli yarışmalar bulunduğunu söyledi.
Erol, faaliyet gösterdikleri komuta kontrol, savaş sistemleri, bilişim güvenlik teknolojileri gibi alanlara yönelik benzer yarışmalarla bu süreci devam ettireceklerini belirtti.