Sattığımızın iki katı ayakkabı alıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Sattığımızın iki katı ayakkabı alıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2012 11:22

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu (TUAF) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Buğur, “Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan ayakkabı sektöründe, 400 milyon dolarlık ihracata karşılık, 800 milyon dolarlık ithalat yapmamız düşündürücü” dedi.

Haberin Devamı

Buğur ihracat potansiyeli çok yüksek olan sektörün, 2011 yılı ihracatının 400 milyon dolar, buna karşılık ithalatının 800 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye'nin, başta Irak, Rusya ve Bağımsız Türk Cumhuriyetleri olmak üzere Almanya, İngiltere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), İngiltere ve İtalya gibi toplam 35 ülkeye ihracat yaptığına işaret eden Buğur, şöyle konuştu:

“Ayakkabı sektöründe, hemen her pazara hitap edebilecek özelliklere sahip ayakkabı üretimi yapabilecek kapasiteye sahibiz. Irak'a da, dünyanın ayakkabı üretiminde en önemli ülkeleri arasında yer alan İtalya'ya da ihracat yapabiliyoruz. Nitekim, 2011 yılında, 35 değişik ülkeye 400 milyon dolarlık ihracat yaptık. Tabi ki bu rakam yeterli değil. Ancak, burada asıl düşünülmesi gereken, 2011 yılı ayakkabı ithalatımızın toplam tutarının 800 milyon dolar olarak gerçekleşmiş olması.

Haberin Devamı

Bu sektörümüz açısından çok düşündürücü. Ucuz ve kalitesiz üretim yapan Çin, en büyük ithalat yaptığımız ülke. Öyle ki 2011 yılında ithal ettiğimiz 800 milyon dolarlık ayakkabının 372 milyon dolarlık bölümünü, yani yüzde 50'ye yakınını bu ülkeden gerçekleştirdik. Kalitesiz ve sağlıksız olan Çin ayakkabıları, ülkemizin ekonomik alanda zarar görmesine neden oluyor. Bu cari açığın da büyümesine neden olan etkenler arasında yer alıyor.”

Daha fazla destek

Ayakkabı sektörünün, daha fazla ihracat yapabilmesi, dış pazarlarda rekabet edebilmesi için daha fazla desteğe ihtiyacı olduğuna işaret eden Buğur, şunları dile getirdi:

“Başta Çin olmak üzere, ayakkabı üretiminde önemli bir yere sahip diğer ülkelerle rekabet edebilmemiz, ihracatımızı arttırabilmemiz için, daha fazla devlet desteğine, teşviklere ihtiyacımız var. Öncelikle, enerji maliyetleri düşürülmeli, vergi indirilmeli, sigorta primleri düşürülmelidir. Bu arada, çok düşük faizli krediye de ihtiyacımız var. Eğer, bunlar yapılabilirse, hem rekabet gücümüz artar, hem de özellikle markalaşan firmalarımızın sayısı artar, dünya ülkelerine daha fazla ihracat yapabilecek bir konuma sahip oluruz.”

Haberin Devamı

Buğur, 400 bin kişinin istihdam edildiği ayakkabı sektörünün, emek yoğun bir sektör olması açısından da ayrı bir öneme sahip olduğunu, daha fazla destek verilmesi ve ihracat kapasitesinin arttırılması ile sektörde daha fazla kişinin istihdam edilebileceğini dile getirdi.
Buğur, destek bulabilmeleri halinde, 2012 yılında ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkartmayı hedeflediklerini belirtti.

Sanayi sitesinde okul yapılacak

Buğur, mesleğe kalifiye eleman kazandırmak için eğitime çok büyük önem verdiklerini, hem lise, hem de üniversite düzeyinde mesleki eğitimler verilmesi için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını dile getirdi.

Özellikle, meslek liselerinde ayakkabıcılık bölümleri açtırmak için çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Buğur, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Türkiye'de, başta Gaziantep olmak üzere ayakkabı üretiminde önemli merkezler olan İstanbul, İzmir ve Konya gibi illerde bulunan meslek liselerine ayakkabı bölümlerinin açtırılması için çalışmalar yapıyoruz. Başta Gaziantep olmak üzere bazı illerimizde meslek liselerimizde açılan ayakkabıcılık bölümlerinde lise düzeyinde eğitimler yapılıyor.

Bunu yanı sıra, İstanbul Üniversitesi, Bolu İzzet Baysal Üniversitesi, Aydın Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesinde ayakkabıcılık meslek yüksek okulu var. Gaziantep Üniversitesinde de (GAÜN) ayakkabıcılık meslek yüksek okulunun açılması için çalışmalarımız devam ediyor.”
Gaziantep Ayakkabıcılar Sitesi'nde, bir meslek yüksek okulunun açılmasını sağlayarak, Türkiye'de bir ilke de imza atmak istediklerine vurgu yapan Buğur, açıklamasını şöyle tamamladı:

Haberin Devamı

“Yüzlerce esnafımızın, modern üretim yaptığı sitemizde, 3 bin metrekarelik bir arsamız var. Bu arsayı, ayakkabıcılık bölümünün de olması şartı ile bir meslek lisesi yapılması için Valiliğe bağışlamak istiyoruz. Bu konuda, görüşmelerimiz sürüyor. Çok kısa bir süre içinde, bu arsayı, imzalanacak bir protokol ile valiliğe bağışlayacak ve burada bir okul yapılmasına öncülük etmiş olacağız.

Sektörümüz açısından, Türkiye genelinde eğitim çalışmalarına büyük önem veriliyor. Sektörün gelişmesi açısından, her sanayi sitesine bir okul yapılması konusunda bir çalışma var. Biz, Gaziantep'te bu konuda bir ilke imza atarak, diğer kentlere de öncülük yapmak istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!