Güncelleme Tarihi:
TOKKDER'den yapılan açıklamaya göre, TOKKDER’in bağımsız araştırma şirketi TNS Global iş birliği ile yürüttüğü pazar araştırmasının bu yılın 3'üncü çeyrek sonu sonuçlarını içeren "TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu" yayımlandı.
Rapora göre, yılın 9 ayında Türkiye operasyonel kiralama sektörü, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 20,2’sine karşılık gelen yaklaşık 99 bin yeni aracı filosuna kattı. Böylece sektörün filosundaki araç sayısı 306 bin 400'e ulaştı.
Yılın 9 ayında yaklaşık 7 milyar liralık yeni araç yatırımı yapan Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü ise 21 milyar TL’yi aştı.
Geçen yıl yaklaşık 4 milyar lira Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödeyen operasyonel kiralama sektörü, bu yılın 9 ayında ise 3 milyar 244 milyon lira vergi ödeyerek ülke ekonomisine katkı sağladı.
RENAULT, EN ÇOK TERCİH EDİLEN MARKA
Rapora göre, Renault yüzde 30,7’lik payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürürken, Renault'yu yüzde 14,8 ile Volkswagen, yüzde 10,9 ile Ford, yüzde 8,6 ile de Fiat takip etti.
Sektörün araç parkının yüzde 51,3'ü C segment araçlardan oluşurken, B segment araçlar yüzde 28,8, D segment araçlar ise yüzde 12,6 paya sahip oldu. Sektörün araç parkının yüzde 95,1’i dizel araçlardan oluşurken, manuel vites araç oranı yüzde 54,3.
TOKKDER Genel Koordinatörü Tolga Özgül, konuya ilişkin değerlendirmesinde, TÜİK verilerine göre, Eylül 2016 sonu itibarıyla Türkiye yollarındaki motorlu kara taşıtı sayısının yaklaşık 20 milyon 801 bin ve bunun yaklaşık 11 milyon 109 bin adedinin otomobil olduğunu bildirdi.
Özgül, "Ülkemizdeki bu 11 milyon 109 bin otomobilden 2 milyon 500 bin kadarının şirketler ve işletmeler tarafından iş amaçlı olarak kullanılmakta olduğu düşünülürse, operasyonel kiralama sektörü henüz bu araç parkının ancak yüzde 12’sine hizmet verir durumda. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 30-45 arasında değişmekte." ifadelerini kullandı.