SARS alarm veriyor Türkiye fırsat arıyor

Güncelleme Tarihi:

SARS alarm veriyor Türkiye fırsat arıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2003 01:53

Gizemli zatürree olarak bilinen SARS (Akut Solunum Yolu Sendromu) virüsü, Uzakdoğu ekonomilerini vurmaya başladı. Morgan Stanley, ‘‘Dünyada SARS durgunluğu olabilir’’ uyarısı yaptı. Türk işadamları ve ihracatçıları da, SARS'ı ‘Türkiye için fırsat’a dönüştürme hesabı yapıyor.

SARS (Akut Solunum Yolu Sendromu) virüsünün Güneydoğu Asya'dan başlayarak hızla yaygınlaşması sadece turizmi değil, dış ticareti de etkileyecek. Yatırım Bankası Morgan Stanley, SARS virüsünün 2003 yılında dünya ekonomisi resesyona iteceği uyarısında bulunurken, Başekonomist Stephen Roach özellikle özellikle Uzakdoğu ekonomilerinin tehdit altında olduğunu belirtiyor. Avrupa ülkelerinde ithalatçı firmalar SARS yüzünden bu ülkelerden yaptıkları alışverişi dondururken, Türkiye'de de ithalatın bir miktar etkilenmesi bekleniyor. Ancak ihracatçı firmalar SARS nedeniyle Türkiye'ye gelecek yeni siparişlerin hesabını yapıyor.

SARS virüsünün hızla yayılması bir çok ülkeyi acil önlemler almaya iterken, Türkiye'de de SARS nedeniyle bazı önlemler alınmaya başladı. Dışişleri Bakanlığı yaptığı duyuru ile Türk vatandaşlarını ‘‘zorunlu olmadıkça’’ Çin Halk Cumhuriyeti, Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Tayvan, Singapur, Vietnam, Endonezya ve Tayland'a seyahat etmemeleri konusunda uyarırken, THY de İstanbul-Hong Kong seferlerini iptal etti. SARS korkusu hem Türkiye'den bu ülkelere, hem de bu ülkelerden Türkiye'ye olan turistik gezileri etkilerken, turizmciler ‘‘Savaşın uzak, SARS salgının da Uzakdoğu'da olması Türkiye'ye kaybettirdiği potansiyeli geri getirebilir mi’’ sorusuna cevap arıyor.

DÜNYA TİCARETİ ETKİLENİR

Benzer bir soruyu gündemine alan ihracatçılar da, Uzakdoğu ülkelerinden kaçan Avrupalı tedarikçilerin Türkiye'yi tercih etmesini bekliyor. TİM (Türkiye İhracatçılar Birliği) Başkanı Oğuz Satıcı, SARS'ın firma bazında bazı olumsuz etkilenmeler yapabileceğini dile getirirken, şu anda en büyük etkinin seyahatlerde görüldüğüne dikkat çekti. Uzakdoğu firmalarının da alıcılarına ve satıcılarına ‘‘Buraya gelmeyin’’ uyarısında bulunduğunu belirten Satıcı, SARS'ın tüm dünya ticaretine etkisi olacağı görüşünde. Bu ülkelerle ticaretin sadece telefonla yapılmasının mümkün olmadığını dile getiren Satıcı, özellikle buradan yapılacak ithalatların önemli ölçüde sekteye uğrayacağını vurguladı. Bu dönemde hiçbir ithalatçının SARS virüsünün görüldüğü ülkelere gitmeyi istemeyeceğini dile getiren Satıcı, dünyadaki tedarikçilerin de tercihlerini değiştireceklerini belirtti.

TÜRKİYE'YE YARAYABİLİR

Bu ülkelerle dış ticaretin dondurulmasının gündeme geldiğine dikkat çeken Satıcı, şöyle konuştu: ‘‘Bu ülkelere yapmayı planladığımız fuar, gezi gibi aktiviteleri gündemimizden çıkardık, asıl pazarımız olan Avrupa ve ABD'deki alıcılarla daha yoğun bir çalışma içine girdik. Bu dönemde Türkiye bir tedarik merkezi haline gelebilir, böyle bir hastalığın ortaya çıkması üzüntü verici bir olay ama Türkiye'nin işine yarayabilir. Uzakdoğu'nun riskli bölge olarak görülerek devreden çıkması, diğer tedarikçilere yönelmelerine neden olacaktır, bu tedarikçi ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Tekstilden konfeksiyona, elektronikten incik boncuğa kadar pek çok sektöre yeni iş olanakları çıkabilir. Hatta hem Uzakdoğu'da hem Türkiye'de yatırımları bulunan bazı firmalar da Türkiye'de üretime ağırlık verebilir, gelen siparişleri Türkiye'ye kaydırabilirler. Savaştan en çok etkilenen sektör olarak görünen turizmde de tercihler Türkiye'den yana olabilir.’’

Geziler iptal oldu görüşme yapılmıyor

DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Çin İş Konseyi'nin başkanı Yavuz Onay, SARS virüsünün görüldüğü ülkelerle ikili ilişkilerde temkinli olmaktan yana. Aynı zamanda Çolakoğlu Dış Ticaret'in Yönetim 0rulu Başkanı olan Onay, bu ülkelerle yapılan iş görüşmelerini telefonla sınırlandırdıklarını söyleyerek şöyle konuştu: ‘‘Bu ay içinde Çin'e gitmeyi planlıyorduk iptal ettik. Mayıs'ın 20'sinde Çin'den bir heyet geleceği bize bildirildi, ancak Konsey olarak Uzakdoğu'dan gelecek olanlarla pek görüşmemeye çalışıyoruz. Bu ziyaretin ileri bi tarihe ertelenmesini isteyebiliriz.’’

Hamamböcekleri SARS’ı yayıyor

Gizemli zatürre diye anılan atipik zatürreeden can kaybı sayısı dün itibariyle Hong Kong da iki kişinin daha hastalığa yenik düşmesiyle 103'ü buldu. Dünya çapında 2 bin 600'den fazla kişiye bulaştığı belirtilen hastalığın, evden eve geçen hamamböceklerinin yayabileceği söyleniyor. İlk kez geçen Kasım ayında Çin'in Guandong eyaletinde ortaya çıkan, ancak şubat ayından itibaren hastalıklı insanların dolaşımıyla dünya çapında 20'den fazla ülkeye yayılan atipik zatürrenin belirtileri; yüksek ateş, üşüme, kuru öksürük ve solunum yetersizliği. Dün itibariyle dünyanın SARS tablosu şöyleydi:

HONG KONG: Hong Kong'da ölenlerin sayısı 25'i buldu. 45 yeni vakayla hastalığa yakalanların sayısı 928'i buldu. Bir mikrobiyolog 7 milyon nüfuslu Hong Kong'ta hastalığın iki yılda nüfusun % 80'ine bulaşabileceğini öne sürdü. Özellikle hamamböceklerinin kanalizasyon aracılığıyla hastalığı evlere yayabileceğinden şüpheleniliyor.

ÇİN: Guangdong'ta üç kişi daha SARS'tan öldü.53 yeni vakaya rastlanırken, hastalığınhız kestiği bildirildi. Çin'de 43 kişi hastalıktan öldü, hastalık 1206 kişiye bulaştı.

SİNGAPUR: 8 kişi hastalıktan öldü, toplam 113 vakaya rastlandı. Singapur'da yapılan bir araştırma halkın % 51'nin kalabalık yerlerden uzak durduğunu ortaya koydu.

TAYLAND: Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra da SARS'ın Asya ülkelerindeki turizme darbe vurarak ekonomik toparlanmayı geciktirdiğini söyledi. Tayland’da ölen bir kişinin yakılarak son yolculuğuna yollanma girişimi ise panik yarattı. Cesedin yakılması halinde hastalığın hava yoluyla bölgeye yayılacağı tedirginliğiyle tören engellendi.

Sağlık Bakanlığı’ndan SARS uyarısı

Akut Solunum Yetersizliği Sendromuyla (SARS) ilgili olarak Sağlık Bakanlığı bünyesinde ilgili tıp bilim adamlarının da katılımıyla oluşturulan Bilimsel Danışma Kurulu, bir dizi öneride bulundu. Kurul'un önerileri, tüm sağlık teşkilatları ile ilgili kuruluşlara duyuruldu. Uyarı ve öneriler şöyle:

SARS'la ilgili bilimsel döküman güncelleştirilerek, eğitim dökümanı formatında İl Sağlık Müdürlüklerine gönderildi ve bütün sağlık personelinin eğitilmesine sağlanmalı.

İllerdeki sağlık kuruluşlarında, kuşkulu SARS vakalarının değerlendirilebilmesi için, belirlenen bir hastanede özel üniteler oluşturulmalı. Olası vaka tespit edilirse; ileri tetkik için Sağlık Bakanlığı Eğitim Hastaneleri Enfeksiyon Bölümlerine gönderilmeli.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 2 Nisan 2003'te önerdiği gibi, Çin'in Honkong Özerk Bölgesi'ne ve Guangdong eyaletine zorunlu bir neden olmadıkça, seyahatler ertelenmeli.

SARS hastalığının yoğun olarak görüldüğü bölgelere seyahat eden kişilere, Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nce gerekli uyarılar sözlü ve yazılı olarak yapılmalı.

Olası bir vaka değerlendirmesinde, kişiden alınacak numune, Sağlık Bakanlığı'nca WHO''nun referans laboratuvarlarına gönderilmesi sağlanmalı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, Kurul'un önerilerini anında uygulamaya koymak üzere gerekli talimatları, ilgili birimlere verdiği öğrenildi. SARS Bilimsel Danışma Kurulu, her hafta Çarşamba günü saat 16.00'da toplanarak, gerekli uyarı ve önlemleri kamuoyuna duyurmayı da benimsedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!