Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors’un (S&P), geçen cuma gecesi aralarında Fransa ve Avusturya’nın bulunduğu 9 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notlarını düşürmesi dünyada bomba etkisi yarattı. Uluslararası platformlarda en geniş yankı uyandıran gelişme ise Fransa’nın kredi notunun ‘AAA’dan ‘AA+’ya düşmesi oldu. Fransa Başbakanı Francois Fillon, S&P’nin kararına ilişkin ilk değerlendirmesinde, “Beklenen bir karardı” dedi.
Beklense de zamansız
Not indiriminin Fransa’nın yapısal reformlarını daha etkili bir şekilde hayata geçirmesi gerektiğini gösterdiğinin altını çizen Fillon “Aralık ayında zaten 15 Euro Bölgesi ülkesi not indirimi tehdidiyle karşı karşıya idi. Hükümet olarak bütçeyi yeniden düzenlemeyi düşünmüyoruz. Bu karar ne çok dramatize edilmeli ne de küçümsenmeli” dedi.
Fillon, not indirimini şöyle değerlendirdi: “S&P’nin kararı her ne kadar beklense de, Euro Bölgesi’nin krizi aşma çabaları ve bu çabaların tam da yatırımcılar tarafından destek görmeye başladığı düşünüldüğünde, zamansız bir not indirimi oldu. Ancak Fransa yatırımcıların güven duyduğu sağlam bir ülke. Kredi derecelendirme kuruluşlarının yararlı ölçütleri var. Fakat ülkenin ana politikalarını belirleyenler bunlar değil. Fransız hükümeti olarak reformları sürdürmekte kararlıyız. Bu gelişme Avrupa’da ortak yönetim ve daha yakın işbirliğine ihtiyaç olduğunu bir kez daha gösterdi.”
Sarkozy ‘Ölürüm’ diyordu
Fransız gazeteleri ülkenin ‘AAA’ notunu kaybetmesi haberini ‘Fransa premier ligden atıldı’ gibi sert başlıklarla duyururken, Fransız şirketlerini önümüzdeki dönemde zor bir sürecin beklediği yönünde uyarılarda bulunuldu. Bazı gazetelerde ise, Sarkozy’nin geçen hafta başında ekonomi kurmaylarıyla bir araya geldiği toplantıda, ‘Eğer kredi notumuz düşerse, ben ölürüm’ dediğini yazdı. Fransız medyasına göre, Sarkozy’nin bundan sonraki seçim kampanyasında, ‘Krizi yönetecek tecrübeye sahip tek lider benim’ mesajına odaklanacak.
İlk açıklama ‘Facebook’a
S&P not indirimi fırtınasında ‘AAA’ kulübündeki yerini kaybeden bir başka ülke olan Avusturya’nın Başbakanı Werner Faymann ise, ilk açıklamasını sosyal paylaşım sitesi Facebook’tan yapmayı tercih etti. Faymann, Facebook’taki sayfasına, “Avusturya koalisyon hükümeti yeni bir önlem paketi üzerinde çalışıyor. Avusturya’nın ekonomik verileri hala iyi durumda. Bu karar Avusturya’nın kendisini uluslararası finans piyasalarından bağımsız hale getirmesi gerektiğini ortaya koydu” diye yazdı.
Merkel: Not indirimi, Avrupa İstikrar Fonu’nu bombalamaz
ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, 9 ülkenin notlarının inmesini şöyle yorumladı: “S&P’nin bu kararı, Euro Bölgesi’nin tüketicilerin güvenini kazanmak için uzun ve zorlu bir yolu olduğunu gösteriyor. Euro Bölgesi olarak sürekli bir kurtarma mekanizması kurmamızın zamanı geldi. S&P’nin kararını not aldım. Ancak Euro Bölgesi’nin istikrarlı ve tek para biriminde, sağlam finansal yapı ve sürdürülebilir büyüme sağlamak için ne kadar kararlı olduğunun da görülmesi gerekiyor. Son liderler zirvesinde üzerinde fikir birliğine varılan, daha sıkı mali ve bütçe politikaları gerektiren yeni anlaşmanın önemi şimdi daha iyi ortaya çıktı. İyice batmadan şimdi bu kararları daha çabuk ve kararlı bir şekilde uygulamak için bir nedenimiz var artık. Not indirimi, özellikle birliğin EFSF’yi (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) kalıcı bir kurtarma fonuna çevirme çabalarını bombalayamaz. Ben EFSF’nin bu haliyle önümüzdeki bir kaç ay için birliğin ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olduğuna çok eminim.”
İspanya: Reyting ajansı bugünlerde moda oldu
İSPANYA Başbakanı Mariano Rajoy, İspanya’nın hali hazırda çok sıkı bir önlem programı açıkladığını belirterek, şunları söyledi: “İspanyolların daha önce hiç duymadı risk primi, reyting ajansı, düşüşler ve yükselişler gibi kavramlar bugünlerde moda oldu. Başında bulunduğum hükümet İspanya’nın itibarını koruması ve yeni istihdam yaratması için ne yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Biz aynı zamanda Avrupa’nın da ne yapması gerektiğini ve bu problemin sadece İspanya’nın olmadığını da biliyoruz.”
Karar tutarsız ve üzüntü verici
AVRUPA Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, S&P’nin kararını şöyle değerlendirdi: “S&P’nin 9 ülkenin birden notunu düşürmesi tam da Euro Bölgesi ülkeleri krizi sona erdirmek üzere kararlı adımlar atmış ve finansal piyasaların sakinleşmesinde ilerleme kaydetmişken zamanlama açısından rastlantı olamaz. S&P’nin kararı tutarsız ve üzüntü verici. Bu karar üye ülkelerin yapısal reformları ve mali konsolidasyonu daha gerekli kılıyor. Aynı zamanda bankacılık sektörünün kırılganlığına çözüm üretilmesi ve ekonomik yönetişim ile mali bakımdan savunmaların güçlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. O nedenle Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) işleyişi ve biçiminin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde tamamlanmasının önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu.”
S&P: Fransa’nın notu 2012-2013’te bir daha kırılabilir
S&P, Fransa’nın notunu indirmesiyle ilgili açıklamasında, “Not indirimi kararımız, Fransa’nın önümüzdeki dönemde daha derin bir politik ve ekonomik problem sürecine gireceğini gösteriyor. Ayrıca Euro Bölgesi de daha derin, politik, finansal ve para politikası sorunlarıyla karşı karşıya kalacak. O nedenle Fransa’nın uzun vadeli ülke görünümünü ‘negatif’ olarak belirledik. Negatif görünüm, 2012 ya da 2013 yılları içinde en az bir ya da 3 not indirimi daha yapabiliriz anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
3 Euro ülkesinin notu Türkiye’den daha düşük
S&P’nin son not indirim kararıyla birlikte 3 Euro Bölgesi ülkesi, ülke notu açısından S&P’den ‘BB+’ kredi notuna sahip Türkiye’nin gerisinde kaldı. Bunlar, notu ‘BBB’den ‘BB’ye düşen Kıbrıs Rum Kesimi ve notu ‘BBB-’den BB’ye düşen Portekiz ile geçen yıl artarda notu düşen ve şu anda ‘CC’ ile çöp statüsünde bulunan Yunanistan. Ayrıca notu ‘A’dan ‘BBB+’ya düşen İtalya ve geçen yıl notu ‘BBB’ye inen İrlanda ile Türkiye arasında bir basamak kaldı.
Kimin notu nereye düştü
S&P son not indiriminde Fransa ve Avusturya’nın ‘AAA’ olan notlarını birer basamak düşüşerek ‘AA+’ya çekti. S&P’nin notunu bir basamak düşürdüğü diğer ülkeler ve notları şöyle: Malta A’dan ‘A-’ye, Slovakya ‘A+’dan, ‘A’ya, Solvenya ‘AA-’den ‘A+’ya düştü. Kıbrıs Rum Kesimi, İspanya, İtalya ile Portekiz’in notları ise 2 puan birden düştü. Buna göre Kıbrıs Rum Kesimi’nin notu ‘BBB’den ‘BB+’ya, Portekiz’in notu ‘BBB-’den ‘BB’ye, İtalya’nın ise ’A’dan, ‘BBB+’ya indi.
Kraemer: Euro Bölgesi’nin dağılma riskine takılmadık
S&P Avrupa Kredi Reytingi Başkanı Moritz Kraemer, “S&P’nin 9 Euro Bölgesi ülkesinin aynı anda notunu kırmasında ‘Euro Birliği’nin dağılması olasılığı’etkili oldu mu” sorusuna, “Hayır, etkileyici bir faktör olarak görülmedi” yanıtı verdi. Kraemer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Euro Bölgesi bir süredir devam eden krize yönelik etkili bir çözüm yöntemi geliştiremedi. Örneğin bir dönüm noktası olarak görülen 9 Aralık’taki AB zirvesinden ne yazık ki beklenen şekilde somut bir çözüm çıkmadı. AB yönetimi ayrıca Euro Bölgesi’nde İtalya ve İspanya’nın son dönemde kamu finansmanı konusundaki başarılı adımlarına olumlu katkı yapacak dengeleyici bir unsur geliştiremedi.”
Fransa 1975’ten beri ‘AAA’ notuna sahipti
ALMANYA’dan sonra Euro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa 1975’ten bu yana da en yüksek not olan ‘AAA’ seviyesinde ülke notuna sahipti. EFSF’nin ana fonlayıcı ülkelerinden biri olarak Fransa’nın en yüksek reyting notunu kaybetmesi, EFSF’nin ‘AAA’ notunu da tehlikeye taşıdı.
Juncker: EFSF’nin notunu korumak için çaba harcarız
EURO Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, S&P’nin 9 Euro ülkesinin notunu düşürmesiyle ilgili değerlendirmesinde, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) da notunun düşeceğine ilişkin beklentilerin yersiz olduğunu söyledi. Euro Bölgesi’ne üye ülkelerin EFSF’nin ‘AAA’ olan kredi notunu korumakta kararlı olduğunu belirten Juncker, şunları söyledi: “Euro ülkeleri ne pahasına olursa olsun krizin üstesinden gelmeyi, kamu maliyelerini iyileştirmeyi, büyümeye dönmeyi ve istihdam yaratmayı hedefliyor. EFSF’nin kredi notu kendisine teminat sağlayan ülkelerin kredi notuna bağlı, zira bu ülkelerin notu düşerse, fiilen EFSF’nin kredi notu da tehlikeye düşüyor. EFSF’nin yerini alması öngörülen Avrupa’nın daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) kendi sermayesi olacak. Böylelikle üye ülkelerin kredi notlarından daha az etkilenmesi söz konusu olacak.”
Kazamias: Karar keyfi ve temelsiz
KIBRIS Rum Kesimi Ekonomi Bakanı Kikiz Kazamias, ülkesinin notunun iki puan birden düşürülmesini ‘keyfi ve temelsiz’ şeklinde değerlen-direrek, “S&P’nin Kıbrıs Rum Kesimi hükümetinin aldığı son kemer sıkma önlemlerini görmezden geldi” dedi.