Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 00:00
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupalı şirketleri ’yabancılara kaptırmamak’ için AB’ye ’ulusal fonlar kuralım, şirketlerimizi koruyalım’ çağrısı yaptı. Sarkozy, "Avrupalı vatandaşların bir sabah çalıştıkları şirketlerin yabancıların kontrolüne geçtiğini görmesini istemem" dedi.
FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, küresel kriz ortamında hisseleri borsalarda işlem gören Avrupalı şirketlerin ve bankaların piyasa değerlerlerinin önem oranlarda düştüğüne dikkat çekerek, "Avrupa Birliği ülkeleri olarak şirketlerimizin yabancıların eline geçmesini önlemeyiz" dedi. AB ülkelerinin borsada eriyen şirketleri korumak için milli fonlar kurulması çağrısında bulunan Sarkozy, "Avrupalı vatandaşların aylar sonra bir sabah uyandıklarında çalıştıkları şirketlerin yabancı sermayenin kontrolüne geçtiğini görmelerini istemiyorum" diye konuştu.
İş dünyasının krize yanıtıStrazburg’daki Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda konuşan AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, milli sermaye varlıkları oluşturulmasının önemine işaret ederek, "Hepimiz kendi ülkemizde bu fonların oluşturulmasını düşünmeliyiz. Belki bu fonlar, koordineli olarak kullanılırsa, iş dünyasının krize bir yanıtı da olabilir" dedi. Sarkoz, devlettin oluşturacağı fonların siyasi yatırımcılar gibi hareket ederek, yabancıların Avrupalı şirketlerin hisselerini borsadan toplamasını önleneceğini düşünüyor. Ancak, uzmanlar Sarkozy’nin bu önerisinin ekonomiye devletin daha fazla müdahale etmesi anlamana geldiği uyarısında bulunuyor.
Sarkozy, daha önce de özellikle petrol zengini Ortadoğu ve Asya’da bulunan devlet kontrolündeki sermaye varlıkları eleştirerek, "2.5 trilyon doları kontrol ettiği düşünülen bu fonların Avrupalı şirketleri satın aldığını belirtmişti. Ülkeler tarafından yönetilen bu fonların, başta savunma, enerji ve bankacılık olmak üzere stratejik öneme sahip sektörlerde faaliyet gösteren Avrupalı şirketlerin ortağı veya sahibi olması konusu uzun süredir tartışılıyordu.
Bankalara yasak gelmeliKüresel finans sisteminin yeniden inşa edilmesi gerektiğini savunan Sarkozy, Parlamento’da yaptığı konuşmada, bankalar ile finans kuruluşlarına Avrupa ülkelerinin 2.5 trilyonu bulan kurtarma paketleriyle sermaye aktaracaklarını da işaret ederek, "Bankaların devletin parasını vergi cennetlerinde kullanmalarını önleyecek yasaklar ve sınırlandırılmalar getirilmesi gerekiyor" diye konuştu. Sarkozy ayrıca, mali krize karşı alınacak önlemler çerçevesinde,
Euro para birimi kullanan ülkeler arasında, Avrupa
Merkez Bankası ile çalışacak bir ekonomi yönetimi kurulmasını da önerdi. Euro Bölgesi’nin açık bir şekilde belirlenmiş ekonomi yönetimi oluşturulmadan devam edemeyeceğini söyleyen Sarkozy, "Merkezi Frankfurt’ta bulunan Avrupa Merkez Bankası’nın bağımsızlığının ise devam etmesi taraftarıyım." diye konuştu.
Fransa 6 bankaya 10.5 milyar Euro verecek
FRANSA 360 milyar Euro’luk kurtarma paketini uygulamaya soktu. Fransa’da hükümet, ilk etapta yıl sonuna kadar altı bankaya 10.5 milyar Euro sermaye yardımı yapmayı kararlaştırdı. Ekonomi ve Maliye Bakanı Chiristine Lagarde, yaptığı açıklamada, hükümetin zor durumdaki bankalara yardım için yapacağı 360 milyar Euro tutarındaki yardım paketi çerçevesinde 10.5 milyar Euro’luk bir kaynağın ilk etapta altı bankaya verileceğini söyledi. Lagarde, bankaların alacakları bu yardım karşılığında şirketlere, şahıslara, kurumlara ve yerel yönetimlere
kredi akışını hızlandırılmasını garanti etmeleri gerektiğini belirterek, bankaların dışarı kredi verişlerinin hızlandırılması ile ekonominin canlandırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Paulson: 250 milyar dolarla gidip başka bankaları almayınABD Hazine Bakanı Henry Paulson, bankalara 250 milyar dolarlık destek vereceklerini hatırlatarak, bankaların bu kaynağı başka bankaları satın almak için bir fırsat olarak görmemeleri gerektiği konusunda uyardı. Henry Paulson, "Amacımız bankalara güveni artırmak. Bu sermayeyi bankalar kullansın diye değil, kredi versinler diye veriyoruz" dedi.
Kim ne kadar destek alacakCredit Agricole: 3 milyar Euro
BNP Paribas: 2.55 milyar Euro
Societe Generale: 1.7 milyar Euro
Credit Mutuel: 1.2 milyar Euro
Caisse d’Epargne: 1.1 milyar Euro
Banque Populaire: 950 milyon Euro